Katalysaattorivaras iskee öisin – Porvoo yksi kolmesta paikkakunnasta, joissa laitteen sisältämät jalometallit kiinnostavat

Autojen katalysaattorit kiinnostavat varkaita. Poliisi pyytää vihjeitä. Kuvituskuva Arkisto/Outi Paappanen

Katalysaattorivarkaudet ovat yli kymmenkertaistuneet koko Suomessa viime vuoden aikana.

– Vuonna 2020 katalysaattorivakauksia tai niiden yrityksiä tapahtui poliisilaitoksemme alueella yhteensä 87 ja eniten niitä varastettiin Vantaan, Porvoon ja Keravan alueilla. Vantaalla niitä tapahtui ehdottomasti eniten, jossa varkauksia kirjattiin peräti 51, kertoo rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista.

Katalysaattorivarkaudet ovat jatkuneet myös tänä vuonna. Alkuvuonna 1.1. – 11.2. välisenä aikana Itä-Uudenmaan poliisille niitä oli kirjattu 12. Varkaudet ovat jakaantuneet melko tasaisesti eri kuntien ja kaupunkien alueelle.

Sama ilmiö tullut tutuksi aiemmin Euroopassa, joten oli odotettavissa, että ilmiö laajenee myös Suomeen jossakin vaiheessa, Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedottaa.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien, eli rodiumin, platinan ja palladiumin takia. Näiden jalometallien hinta on ollut nousussa. Katalysaattorista riippuen niistä maksetaan useista kympeistä useisiin satoihin euroihin kappaleelta.

– Yleisin tekotapa on, että yöaikaan katalysaattori sahataan irti pysäköidystä autosta metallityökalulla. Katalysaattoreita varastetaan paljon myös vanhoista ns. romuautoista, joiden katalysaattoreissa on ollut arvokkaita jalometalleja alun perin enemmän ja siten niistä voi saada hyvän hinnan, kertoo rikoskomisario Leif Malmberg.

Eri puolilla Suomea tehtyihin katalysaattorivarkauksiin liittyen on tehty yksittäisiä kiinniottoja. Epäillyt ovat olleet sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Varsinaista tekijäprofiilia ei näillä tiedoilla ole poliisin mukaan helppo määrittää.

Poliisi on kiinnostunut kaikista katalysaattorivarkauksiin liittyvistä vihjeistä ja havainnoista.

– Akuuteissa tapauksissa soitto yleiseen hätänumeroon 112 ja muissa tapauksissa pyydämme laittamaan tietoa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vihjesähköpostiin vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi, Malmberg sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut