Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukemisen lähettiläät etsivät Porvoossa uusia keinoja innostaa ihmisiä kirjojen pariin

Miten innostaa ihmisiä kirjojen pariin?

Porvoossa on käynnissä kaksi lukutaitohanketta, joiden tarkoitus on kannustaa kaikkia kuntalaisia lukemaan kirjoja.

Hankkeiden parissa työskentelee kolme lukemisen lähettilästä.

Sanna Paljakka työskentelee Lukuliikettä kuntiin! -verkostohankkeen lukuagenttina. Lukukoordinaattorit Noora Laitinen ja Vilma Leminen puolestaan luotsaavat kaksikielistä, varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen, Brilli-lukutaitohanketta, Porvoon kaupunki kertoo tiedotteessaan.

– Suunnittelemme uusia ja innostavia tapoja kannustaa lapsia kirjojen pariin, lukukoordinaattori Vilma Leminen kertoo.

Yhteistyötä tehdään Porvoon kaupunginkirjaston sekä koulujen ja päiväkotien kanssa.

– Tutkimme myös mahdollisuuksia laajentaa lukutaitotyötä kattamaan kirjaston lisäksi myös muita yhteistyötahoja, lukukoordinaattori Noora Laitinen toteaa.

Luvassa monipuolisia tempauksia

Lukemisen hankkeet ovat kutsuneet yhdessä Porvoon kaupunginkirjaston kanssa peruskoululaiset mukaan Lukuhaasteeseen. Lukuhaaste on Uudenmaan alueen kirjastojen kokoama tehtäväpaketti, jonka tarkoituksena on innostaa niin koululaiset, opettajat kuin perheetkin matkalle kirjojen maailmaan. Hauskat tehtävät sisältävät esimerkiksi täydellisen vessakirjan.

Tulevien tapahtumien suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja tilanteen vaatiessa tapahtumat on mahdollista siirtää verkkoon. Keväällä tapahtumat järjestetään etäyhteyksin. Ensimmäinen etäyhteyksin järjestettävä tapahtuma on lukuhankkeiden yhteisesti suunnittelema ja toteuttama lukuwebinaari maaliskuussa.

Webinaarissa ääneen pääsevät lukemisen ammattilaiset monelta eri osa-alueelta.

– Kouluissa ja päiväkodeissa työskentelee taitavia ammattilaisia. Meidän työmme on kannustaa ja tukea heitä. Haluamme tuoda esille uusia toimintatapoja lukemisen elävöittämiseksi, mutta myös tunnistaa ja tunnustaa lukutaitotyö, jota kouluissa ja päiväkodeissa tehdään jatkuvasti, Paljakka, Laitinen ja Leminen pohtivat.