Kirjapainoteollisuus kuoli Porvoosta – Tarmolassa on tyhjillään 15 000 neliötä kirjapainoiksi rakennettua tilaa

Kirjoihin ja suurina painoksina painettuihin lehtiin tai katalogeihin perustunut graafinen teollisuus sellaisena kuin se aikanaan tunnettiin on kuollut Porvoosta. Tarmolan kaupunginosassa on nyt vuokrattavana neljässä eri kohteessa noin 15 000 neliötä tilaa, joka on aikanaan rakennettu kirjapainotoimintaan.

Myös suurista suurimman eli 70-luvun puolivälissä WSOY:lle rakennetun ja viimeksi Bookwellin käytössä olleen kirjapainotalon painosali Teollisuustiellä ammottaa nyt tyhjillään. Viimeiset painotuotteiden valmistuksessa käytetyt koneet vietiin ulkomaille viime keväänä.

Vielä vuonna 2017 Bookwellilla oli Porvoossa noin 70 työntekijää. Samana vuonna päättyi alusta loppuun Porvoossa tehtyjen kirjojen valmistusprosessi, mutta osa koneista jäi vielä taloon. Kun viimeinenkin kone sammui lopullisesti, työnsä menettivät jäljellä olleet seitsemän ihmistä.

Kaupparekisterin tietojen mukaan Bookwell Oy Porvoon painon ja sitomon osoite on Helsingin Herttoniemessä, ja yritys työllistää kaksi ihmistä.

Muistoina loiston ajoista Teollisuustien kiinteistössä on vielä museaalisia vanhoja painokoneita, joiden omistajaa ei tunnu tietävän kukaan.

Tarmolan jättimäisen kirjapainotalon omistaja ei ole enää Sanoma-konserni vaan turkulainen Soini-yhtiöt. Porvoolaisella Toimitilaa.fi-välitysliikkeellä on toimeksianto vuokrata talosta noin 5 900 neliötä.

Sanoma on myynyt myös Tarmolan WSOY-kiinteistön.

– Ovien ja kulkujen puolesta sopivasti paloissa vuokrattavissa olevat tilat ovat muutamasta sadasta neliöstä ylöspäin. Vessoja ja sosiaalitiloja on paljon, ja kiinteistössä toimii ravintola. Tilat sopisivat erinomaisesti esimerkiksi logistiikkatoimintaan, kiinteistönvälittäjä Antti Soivio sanoo.

Kiinteistön toisen puolen noin 15 000 neliötä ovat Porvoon suurimman graafisen alan yrityksen Porvoon Kirjakeskuksen käytössä. Se ei kuitenkaan ole kirjapaino- vaan logistiikkayritys, joka tarjoaa pakkaus-, varastointi- ja jakelupalveluja. WSOY:n logistiikkaosastona aloittanut yritys on nykyisin osa Booky Groupia.

Kirjakeskuksella on enää nelisenkymmentä työntekijää, kun heitä vielä vuonna 2015 oli reilusti toistasataa (UM 13.6.15).

WSOY-kiinteistön naapurissa Kirjaltajantiellä on tyhjillään ja vuokrattavana noin 6 200 neliötä tilaa, jossa oli alun perin WSOY:n ja Otavan omistaman Acta Printin aikakauslehtipaino. Se lopetettiin vuonna 2003, mutta sen jälkeen talossa painettiin jonkin aikaa sarjakuvalehtiä. Viimeksi kiinteistössä oli Viessmannin kylmäkalustevalmistusta.

Teollisuustiellä ovat lähes tyhjillään Painoyhtymän käytössä ollut kirjapainotalo ja Uusimaan entinen kirjapainosali.

Google-haun perusteella Porvoossa toimii edelleen kaksi kirjapainoa, mutta ne eivät tee massapainotuotteita.

Kirjapainoalan perintöä vaalii paikallisesti Porvoon Kirjatyöntekijäin Yhdistys ry, joka on perustettu vuonna 1896.

– Jäseniä on yhä noin 500, mutta yli puolet on eläkeläisiä. Hirveän paljon aktiiveja ei enää tahdo löytyä, puheenjohtaja Joni Vuori kertoo.

Jäsenistöä on eniten Porvoon Kirjakeskuksen palveluksessa. Perinteistä kirjapainotyötä tekeviä jäseniä on Vuoren arvion mukaan parikymmentä.

Kustannusyhtiö WSOY:llä on Porvoossa enää yksi työntekijä, joka hoitaa alkuperäisessä WSOY-talossa keskustassa olevaa yhtiön arkistoa. Porvoon suurin kiinteistö toimii kymmenien yritysten ja yhteisöjen toimistohotellina.

WSOY:n henkilöstömäärä Porvoossa oli huipussaan 1970-luvulla, jolloin keskustan kirjatehtaalla oli yli tuhat ihmistä töissä. Vielä 90-luvulla yhtiö oli ”vanhan” Porvoon kaupungin suurin työnantaja noin 750 hengen vahvuudella, kunnes tietokoneaika tuli graafiseen teollisuuteen. Se oli työpaikkojen lopun alku.

WSOY:n historia Porvoossa

Werner Söderströmin isä Leopold Söderström perusti kirjapainon Porvooseen vuonna 1860. Se siirtyi Werner Söderströmille vuonna 1878.

WSOY ja Sanoma fuusioituivat vuonna 1999, jolloin kustannustoiminta ja kirjapainotoiminta eriytettiin.

WS Bookwell Oy erillisenä juridisena yhtiönä perustettiin vuodenvaihteessa 1999/2000.

2010 WS Bookwell eriytettiin kirjapainoliiketoimintaa jatkavaksi Bookwell Oy:ksi ja kiinteistöyhtiö Bookwell Porvoo Realtyksi.

2015 Sanoma myi tappiolla Bookwellin holding-yhtiö Spektri Productionille. Toiminta kuihtui ja loppui.

Alkuperäisellä WSOY:llä on Porvoossa enää arkisto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut