”Avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena – eikä lukijakaan välty muutokselta” – Runeberg-raati kiitteli voittajateosta

Kirjailija Sinikka Vuola (oik.) , kriitikko Marissa Mehr ja kirjallisuudentutkija Julia Tidigs arvioivat REC:n harvinaisen rohkeaksi proosaluomukseksi. Outi Paappanen

Vuoden 2021 Runeberg-palkintoraati nosti voittajateokseksi Marisha Rasi-Koskisen romaanin REC.

Kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja kirjallisuudentutkija Julia Tidigs arvioivat, että REC on harvinaisen rohkea proosaluomus, kerrontaa, muotoa ja tilallisuutta yhdistävä ja testaava taideteos, joka muistuttaa tarinankerronnan vaarallisesta potentiaalista.

– Rasi-Koskisen romaanissa tarkastellaan vallankäyttöä sekä ihmissuhteissa että kerronnan tasolla, ja teoksen päähenkilö lienee loppujen lopuksi fiktio itse, raadin puheenjohtaja Vuola totesi pitämässään puheessa.

Palkintoraati pohti, että REC onkin peli – häikäisevä, hämäävä, ajatteleva ja manipuloiva.

– Teos herättää lukijassa monenlaisia tunteita, kiinnostavasti jopa pelkoa: romaanin kauhu on sisäistä kauhua, jonka alkuperä on muukalaisuutemme torjutussa ja kaameassa tuttuudessa, raati perusteli.

Palkintoraati kiitteli, että vaikka REC on älyllisesti haastava, se on kielellisesti selkeäsanainen ja lähestyttävä.

– Marisha Rasi-Koskisen taidonnäyte on hurja, vakava leikki, mysteeri ja elämys, joka avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena – eikä lukijakaan välty muutokselta.

Sinikka Vuolan johtama raati piti mennyttä vuotta 2020 kaikille poikkeuksellisena ja haastavana.

–  Toisaalta koronan vuoksi meitä yhdistää myös syvempi ymmärrys paitsi vastuusta myös yhteisöllisyydestä ja jakamisesta. Tällaisena aikana kirjallisuuden ja taiteen merkitys on korostunut entisestään, raati arvioi.

Vuola, Mehr ja Tidigs uudistivat yli 30-vuotista Runeberg-palkintoperinnettä toissa syksynä, kun he ensimmäisenä valitsijaraatina julkistivat oman esilistansa ennen palkintoehdokkaiden julkistamista.

– Runeberg-palkintoa voivat tavoitella kaikkien suomeksi ja ruotsiksi kirjoitetun kaunokirjallisuutemme lajien edustajat. Juuri siksi, että kyseessä on maamme kirjallisuuspalkinnoista laajakirjoisin, oli hienoa nähdä, että esilistan julkistamisesta vaikuttaa jo muodostuvan perinne. Monien lajien ja tyylien joukosta on erinomaisen tärkeää nostaa lukusuosituksina useita teoksia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut