Kesätyöhaku on nyt käynnissä, korona voi vielä vaikuttaa – Apuja on tarjolla: Duunitehdas järjestetään tänä vuonna etänä, Ohjaamo auttaa hakupulmissa

Aiemmin kesätyötarjontaan on voinut tutustua muun muassa Duunitehdas-tapahtumassa Taidetehtaalla. Tänä vuonna Duunitehdas järjestetään etänä verkossa. Arkisto/Juha Perämäki

Inka Töyrylä

Kesätyön hakuaika on nyt käsillä, mutta monilla aloilla tulevan kesän tilanne on koronan vuoksi vielä epävarma.

– Porvoon kaupungilla on tarjolla nuorille 103 työpaikkaa. Jos koronarajoitukset jatkuvat, voi osa toimipaikoista perua kesätyöt. Viime vuonna pystyimme täyttämään kesätyöpaikoista vähän yli puolet eli 53 paikkaa, kertoo kaupungin toimistosihteeri-suunnittelija Eeva Pulkkinen.

Porvoon kaupungin kesätyöpaikkojen haku alkaa perjantaina 5. helmikuuta ja jatkuu 8. maaliskuuta asti. Kesätyöpaikkoja haetaan kaupungin nettisivuilta löytyvän hakulomakkeen kautta.

– Kesätyöpaikat on tarkoitettu 15–23-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole aiemmin olleet kaupunkiin työsuhteessa. Tet-harjoittelu ei kuitenkaan ole este palkkaamiselle. Tämä rajaus johtuu siitä, että haluamme tarjota mahdollisimman monelle nuorelle tilaisuuden ensimmäiseen työkokemukseen. Jos työkokemusta on ennestään, on helpompi saada kesätyötä muutenkin, Pulkkinen sanoo.

Nuorten kesäpestit kestävät kaupungilla kolmesta neljään viikkoon työpäivän pituudesta riippuen.

– Kesätyöaika on 120 tuntia ja siitä saa palkkaa reilut tuhat euroa. Summassa on lomakorvaus mukana, Pulkkinen kertoo.

Kaupunki tarjoaa kesätyöpaikkoja monenlaisiin tehtäviin kuten puistotyöhön, kuntatekniikan kunnossapitotehtäviin, lasten ja vanhusten hoitotehtäviin, toimistotyöhön sekä vapaa-aika-alan tehtäviin.

– Eniten hakemuksia on tullut yleensä puisto- ja liikuntapuolen tehtäviin ja lastenhoitoon, Pulkkinen kertoo.

– Tällä hetkellä emme voi sanoa varmasti, miten koronarajoitukset vaikuttavat kesätöihin. Viime kesänä ei voitu täyttää esimerkiksi kaikkia toimistopaikkoja, samoin palvelukodit ja Taidekoulun kesäkurssit ovat vielä kysymysmerkki. Toivomme kovasti, että tilanne helpottaa kesään mennessä.

Hakemuksia kaupungin kesäpesteihin on tullut tavallisesti 500–600 kappaletta.

– Työyksiköiden vastaavat valitsevat kesätyöntekijät. Joihinkin tehtäviin, kuten asiakaspalvelutehtäviin, leiriohjaajiksi tai Porvoo Help -matkailuneuvojiksi, kesätyöntekijät valitaan haastatteluiden kautta, mutta moniin pääsee suoraan hakemusten perusteella. Kesätyötä kannattaa hakea rohkeasti. Nämä ovat yleensä avustavia tehtäviä, ei ole tarkoitus, että 15-vuotias joutuisi tekemään yksin ja aivan itsenäisesti näitä töitä, Pulkkinen sanoo.

Nuorten kesätöiden lisäksi kaupungilla on tarjolla noin sata työpaikkaa aikuisille kausityöntekijöille. Lisäksi kaupunki tukee kesätyösetelillä Porvoossa toimivia työnantajia, jotka palkkaavat nuoria kesätöihin.

Kuntien lisäksi myös seurakuntien kesätyöhaut ovat parhaillaan käynnissä.

Porvoon seurakuntayhtymä hakee parhaillaan kesähenkilökuntaa hautausmaan ylläpito- ja vihertöihin. Lisäksi seurakuntayhtymä palkkaa 15 vähintään 18 vuotta täyttänyttä kausityöntekijää sekä 10–15 vähintään 17 vuotta täyttänyttä opiskelijaa tai koululaista. Kausityöntekijöiden ja kesätyöntekijöiden tehtäviin kuuluu esimerkiksi kitkentää, haravoimista, kukkien istuttamista ja nurmikon leikkaamista.

Hakemukset seurakuntien kesätöihin on jätettävä viimeistään 1. maaliskuuta sivulla www.porvoonseurakunta.fi.

Ohjaamo auttaa työnhaussa etänä, Duunitehdaskin järjestetään verkossa

Nuorten palvelupiste Ohjaamo on järjestänyt tavallisesti alkuvuodesta erilaisia kesätyön hakuun liittyviä tapahtumia, kuten suositun kesätyöviikon sekä kesätyönhakupajoja, joissa on autettu nuoria kesätyönhakuun liittyvissä asioissa.

– Nyt mitään tällaista ei valitettavasti pystytä järjestämään. Me kuitenkin autamme ja tuemme, jos meihin otetaan yhteyttä. Niin kauan, kuin koronatilanne on tämä, meillä on ovet kiinni ja sisälle pääsee yksi ihminen kerrallaan, kertoo nuorisotyöntekijä Juha Westerlund.

Neuvonta on tällä hetkellä henkilökohtaista ja sitä varten voi halutessaan varata etukäteen ajan.

– Mutta voi myös soittaa, lähettää sähköpostia tai tulla rohkeasti oven taakse soittamaan ovikelloakin. Me olemme edelleen olemassa täällä, vaikka hiukan hankalammin kuin aikaisemmin. Porvoon parasta kahvia emme nyt voi tarjota, mutta ehkä Porvoon parasta palveua kuitenkin, Westerlund lupaa.

Westerlund kertoo, että ohjaamossa autetaan monissa erilaisissa kesätyönhakuun liittyvissä pulmissa ja kysymyksissä, eikä mikään kesätyönhakuun liittyvä asia ole sellainen, ettei sitä voisi kysyä.

– Esimerkiksi cv:n teko voi olla ensikertalaiselle hankalaa. Me autamme juuri näissä perusasioissa ja yhteyttä kannattaa ottaa rohkeasti.

Aikaisempina vuosina kesätyötarjontaan on voinut tutustua Duunitehdas-tapahtumassa Taidetehtaalla. Jo seitsemättä kertaa järjestettävä rekrytointitapahtuma Duunitehdas järjestetään tänä vuonna etänä. Duunitehtaaseen voi tutustua Uudenmaan TE-palveluiden TE-live -kanavalla tiistaina 9. helmikuuta kello 9–14.

Tapahtumassa esitellään Porvoon alueen työnantajia, oppilaitoksia ja palveluita sekä nähdään lähetyksiä avoimista työpaikoista työelämän tärkeistä teemoista ja koulutusmahdollisuuksista.

Tapahtuman pääpuhujana on vuorikiipeilijä, bloggaaja ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Anni Penttilä. Hän kertoo motivaatiosta, unelmien tavoittelemisesta ja vuorikiipeilystä.

Duunitehdas-tapahtumaan voi osallistua suoraan www.te-live.fi -sivuston kautta. Koko tapahtuman ajan on käytössä vuorovaikutteinen chat, jonka avulla osallistujat voivat osallistua keskusteluun, kommentoida ja esittää kysymyksiä sekä työnantajille että TE-toimiston ja Porvoon kaupungin asiantuntijoille.

Etä-Duunitehtaan järjestävät Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto yhteistyössä Posintra Oy:n, Porvoon kaupungin ja Haaga-Helian kanssa.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut