Koronatartuntoja tulee nyt Porvooseen työntekijöiden mukana maan rajojen ulkopuolelta – oireettomat nuoret uusi huolestuttava ryhmä

Koronatartuntoja tulee Porvooseen nyt rajojen ulkopuolelta. Nuorten parissa kasvomaskien käyttö säästäisi laajoilta karanteeneilta. Sauvo Jylhä

Marita itävuori

Muutaman päivän sisällä Porvoossa varmistui koronatartunta neljässä eri koulussa. Pääpaino koronatartunnoissa on kuitenkin yhä vanhemmissa, työikäisten ikäluokissa.

Kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund ei lähde tässä vaiheessa ennakoimaan, ovatko tartunnat siirtymässä nyt nuorempiin ikäluokkiin.

– Ainakin tartuntoja on nyt harvinaisen paljon. Voihan se olla sattumaakin. Tulevaisuus näyttää.

Porvoossa pääpaino koronatartunnoissa on Westerlundin mukaan edelleen keski-ikäisissä.

– Aika paljon liikennettä on kyllä rajojen yli. Porvooseen tullaan aika paljon töihin esimerkiksi Virosta.

– Henkilöitä on tullut tänne myös muista Baltian maista ja Puolasta, ja he ovat sitten olleet koronapositiivisia.

Westerlundin mukaan osa on antanut positiivisen koronanäytteen jo rajalla, osa tultuaan Porvooseen.

– Ehkä työnantaja on vaatinut ja sitten näyte on ollut positiivinen. Osa voi tietenkin olla nk. vanhoja positiivisia, eli ne eivät ole enää tartuttavia, mutta heillä on voinut olla muutaman kuukauden sisällä tauti, jolloin se näkyy vielä testissä. Mutta on ollut kyllä ollut myös todellisia uusia tautitapauksia.

Westerlundin mukaan ongelmana on, että esimerkiksi rakennusmiehet asuvat kimppakämpässä. Jos yksi on positiivinen, niin muutama muukin saattaa altistua ja sairastua.

– Korostuu se, että olisi hyvä kun Suomeen tullaan, niin ensimmäisen vuorokauden pystyisi asumaan jossain hotellissa. Silloin ehtii saada vastauksen testistä, ennen kuin altistaa muita.

Tämä ei Westerlundin mukaan kuitenkaan ole toteutunut. Hän kuitenkin arvelee, että tilanne helpottuu, kun rajaliikennettä rajoitetaan.

Rakennustyömailla laajoja tartuntaryppäitä ei ole kaupungissa tullut kuitenkaan ilmi.

Kouluissa nuorten keskuudessa taudin leviämistä ja karanteeneja estäisi erityisesti kasvomaskien käyttö.

– Tärkeää olisi tietysti käyttää kasvomaskeja koulussa aina. Myös silloin, kun kuljetaan käytävillä ja ulkonakin niitä voi käyttää. Kasvomaskeja pitäisi käyttää aina, paitsi silloin kun käydään syömässä, Westerlund painottaa.

Viime päivien tartunnat todettiin kahdessa alakoulussa ja kahdessa yläkoulussa.

– Alaluokkalaiset viidenteen luokkaan saakka eivät käytä maskeja. Siksi on väistämätöntä, että jos joku sairastuu, niin herkästi koko luokka joutuu karanteeniin.

Kasvomaskien käytön merkitys korostuu koululaisten parissa siksi, että koululaiset ovat usein oireettomia tai vähäoireisia.

– Tämä tauti on usein oireeton. Tartunta ei tule välttämättä ajoissa ilmi.

Tartunnan toteamisen jälkeen potilaan tekemisiä tarkastellaan 48 tuntia taaksepäin. Sen vuoksi altistuneita voi tulla paljon.

– Suuri ongelmahan on, että tauti tarttuu jo oireettomassa vaiheessa.

Maskia käyttämällä on mahdollista välttää joukkoaltistumiset.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut