Noin 1 000 yritystä Porvoon seudulla sai koronavuonna apua Posintralta – Business Finlandilta 8,4 miljoonaa euroa porvoolaisyrityksille, muita tukia jaettiin 4,3 miljoonaa

Toimitusjohtaja Fredrik Presslerin vetämä Posintra auttoi koronavuonna noin tuhatta Porvoon ja lähiseudun yritystä ja yrittäjää selviytymään ja valtakunnallisen tukirahoituksen jaossa paikallisesti. arkisto/Jyrki Hämäläinen

Posintra tarjosi apua ja tehostettua neuvontaa noin 1 000 alueella toimivalle yritykselle koronavuonna 2020. Yritysten avuntarpeet liittyivät erityisesti erilaisten koronatukien hakemiseen, selviytymissuunnitelmien työstämiseen ja liiketoiminnan uudistamiseen kriisin yli pääsemiseksi, kehitysyhtiö summaa tiedotteessaan.

Kehitysyhtiö Posintra auttoi viime vuonna Porvoon, Lapinjärven, Askolan ja Myrskylän yrityksiä tehostamalla yhteydenottoja ja tarjoamalla aktiivisesti apua kriisistä selviytymiseen.

Avuntarpeet liittyivät Posintran mukaan erityisesti erilaisten koronatukien hakemiseen, yritysten selviytymissuunnitelmien työstämiseen sekä liiketoiminnan uudistamiseen koronakriisin yli pääsemiseksi.

Toimitusjohtaja Fredrik Presslerin tiedotteessa kertoman mukaan moni yrityksistä toiminnan uudistamiseen. Se näkyi muun muassa kasvavana kysyntänä neuvontapalveluissa liittyen verkkokauppojen perustamiseen ja palveluiden digitalisoitumiseen.

– Jouduimme nopealla aikataululla siirtymään etätyöskentelyyn ja tarjoamaan neuvontaa pääasiassa puhelimen tai videoneuvottelun välityksellä. Moni suunniteltu koulutus ja verkostoitumistilaisuus peruttiin tai siirrettiin verkkoon. Webinaarit ovat osoittautuneet toimiviksi, mutta kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia ja verkostoitumista kaivataan jo todella paljon.

Koronakriisin puhjetessa keväällä liittyivät yritysten akuutit tarpeet selviytymissuunnitelmien tekemiseen, kassavirtalaskelmiin, erilaisten rahoituskanavien hakemiseen ja Business Finlandin ja ELY:n koronatukien hakemiseen.

Business Finlandilta porvoolaisyritykset saivat koronatukea yhteensä 8,4 miljoonaa euroa, kun hyväksyttäjä tukihakemuksia oli kaikkiaan 167 kappaletta.

ELY-tukia porvoolaisyritykset saivat yhteensä 3,3 miljoonaa euroa, hyväksyttyjä tukihakemuksia oli 225 kappaletta.

Lisäksi Posintran yritysneuvonta työskenteli aktiivisesti Porvoon Yrityspalvelu-setelin ja valtion Yksinyrittäjätuen hakemusten käsittelyssä ja tuki näin Porvoon kaupunkia avun jakamisessa paikallisille yrityksille.

Yksinyrittäjätukea jaettiin porvoolaisyrityksille runsaat miljoona euroa. Valtion tuki oli 2 000 euroa. Joulukuussa Valtiokonttori avasi yritysten kustannustuen haun. Sen toinen hakukierros on käynnissä.

– Näiden lisäksi Posintra tarjosi yrittäjille henkilökohtaista velkaneuvontaa ja kokeili mahdollisuuksia löytää kriisistä kärsiville yrityksille uusia ansaintamahdollisuuksia myymällä henkilöstönsä osaamista. Tämä oli antoisa kokeilu ja uskon, että siitä saadut kokemukset jäävät elämään, Pressler toteaa tiedotteessa.

Uusia yrityksiä perustettiin Posintran toiminta-alueella kaikkiaan 557 kappaletta, mikä on kolme prosenttiaedellisiä vuosia enemmän. Koronavuotta leimasi alkukevään totaalinen pysähdys, mikä tilanne muuttui nopeasti.

Yrityksiä perustettiin oman osaamisen ja asiantuntemuksen pohjalta erityisesti konsultoinnin, hyvinvoinnin sekä rakentamisen ja kiinteistönhoidon toimialoille. Presslerin mukaan toimintamuotona korostuu aliurakointi.

– Kevytyrittäjyys jatkaa suosiotaan perinteisesti laskutusosuuskunnan kautta ja y-tunnuksellisena toiminimenä.

Posintra kontaktoi viime vuonna yli 1000 alueellaan toimivaa yritystä. Syksyllä tehtiin vielä erityinen Huolenpito-kampanja, jossa avuksi otettiin soittobotti. Botti soitti Posintran toimitusjohtajan äänellä noin 2000 porvoolaiseen yritykseen ja kannusti hakemaan apua erilaisiin liiketoiminnan haasteisiin.

Kampanja sai yrittäjiltä hyvää palautetta uudenlaisesta lähestymistavasta. Asiakastyytyväisyys Posintraan on Presslerin tiedotteessa kertoman mukaan muutenkin korkea.

– Olen ylpeä Posintran henkilöstön osaamisesta ja joustavuudesta. Kriisin keskellä on tehty pitkiä työpäiviä alueemme yritysten auttamiseksi.

Raideyhteys, biojalostamo ja Kilpilahden hukkalämpöputki saatiin selviytymissuunnitelmaan

Uudenmaan maakuntahallitus hyväksyi lokakuussa 2020 Uudenmaan selviytymissuunnitelman maakunnan koronakriisistä selviytymiseksi. Selviytymissuunnitelmaan on koottu toimenpide-esityksiä ja hankeideoita alueen kunnilta ja johtavilta toimijoilta.

Posintran edunvalvonnan myötävaikutuksella selviytymissuunnitelmaan kirjattiin Porvoolle tärkeitä investointeja kuten Kilpilahteen suunnitteilla oleva biojalostamo, hukkalämpöputken toteuttaminen mahdollistaen lämmön hyödyntämisen pääkaupunkiseudun lämpöenergian tuotannossa sekä henkilöliikenteen raideyhteyden saaminen itäiselle Uudellemaalle.

– Maakuntien selviytymissuunnitelmat toimivat tausta-aineistona tulevien kansallisten ja EU-tason elvytysvarojen jaossa. Kaikki edellä mainitut alueemme kehittämiskohteet ovat tärkeitä paitsi alueellisesti myös kansallisesti ajatellen koko Suomen kilpailukykyä, Posintran toimitusjohtaja Fredrik Pressler toteaa.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut