"Nyt on syytä pysähtyä" – koronatartunnalle altistunut viimeisen viikon aikana yhteensä 150 porvoolaista

Porvoon viranomaisjohto vetoaa nyt entistä vahvemmin koululaisiin ja heidän vanhempiinsa. Kasvomaskien käyttämisellä pyritään rajaamaan altistuneiden määrää. Mirja Hussain

Marita Itävuori

Ulla Mether

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti viime päivinä Porvoossa.

Viikon aikana tartuntoja ja altistumisia on todettu neljässä koulussa sekä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Koronatartunnalle on altistunut viimeisen viikon aikana yhteensä 150 porvoolaista.

Kaupungin tiedotteen mukaan tartuntoja on tullut Porvooseen paljon sekä pääkaupunkiseudulta että muualta Uudeltamaalta.

Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen pitää tilannetta huolestuttavana ja muistuttaa kasvomaskien, turvavälien ja käsihygienian merkityksestä.

N ykyisiä rajoituksia tuskin lähdetään nopeasti höllentämään .

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula

– Nyt on syytä pysähtyä. Meidän on ajateltava varsinkin ikäihmisiä, jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tartuntoihin. Omat palvelutalomme ovat onneksi tällä hetkellä puhtaat ja asukkaiden tehosterokotuksia ryhdytään antamaan viikoilla 5 ja 6, Silvennoinen sanoo.

Linnajoen koulussa ja Kulloon koulussa tartunnalle altistuneita on yhteensä 27.

Porvoon kaupungin mukaan Linnajoen yläkoulussa syynä altistuneiden isoon määrään on se, että koulun käytävillä ei oltu käytetty kasvomaskeja. Maskien käytöstä tulisikin nyt puhua vakavasti kodeissa.

– Toivomme vahvasti, että kodeissa keskustellaan kasvomaskien käytöstä. Nuoria pitää kannustaa käyttämään kasvomaskeja niin oppitunneilla, välitunneilla kuin muissakin kohtaamisissa, jotta voimme jatkaa lähiopetusta ylä- ja alakouluissa, sivistysjohtaja Sari Gustafsson vetoaa kaupungin tiedotteessa.

– Maskit on tehty käytettäviksi, tiivistää myös kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

– Jos ja kun halutaan olla koulussa ja lähiopetuksessa, maskien käytön merkitys korostuu. Tässä on nyt myös huoltajilla iso vastuu.

Kaupunginjohtaja Ujulan mukaan nykyisiä rajoituksia tuskin lähdetään nopeasti höllentämään, koska tartunnat ja altistumiset ovat näin nopeassa kasvussa. Toisaalta tiedossa ei ole rajoitusten tiukentamisiakaan. Esimerkiksi peruskoululaisten uimahallikäynnit saavat näillä näkymin jatkua.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa tammikuun loppuun. Porvoon johtoryhmä keskustelee rajoitusten tilanteesta päivittäin ja seuraava virallinen tapaaminen on torstaina.

Ujulan mukaan lasten ja nuorten harrastuspaikkojen sulkemisesta kaupunki on saanut varsinaisen palautevyöryn. Lisäksi eri tahoilta on ehdotettu, miten harrastustoimintaa voitaisiin jatkaa terveysturvallisesti.

– On kuitenkin päivänselvää, ettei rajoituksia voida ainakaan olennaisesti purkaa, jos esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lähtee siitä, että on pidettävä kiinni kahden metrin turvaväleistä. On aika harva laji, jota voi harrastaa sisällä niin, että turvavälit todella pidetään, Ujula sanoo.

Jos koronatilanne jatkuu huonona, voivat harrastusmahdollisuudet kaveta entisestään. Parhaillaan valmistellaan tartuntatautilain muutosta, joka toteutuessaan tekisi mahdolliseksi myös yksityisten yritysten asiakastilojen rajoitukset.

Tällä hetkellä kunnat ovat voineet sulkea vain omia tilojaan. Jatkossa alueviranomainen voisi sulkea myös esimerkiksi yksityiset kuntosalit ja muut harrastuspaikat epidemian leviämisvaiheessa.

Ujula toteaa, että lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvä huoli on ymmärretty ja se jaetaan kaupungissa laajasti.

– Rokotusten alkaminen antaa toivoa myös harrastuksiin takaisin pääsystä.

Ujulan mukaan on mahdotonta ennakoida, millaisia uusia toimia tulevat päivät tai varsinkaan viikot tuovat tullessaan. Porvoo sijaitsee lähellä pääkaupunkisetua, joten kaupungin on seurattava tiiviisti tilannetta lähikunnissa ja valtakunnallisesti.

– Tilanne tuntuu nyt eskaloituvan, vaikka onneksemme varsinaisia tartuntoja ei ole esiintynyt ryöpsähtäen.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta jatkuu normaalisti koronavirustartunnasta ja altistumisista huolimatta.

Pelastuslaitoksella todettiin tiistaina koronavirustartunta, jolle on altistunut kuusi henkilöä.

Pelastuslaitos on siivonnut ja desinfioinut kaikki tilat ja ajoneuvot, joissa tartunnan saanut on ollut. Pelastuslaitos noudattaa toimipisteissään koronan ehkäisemisestä annettuja ohjeita. Lisäksi tartuntapintoja ja viestintävälineitä puhdistetaan tehostetusti.

Epoon koulussa varmistui koronatartunta viime sunnuntaina ja Lyceiparkens skolassa maanantaina.

Altistuneiden oppilaiden opetus järjestetään poikkeavasti, esimerkiksi etäopetuksena. Koulujen muut oppilaat jatkavat koulunkäyntiä lukujärjestyksen mukaisesti.

Tartunnan saaneet on asetettu eristykseen ja altistuneet määrätty kotikaranteeniin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut