Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkkibussi tulee Porvooseen lauantaina – rokote kannattaa ottaa nyt, punkkikausi alkaa maaliskuussa

Saaristolääkärien punkkibussi aloittaa kevätkiertueen Porvoossa ja Sipoossa lauantaina 30. tammikuuta.

Punkkirokotukset ovat alkamassa ennätysaikaisin, jotta mahdollisimman moni ehtisi rokottautua ennen punkkikauden alkua.

Punkit lähtevät aktiivisesti liikkeelle maalis–huhtikuun aikana lämpötilan noustua +5 asteen tienoille. Tämän vuoksi rokotusohjelman aloittaminen on suositeltavaa jo kevättalven aikana.

Viime vuonna Suomessa tilastoitiin 92 puutiaisaivokuumetapausta, mikä on kaikkien aikojen ennätysmäärä. Näistä puolet, eli 46 tapausta tilastoitiin Uudellamaalla.

Viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume voi olla hyvin vakava, eikä siihen ole lääkettä. Rokote on ainoa keino estä puutiaisaivokuumetartunta, sillä virus siirtyy punkista ihmiseen jo ensimmäisten minuuttien aikana toisin kuin yleisempi borrelioosi, jota voidaan ehkäistä huolellisella, kahdesti päivässä tehdyllä punkkisyynillä. Borreliabakteeri pystyy vain harvoin tarttumaan punkista ihmiseen 12 tunnin sisällä puremasta. Borrelioosia voidaan myös hoitaa lääkityksellä.

Puutiaisaivokuumerokotuksen perusohjelma koostuu kolmesta rokotteesta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa varhain keväällä, mikäli haluaa saada suojan ennen punkkikauden alkua.

Rokote on tehostettava vielä kolmannella rokotteella 5–12 kuukautta kahden ensimmäisen jälkeen. Eli jos ensimmäiset rokotteet on otettu viime vuonna, on nyt kolmannen aika.

Rokote ei anna suojaa borrelioosia vastaan, vaan huolellinen punkkisyyni on tärkeä jatkossakin.

Kevään aikana mahdollisesti vuoroon tulevan koronarokote ei ole esteenä punkkirokotteen ottamiselle.

Punkkibussi S-market Näsillä lauantaina 30.1. kello 11–13.30 ja Söderkullan S-marketilla kello 14–15.30.