Talouden koronavauriot jääneet pelättyä pienemmiksi, pankinjohtajan mukaan myytävistä asunnoista on pulaa Porvoossa

Mauri Molander seuraa Itä-Uudenmaan talouden rattaiden liikkeitä aitiopaikalta ja pyörittää niitä itsekin. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Koronan varjossa on eletty Itä-Uudellamaallakin nyt vuoden päivät. Talouden näkökulmasta alueella on selvitty korona-ajasta pelättyä vähemmin vaurioin, arvioi seudun selvästi suurimman pankin Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Mauri Molander. Hän toimii myös Helsingin Seudun Kauppakamarin Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtajana.

Molander korostaa, että vaikutukset yritysten ja sitä kautta yksilöiden tasolle lomautuksineen ja irtisanomisineen riippuvat toimialasta. Kovinta iskua ovat ottaneet matkailu-, ravintola- ja majoitusala sekä tietyt vähittäiskaupan toimialat.

– Ehkä kolmannes yrityksistä on saanut kasvatettua liikevaihtoaan koronan aikana. Muilla on ollut vaikeampaa. Tilanne riippuu paljon siitäkin, missä kunnossa yrityksen talous oli ennen koronaa.

Valtion erilaisia koronatukia on maksettu porvoolaisille yrityksille lähes 13 miljoonaa euroa. Mauri Molander pitää summaa merkittävänä.

Euroopan keskuspankki on piikittänyt talouteen ennätysmäisen elvytysruiskeen, joka näkyy välillisesti myös Itä-Uudellamaalla.

– Valtavat rahamäärät näkyvät selkeimmin yritysten talletusten ja sijoitusvarallisuuden kasvuna ja myös siinä mielessä, että pelättyä yritysten konkurssiaaltoa ei toimialueellamme ole nähty. Yritykset ovat vahvan kassan avulla selvinneet vaikeasta ajasta, Molader toteaa.

Maksuohjelmien muutoksiin ei uutta aaltoa yrityksistä.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan OP:ssa satojen yrityksen lainojen maksuohjelmia muutettiin keväällä.

– Yrityksille muutokset tehtiin pääsääntöisesti 6–8 kuukaudeksi ja yksityishenkilöille noin vuodeksi. Yrityksistä uutta anomusaaltoa ei ole tullut. Henkilöasiakkaiden osalta tilannetta ei vielä tiedetä, mutta emme missään nimessä odota samanlaista määrää maksuohjelmien muutoksia kuin viime keväänä, Mauri Molander sanoo.

Kotitalouksien tilannetta on helpottanut, että Itä-Uudellamaalla lomautusten ja irtisanomisten määrä jäi odotuksia pienemmäksi.

Niissä kotitalouksissa, joihin korona ei ole iskenyt lomautusten ja irtisanomisten muodossa, on mennyt korona-aikana ihan mukavasti.

Kun esimerkiksi matkailu on jäänyt kulutusmenoista pois, rahaa on jäänyt pankkitileille totuttua enemmän. Yrityksissä on jätetty investointeja tekemättä. Niinpä Suomen Pankin tilastojen mukaan pankkien talletuskanta kasvoi viime vuonna merkittävästi.

Autokauppa hyytyi viime vuonna, mutta asuntojen ja vapaa-ajan kohteiden kaupan vilkkaus yllätti.

– Kannamme suurta huolta siitä, että myytäviä asuntoja ei ole tarjolla riittävästi Porvoon seudulla. Niitä on markkinoilla nyt poikkeuksellisen vähän, Mauri Molander kertoo.

Porvoon väestönkasvu edellyttää, että kiinnostavia asuntoja on tarjolla etenkin keskustassa, jossa useita vanhoja tontteja on ollut tyhjillään vuosia.

Molanderin mielestä Porvoo voisi koronan jälkeisessä ajassa olla mielenkiintoinen vaihtoehto etätyötä tekevälle, joka etsii rauhallista asuinpaikkaa läheltä pääkaupunkiseutua. Vapaa-ajan kohteiden kaupassa ilmiö näkyi viime vuonna jonkin verran.

– Mielikuvatasolla Porvoo arvostetaan kaupunkina korkealle ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa.

Korona on hiljentänyt keskustoja kaikkialla Suomessa. Mauri Molander on huolissaan Porvoon keskustasta.

– Keskustaan tarvitaan uudisrakentamista, jotta sinne saadaan ihmisiä, jotka pitävät sen elävänä ja käyttävät sen palveluja. Pieneksi kaupungiksi kaupalliset palvelut ovat Porvoossa aika laajalla alueella.

– Ehkä meiltä puuttuu edelleen yhteinen näkemys siitä, millainen Porvoon vetovoiman kannalta tärkeän keskustan ja torin pitäisi olla ja miten torin ympäristön ja Vanhan Porvoon välille luodaan yhteys. Kyllä poliitikot ovat tässä keskeisessä roolissa.

Itä-Uudenmaan Osuuspankissa noin 80 prosenttia lainaneuvotteluista on käyty korona-aikana etänä eli puhelimitse tai varmennetulla nettiyhteydellä. Asuntolainaneuvotteluissa jonkinlainen kohtaaminen on aina välttämätöntä, mutta se voi tapahtua myös puhelimen välityksellä.

Lainasopimukset, kauppakirjat, osakekirjat ja panttikirjat voidaan käsitellä ja hoitaa sähköisesti.

– Asunto- ja kiinteistökaupat ovat monelle isoja asioita, joissa on vahvasti tunnetta mukana. Kaupat halutaan siksi usein allekirjoittaa fyysisesti, ja toki se voidaan turvallisesti aina järjestää, Mauri Molander kertoo.

Korona-aika on vähentänyt myös käteisen rahan käyttöä entisestään, sillä monet kaupat eivät ota käteistä vastaan.

– Viime vuonna tapahtui uusi selkeä pudotus. Suomen Pankin tilaston mukaan kortti oli pääasiallinen maksuväline yli 90 prosentissa maksutapahtumista.

Mauri Molander on vakuuttunut, että moni korona-ajan ilmiöistä jää pysyväksi. Sellainen on esimerkiksi etätyö, jolla on vaikutusta yritysten tulevaisuudessa tarvitsemien tilojen käyttöön. Itä-Uudenmaan OP:ssakin 60–70 prosenttia työntekijöistä on nyt etätöissä.

– Tämä ei ole vain fyysinen kysymys, vaan siinä tullaan johtamiseen ja yhdessäoloon. Jos ihmiset eivät kohtaa toisiaan lainkaan, kohtaamisista syntyvä työyhteisöissä hyvin merkityksellinen kokemuspohja jää pois.

Mauri Molander on varma, että tästä vuodesta tulee kasvun vuosi, vaikka venyvä koronarokotusodotus apeuttaa monien mieliä.

Seudun aluetalouden kannalta hyvin tärkeänä asiana hän pitää, miten käy Nesteen ensi kevääksi suunnitteleman suurseisokin. Sillä on valtava merkitys monien toimialojen tavaroiden ja palvelujen kysyntään.

Myös toinen iso asia liittyy Nesteeseen. Molanderin mukaan Nesteen päätöksellä seuraavan uusiutuvien polttoaineiden valmistukseen tehtävän miljardi-investoinnin sijoituspaikasta on merkittävä arvo, kun arvioidaan toiminnan jatkuvuutta Kilpilahdessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut