Sarjakuvan ystävät juhlivat verkossa – Å-fest Porvoossa esillä kahdella näyttelyllä

Porvoolaisen sarjakuvataiteilija Emmi Valveen näyttely on esillä Grandin aulassa. Koronarajoituksista johtuen porvoolainen sarjakuvafestivaali Å-fest järjestetään tänä vuonna verkkotapahtumana. Outi Paappanen

Samu Karvala

Seitsemättä kertaa järjestettävä Porvoon oma sarjakuvafestivaali Å-fest näyttää koronarajoitusten vuoksi hyvin erilaiselta kuin aiemmin.

Sarjakuvaväki kokoontuu virtuaalisesti ja taiteilijoiden esiintymiset tulevat kaikkien nähtäville lauantaina 13. helmikuuta kello 13 alkaen YouTubessa. Tallenteet julkaistaan yksi kerrallaan ja ne jäävät verkkoon katseltavaksi, joten festivaalin antiin voi tutustua yhtä hyvin myös sunnuntaina tai ensi viikolla.

Järjestäjiin kuuluva porvoolainen sarjakuvataiteilija Emmi Valve on framilla heti avajaispuheen jälkeen.

– Festivaalin teemana on tänä vuonna tee-se-itse. Olen alkanut viime toukokuussa tehdä omaa pienlehteäni eli zineä, jota lähetän tilaajilleni, Valve kertoo.

Hän on festivaalin aattona tyytyväinen siihen, millainen tapahtuma on saatu koronaolosuhteissa luoduksi. Nykysarjakuvasta vähemmän tietäville hän suosittelee erityisesti Matti Hagelbergin festivaaliosuutta.

– Hagelbergin voi sanoa kuuluvan jo yleissivistykseen, Valve kehuu.

Hagelbergin voi sanoa kuuluvan jo yleissivistykseen.

Sarjakuvan levittäminen ja piirtäminenkin tapahtuu koko ajan enemmän sähköisillä alustoilla. Valve tunnustautuu kuuluvansa enemmän sarjakuvan punk-vuosikymmenten sukupolviin.

Valve on palkittu, sarjakuva-Finlandia-ehdokkaanakin ollut taiteilija, joka ammentaa aiheet sarjakuviinsa pitkälti omasta elämästään.

Å-festiin kuuluu tänäkin vuonna kaksi fyysistä näyttelyä.

Emmi Valveen Dream House Art Letter -näyttely on pystytetty kulttuuritalo Grandin (Piispankatu 28) aulaan ja on nähtävillä 25. helmikuuta saakka.

Näyttely yhdistää pienlehtiä, sarjakuvaa ja kirjemuotoa ja esittelee tee-se-itse-ideologiaa ja henkilökohtaisen tarinan voimaa.

Ikkunanäyttely Mannerheiminkadun ja Rauhankadun tyhjillään olevissa kulmataloissa on nähtävillä 8. maaliskuuta asti. Mukana ovat Tessa Astre, Niko-Petteri Niva, Toimi Tytti, Phoebe Lehto ja Taina Hakala.

Å-festin YouTube-kanava

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut