Askolalaisilla on kyselyn mukaan vahva luontosuhde – 183 asukasta kertoi, mitä kaikkea he tekevät metsässä tai vesillä, lempipaikkoja on ympäri kuntaa

Askolalaiset kertoivat luontosuhteestaan Haaga-Helian opiskelijoiden kyselytutkimuksessa. Luonnossa liikutaan paljon, kolmannes naisista jopa päivittäin. Lempipaikkoja nimesivät vastaajat runsaasti. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Askolan asukkaiden suhdetta paikalliseen luontoon tarkastellut Haaga-Helia Porvoon yksikön luontomatkailukurssin opiskelijoiden kyselytutkimus on valmistunut.

Ammattikorkeakoulun englanninkielisen koulutuslinjan opiskelijat Moana Good, Julia Jäckle, Otto Karuvaara, Julia Klen ja Sara Sivèn kartoittivat kurssityönään asukkaiden tapoja liikkua luonnossa, virkistyskäytön keskeisiä kohteita ja reittejä sekä liikkujien toiveita.

Kyselyyn kuudessa eri Facebook-ryhmässä tuli 183 askolalaisen vastaus.

Vastanneista 93 prosenttia kävelee luonnossa, 80 prosenttia kerää marjoja tai sienestää, 52 prosenttia ui luonnonvesissä, 43 prosenttia ulkoilee koiransa kanssa ja 40 prosenttia juoksee tai hölkkää.

Sup-laudalla tai kanootilla vesillä kulkevia on joukosta 19 prosenttia, 17 prosenttia kalastaa, viisi prosenttia metsästää. Peräti 20 prosenttia vain on metsässä, kenties vain aistien ympäristöä ja tarkastellen kasvistoa, lintuja ja muita eläimiä.

Vastanneista naiset viettävät miehiä enemmän aikaa luonnossa, 31 prosenttia päivittäin. Miehistä päivittäisiä ulkoilijoita on 9 prosenttia. Toisalta kyselyyn vastanneista 81 prosenttia on naisia ja 19 prosenttia miehiä.

Askolan luontoympäristön paikoista nimetyiksi tulivat muun muassa Vähäjärvi, Valkjärvi, Hiidenkirnut, Vahijärvi, Vakkola, Tuomiranta, Kirkonkylä, Monninkylä, Takajärvi, Kirkkokivi, Juornaankylä, Särkijärvi, Porvoonjoki, Abborsjö, Tiiläänjärvi, peltonäkymät, metsämaisemat, kalliot ja kyläyhdyskunnat.

Valtaosa eli 66 prosenttia vastanneista on löytänyt luontokohteensa itse, 58 prosenttia ystävän vinkkiä seuraamalla ja 43 ilmoitti sen tulleen perintönä eli mitä ilmeisimmin luontopaikoilla on kuljettu jo omien vanhempien kanssa.

Luontokohteesta löysi 24 prosenttia vihjeen kunnan nettisivuilta, 14 prosenttia jostain muualta. Karttasovelluksesta kohde löytyi 12 prosentilla, urheiluseuran kautta 10 prosentilla. Tässä yhteydessä mainituiksi tulivat muun muassa Askolan Hiisi, Eläkeliiton Askolan yhdistys ja Asku.

Vastanneista 42 prosenttia on 50–69-vuotiaita, 21 prosenttia 40–49-vuotiaita ja 20 prosenttia 30–39-vuotiaita. Yli 70-vuotiaita oli kahdeksan prosenttia ja 20–29-vuotiaita seitsemän prosenttia.

65 prosenttia vastanneista on töissä, 23 eläkkeellä, viisi on opiskelijoita ja viiden vastaus oli muu.

Askolassa yli 15 vuotta asuneita oli joukosta 59 prosenttia, 10–15 vuotta asuneita 12 prosenttia ja 7–9 vuotta 10 prosenttia. Loput 19 prosenttia oli asunut alle kuusi vuotta.

Vastauksissa tuli esille myös huoli luonnon liiallisesta virkistyskäytöstä ja retkeilijöiden metsäpoluille mukanaan tuomista ongelmista kuten roskaamisesta.

– Metsiä ei ole välttämättä tarkoitettu ihmisten virkistyskäyttöä varten.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut