Pornaisten kasvuvauhti antaa tilaisuuden investointeihin päivähoitoon, väyliin ja tontteihin – "Meillä on nyt talous, mikä mahdollistaa kunnan kehittämisen"

Pornaisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha Virkki. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Pornaisten kuntatalous on paremmalla mallilla kuin koskaan, joten kuntapäättäjillä on ollut erinomainen tilaisuus Pornaisten tulevaisuuden kannalta merkittävien investointipäätösten tekemiseen tämän vuoden talousarviosta päättäessään.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnallisen uudistuksen heijastuksia Pornaisiin voi vielä vain arvuutella, mutta koronaviruksesta johtuen ovat kuntalaiset saaneet jo annoksen kantapääkokemusta lähipalveluiden etääntymisestä.

Keusote siirsi lääkäreiden, hammaslääkäreiden ja neuvolan vastaanotot rajoituksista johtuvan keskittämisen seurauksena väliaikaisesti Mäntsälään ja Järvenpäähän.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja, Keskustan Juha Virkki muistuttaa koronaratkaisujen väliaikaisuudesta.

– Terveysaseman palveluiden säilyttäminen meillä Pornaisissa on tosi tärkeä asia. Siirretytkin palvelut ovat osin palautuneet ja palautuvat takaisin omalle terveysasemalle, kunhan korona vähän hellittää, mutta ymmärrän kyllä, että aihe keskusteluttaa nyt paljon kuntalaisia. Hammashuollon oikomishoito siirtynee Järvenpäähän.

Pornaisten kunnalla on 9,5 miljoonan euron ylijäämä taseessa. Se on paljon 5 063 asukkaan kunnalle, jonka väestönkasvu on kirinyt samankokoisen naapurikunnan Askolan ohitse.

– Meillä on nyt talous, mikä mahdollistaa kunnan kehittämisen. Velkamääräkin on laskenut 1 877 euroon asukasta kohden laskettuna, Virkki toteaa.

Velkaa on siis myös noin 9,5 miljoonaa. Budjettikirjaan on hyväksytty 4,0 miljoonan euron investoinnit tälle vuodelle. Suurin niistä on Linnunlaulun päiväkodin laajentaminen ja lisäksi on pienempiä hankkeita, kuten liikuntapaikkarakentaminen.

Virkin mukaan kauan kaivatun liikunta- ja monitoimihallin suunnittelu on alkumetreillä, mutta seuraavalla vaalikaudella on sen toteuttamisen aika edellyttäen, että kunnan talous pysyy kuosissa.

Kunta osti tarkoitukseen kaistaleen maata yksityiseltä K-marketin vierestä, joka sekin suunnittelee laajennusta.

– Siitä toivotaan sellaista monipuolista kuntalaisten taloa, ei vain liikuntahallia. Vähän samanlainen toteutus, kuten on Askolassa, Virkki maalailee Askola-Areenaan viitaten.

Vanha Aurinkolinnan päiväkotirakennus puretaan. Virkin mukaan siltä vapautuva alue sopii erinomaisesti ikääntyvien ihmisten palveluasuntojen rakentamiseen.

– Kunnan tulee vain löytää toteutukseen hyvät kumppanit. Aurinkomäen palvelukeskuksen sote-palvelutkin ovat ihan vieressä ja alueelle omiin asuntoihinsa muuttavien vanhusten käytettävissä.

Pornaisissa kuljetaan käytännössä omilla autoilla töihin, harrastuksiin ja asioille. Järvenpään ja Helsingin suuntaan liikutaan eniten, mutta myös Porvooseen. Palveluliikenteen pulmiin koetetaan löytää ratkaisu joukkoliikennettä tarvitseville.

Tyhjinä kiertävät ja liian harvat linja-autovuoronsa myös Pornainen haluaa korvata samanlaisella kutsujoukkoliikenteellä, kuin mitä on Askolassa ja Porvoon maaseutukylissä. Valmistelu on käynnissä, kunta kun on varannut rahaa tälle vuodelle suunnitteluun ja mahdollisiin kokeiluihin.

Kevyen liikenteen väylä sentään saadaan viimein tien 1494 varteen kirkonkylältä Laukkoskelle kunnan ja Uudenmaan Ely-keskuksen hankkeena. Suunnitelmat ovat valmiit ja väylä on jo merkitty maastoon.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan puhetta on ollut muistakin tietarpeista.

– Seuraava pätkä on Järvenpääntien varteen kaava-alueelle ja Parkkojan koululle. Valaistustakin on lisätty, mikä on liikenneturvallisuuden kannalta tärkeää pimeällä.

Asuintonttien kauppa on käynyt alkuvuonnakin Pornaisissa, jossa on rakenteilla neljä asuinaluetta. Näistä Kartanorinne golfkenttää vastapäätä on herättänyt eniten kiinnostusta. Uusin avaus tulee olemaan Pellavarinne keskustan kupeessa. Kunnallistekniikka valmistuu alueelle kesään mennessä.

Virkki on tyytyväinen, että esimerkiksi Pornaisissa lapsuutensa asuneet ja muualla käyneet näyttävät palaavan opiskelujen jälkeen perheen kanssa ja ryhtyvät rakentamaan omaa kotia luonnonkauniissa ympäristössä Mustijoen maisemissa.

– Kasvu tuo elinvoimaa kuntaan, ja sen vetovoiman lisäämiseksi ollaan tehty kaikkemme. Ollaan satsattu siihen ja se näkyykin, kun joka puolella rakennetaan.

Elinkeinoelämäkin tuntuu viihtyvän kunnassa, jossa asuu keskimääräistä enemmän yrittäjiä. Pornaisten Portin työpaikka-aluetta ollaan laajentamassa, jotta kuntaan saadaan lisää työpaikkoja.

– Siihen me panostetaan. Kaavoitustyö on käynnissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut