Brunbergilta tulee uusi suukkomaku ja uusi tehtaanmyymäläkin avaa – 150-vuotiaalla makeistehtaalla on edessään kasvun vuodet

Juhlavuoden suukko on mustaherukan makuinen. Brunberg

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 150 vuotta siitä, kun A.W. Lindfors perusti leipomon Porvooseen. Siitä lähtien Brunberg on toiminut perheyrityksenä ja kasvanut yhdeksi Suomen arvostetuimmista makeisvalmistajista.

Lindforsin makeistehtaan työnjohtajana työskenteli 1920-luvulla Lennart Brunberg, joka sittemmin perusti oman yrityksen.

Katarina Enholm on toiminut Brunbergin toimitusjohtajana vuodesta 2011 lähtien.

– Olemme Porvoon vanhimpia yrityksiä ja erittäin ylpeitä alkuperästämme. Selviydyimme useasta sodasta ja lamasta, ja tänä päivänä olemme yksi Suomen arvostetuimmista makeisvalmistajista ja myymälämme Porvoon tunnetuimpia ja suosituimpia vierailukohteita, Enholm kertoo.

Brunbergin toimitusjohtaja Katarina Enholm. Brunberg

Brunberg valmistaa yhä useita makeisia lähes samalla reseptillä kuin vuosikymmeniä sitten. Vanhimmat resepteistä ovat ovat yli 100 vuoden takaa.

Viime vuonna Brunbergin liikevaihto oli 9,3 miljoonaa euroa, ja yrityksessä työskenteli 65 henkilöä.

Suukot täyttävät tänä vuonna 70 vuotta.

Brunberg tunnetaan erityisesti suukoistaan, tryffeleistään, Alku-karamelleistaan ja erikoistuotteistaan; Brunberg on muun muassa Pohjoismaiden ainoa laktoosittoman maitosuklaan valmistaja. Valikoimissa on myös sokerittomia, gluteenittomia, vegaanisia ja maidottomia tuotteita.

Juhlavuoden kunniaksi Brunberg lanseeraa 1. maaliskuuta uuden suukkomaun, raikkaan mustaherukan.

– Tänä vuonna vietämme myös suukkojen juhlavuotta. Niiden valmistus alkoi vuonna 1951, ja ne ovat siitä läshtien olleet yksi myydyimmistä tuotteistamme, Enholm kertoo.

Suukkojen valmistus oli alkuvuosina pitkälti käsityötä, mutta tänä päivänä tuotanto on automatisoitu ja suukkoja valmistetaan noin 10 000 kappaletta tunnissa.

Brunbergin myymälässä kävi tänä jouluna harvempi, mutta makeiskassit olivat suurempia – uutta myymälää Tarmolassa kalustetaan keväällä

Tehtaanmyymälästä, joka avataan toukokuussa Teollisuustien varrella, tulee varmasti Porvoon uusi nähtävyys ja vierailupaikka.

Juhlavuotena avattava puurakenteinen ja maalämmöllä lämpeävä rakennus on yli 600-neliöinen, ja sen suunnitteli porvoolainen Arkkitehtitoimisto Valkeavirta Oy.

Uudessa Tehtaanmyymälässä on muun muassa mahdollisuus seurata lasin takaa konvehtien käsin valmistamista. Tehtaanmyymälästä toimitetaan myös joulukuussa avatun verkkokaupan tilaukset.

– Katsomme luottavaisin mielin kohti tulevaisuutta. Meillä on loistavat mahdollisuudet kasvattaa myyntiä edelleen kotimaassa, vientimarkkinoista puhumattakaan, Enholm sanoo.

Korjattu 10.2. kello 8.49 Katarina Enholm ei ole Brunbergin jälkeläinen, vaan toimitusjohtaja suvun ulkopuolelta.

Suukkolinja tuotannossa. Brunberg

Brunbergin tarina

Venäjän vallan aikaan vuonna 1871 nuori leipurikisälli A.W. Lindfors perusti leipomon kotiinsa Porvooseen. Pian perustettaisiin myös A.W. Lindforsin karamelli- ja marmelaatitehdas.

Pitkään historiaan on mahtunut monia värikkäitä tarinoita. Yksi merkityksellisimmistä oli se, kun Lindforsin makeistehtaan työnjohtaja Lennart Brunberg perusti vuonna 1922 karamellitehtaan, joka ohitti muutamassa vuodessa Lindforsin tuotantomäärät.

Pian Brunbergin Karamellitehdas osti entisen työllistäjänsä ja syntyi Oy Brunberg – Lindfors Ab.

Lennart Brunberg oli paitsi visionäärinen makeistehtailija myös kulttuuripersoona ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän menehtyi traagisesti tulipalossa, jossa tuhoutui Brunbergien koti, tehtaan toimistotilat, lähettämö ja monia arkistoja.

Lennartin jälkeen toimitusjohtajana toimi peräti 47 vuoden ajan hänen poikansa Börje Brunberg, uudistusmielinen ja keksijähenkinen mies, jonka aikana Brunberg koneellistui ja nykyaikaistui.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut