Useita epäilyjä koronan brittimuunnoksesta Porvoossa, tulosten saaminen kestää – Mehiläinen tarjoaa uutta mallia, jossa tulos luvataan muutamassa päivässä

Tietoa brittimuunnoksen ilmaantumisesta Porvooseen joudutaan odottamaan. Arkisto/Mirja Hussain

Marita itävuori

Koronaviruksen aiempaa tartuttavamman brittimuunnoksen leviämisestä Porvooseen on ollut jo useita epäilyjä. Varmuutta siihen, onko kyseessä juuri koronan tartuttavampi muunnos, ei ole vielä saatu.

– Epäilyjä on ollut useita. Brittimuunnoksen ongelmana on, että varman vastauksen saaminen kestää kaksi viikkoa, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund kertoo.

Brittimuunnoksen todentaminen edellyttää koronanäytteen sekvensoimista.

Epäilyt johtuvat siitä, että näytettä on tutkittu sen verran, että kyseessä on nk. s-geeninegatiivinen näyte.

– Niistä näytteistä noin puolet on ihan oikeasti brittimuunnosta. Sen vastauksen kestää sitten pitkään. Siksi en voi varmuudella sanoa, onko Porvoossa varmoja tapauksia, mutta epäilyjä on useita.

Jatkossa brittimuunnoksen tuloksen odottelu on Westerlundin mukaan aiempaa pienempi ongelma, koska THL pidensi äskettäin eristys- ja karanteeniaikoja.

– Aikaisemmin brittimuunnosta epäiltäessä aikoja pidennettiin. THL:n uusien ohjeiden mukaan eristysaika ei ole enää seitsemän päivää vaan kymmenen päivää kaikilla.

Karanteeniaika on pidentynyt kymmenestä päivästä neljääntoista päivään, jos kyseessä on yksittäinen kontakti koronapositiivisen kanssa. Jos koronapositiivisen kanssa asuu, karanteeniaika on pidentynyt 14 päivästä 21 päivään.

– Eli on palattu siihen, mitä nämä ajat olivat keväällä. Tämä on tosi hyvä juttu.

Koska brittimuunnos tarttuu helpommin ja saattaa olla lisäksi tartuttavampi kauemmin, pidemmät eristys- ja karanteeniajat ovat Westerlundin mukaan järkevät.

Sellaiseenkin Porvoossa on jo törmätty, että jo karanteenista päässyt on sairastunut heti sen jälkeen.

– On tullut mieleen, että karanteeniaika on ollut hieman liian lyhyt.

Mehiläinen tarjoaa kuntien ja sairaanhoitopiirien käyttöön toimintamallia, jossa sekvensointi muuntovirusten löytämiseksi saadaan nopeimmillaan 2–3 päivän kuluessa näytteenotosta.

Mehiläisen uudessa toimintamallissa kaikille koronatuloksen saaneille on mahdollista tehdä suoraan jatkotutkimus virusmuunnosten varalta. Sen mukaan myös kotimaassa saatujen muuntuneiden virusten tartunnat voidaan havaita näin viiveellä.

Mehiläisessä sekvensointituloksia verrataan kansainvälisiin tietokantoihin, jolloin havaitaan tunnettujen brittiläisten ja eteläafrikkalaisten muunnosten lisäksi myös mahdolliset uudet muunnokset, Mehiläinen kertoo tiedotteessaan.

Tieto varianttilöydöksestä toimitetaan asiakkaalle, tartuntatautiviranomaiselle ja THL:n rekisteriin.

Mehiläinen tekee näytteen sekvensoinnin yhteistyössä Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut