Kulloolaiset haluavat kouluteiden riskit alas – listalla nopeusrajoituksia, suojateitä ja saattolenkki koulun lähelle

Kulloon turvallisuuskävely järjestettiin viime lokakuussa. Sivistyskeskuksen läheisyydestä löytyi monta vaaran paikkaa kuten Nesteentien ja Vanhan Kulloontien risteys. Arkisto / Samu Karvala

Samu Karvala

Kulloon kyläyhdistys on listannut merkittävimmät turvallisuuspuutteet sivistyskeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä. Puutteisiin on laadittu myös toimenpide-esitykset, jotka on lähetetty Porvoon kaupungille ja Uudenmaan Ely-keskukselle.

Kun kevyenliikenteenväylä Kulloosta Porvoon suuntaan valmistui Helsingintien varteen 2018, monelta lapselta evättiin oikeus koulukyytiin. Kulloolaiset kiittelevät väylää sinänsä, mutta pitävät sivistyskeskukseen johtavia teitä 170, 148 ja Ali-Vekkoskentie edelleen koululaisille vaarallisina.

– Rekat, bussit, teollisuusalueen raskas liikenne ja autot ajavat erittäin kovaa Kulloon tieosuuksilla. Talvisin lumi peittää entisestään kapeaa pengertä. Lapset ovat joutuneet hyppäämään ojaan tilanteessa, jossa kaksi rekkaa kohtaavat tiellä, kyläaktiivit kertovat.

Kulloon turvallisuuskävelyn työryhmä ehdottaa Ely-keskukselle isoa joukkoa toimenpiteitä näiden teiden turvallisuuden parantamiseksi.

– Kevyen liikenteen väylät 170-tietä Söderkullan suuntaan ja 148-tietä Nikkilän suuntaan, nopeusrajoitus 60 km/h viiden kilometrin säteellä Kulloon sivistyskeskuksesta, korotettuja suojateitä vilkkuvilla valoilla, liikennevalot Helsingintien ja Öljytien risteykseen, Alivekkoskentielle levennyksiä ja nopeusrajoituksen alentaminen, kyläaktiivit listaavat.

Kulloossa toki tiedetään, että toimenpiteiden toteutuminen vie aikansa. Huoli lasten turvallisuudesta on suuri. Siksi Porvoon sivistyslautakunnalle onkin tehty esitys, että edellämainitut tiet luokitellaan vaarallisiksi alakouluikäisille viiden kilometrin säteellä Kulloon sivistyskeskuksesta.

Lapset ovat joutuneet hyppäämään ojaan rekkojen kohdatessa.

– Koulumatka on syytä turvata niin, ettei alakoululaisen tarvitse ylittää vaaralliseksi määriteltyä tietä ilman suojatietä tai kävellä tien vartta ilman kevyenliikenteenväylää, kulloolaiset perustelevat.

Kulloon sivistyskeskuksen parkkipaikka on ahdas ja siellä on saattoliikenteen ruuhka-aikoina ilmennyt läheltä-piti -tilanteita.

Kulloolaiset esittävät kaupungin toimitilajohdolle, että koulun saattoliikennettä varten rakennettaisiin erillinen yksisuuntainen lenkki viereisen hiekkakentän kohdalle.

– Näin liikenne parkkipaikalla ja koulun välittömässä läheisyydessä vähenisi ja turvallisuus paranisi.

Toinen toimitilajohdolle tehty esitys koskee pihan roska-astioiden vieressä olevan aidan poistamista näkyvyyden parantamiseksi. Roska-astioiden siirtäminen toisaalle mahdollistaisi erillisen jalankulkukäytävän koulun pihaan ja sieltä pois.

Lue lisää: Kulloon vanhempien huolenaiheisiin etsittiin vastauksia turvallisuuskävelyllä – Saattoliikenteen ruuhkia voisi helpottaa liikennejärjestelyin

Mikä?

Kulloon turvallisuuskävely

Järjestettiin 21. lokakuuta 2020 Kulloon sivistyskeskuksen alueella ja läheisillä tiealueilla.

Osallistujia oli yhteensä 21, joukossa kylän toimijoiden lisäksi virkamiehiä, poliitikkoja ja mediaa.

Ennen turvallisuuskävelyä kyläyhdistys oli tehnyt aiheesta kyselyn sekä koululaisille että lasten vanhemmille.

Kävelyllä tutustuttiin kyselyssä esiin nostettuihin huolenaiheisiin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut