Uusi Runeberg-raati on valmiina aloittamaan luku-urakkansa – Johanna Hulkko, Vesa Rantama ja Camilla Lindberg valitsevat ehdokkaat vuoden kirjasadosta

Finlands svenska författareförening on valinnut Camilla Lindbergin Runeberg-palkinnon valitsijaraatiin. Magnus Lindberg

Vuoden 2022 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaat valitsee raati, jonka muodostavat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.

Valitsijaraadin sihteerinä toimii Uusimaan toimittaja Samu Karvala.

Valitsijaraadin tehtävänä on lukea ja arvioida vuoden 2021 aikana ilmestyvät kotimaiset kaunokirjalliset teokset ja valita joukosta 5–8 palkintoehdokasta, jotka julkistetaan joulukuussa. Urakkaa riittää, sillä viime vuosina raadit ovat läpikäyneet lähes 250 teosta.

Johanna Hulkko on nokialainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on kirjoittanut 20 teosta kuvakirjoista aikuisten romaaneihin. Kirjoistaan Hulkko on saanut muun muassa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon, Arvid Lydecken -palkinnon sekä Laivakello-palkinnon.

Vesa Rantama on Nuori Voima -lehden päätoimittaja ja Helsingissä asuva kirjallisuuskriitikko, joka avustaa erityisesti Helsingin Sanomia. Hän on Suomen arvostelijain liiton varapuheenjohtaja ja toiminut aiemmin monissa palkintoraadeissa.

Camilla Lindberg on palkittu kriitikko ja kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomadon uusi ruotsinkielinen toimittaja. Hän on myös pohjoismaisen kulttuurilehti Horisontin toimittaja.

Tammisaarelainen Lindberg on aiemmin työskennellyt Västra Nyland -lehden kulttuuritoimittajana ja julkaissut neljä kirjaa, joukossa muun muassa reportaasikirja Göran Schildtin ja hänen vaimonsa värikkäästä kreikkalaisesta elämästä.

Hulkon, Rantaman ja Lindbergin valitsemien ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon 2022 saajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä.

Tiainen, Leppälahti ja Lahdenperä toimivat valitsijaraatina vuoden 2021 palkinnon suhteen. Pääsääntöisesti Runeberg-raatilaisuus on kaksiosainen kunniatehtävä eli ehdokkaat valinnut raati pääsee seuraavana vuonna valitsemaan voittajan ehdokkaiden joukosta.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen kirjailijaliiton ja Suomen arvostelijain liiton vuonna 1986 perustama kirjallisuuspalkinto. Taustayhteisöiksi liittyivät myös Finlands svenska författareförening ja Porvoon kaupunki. Palkintosumman, 20 000 euroa, maksavat puoliksi Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Tieto

Kymmenen tuoreinta Runeberg-palkittua teosta

2021: Marisha Rasi-Koskinen: REC, romaani

2020: Ralf Andtbacka: Potsdamer Platz. En dikt, runoja

2019: Heikki Kännö: Sömnö, romaani

2018: Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti, romaani

2017: Peter Sandström: Laudatur, romaani

2016: Tapio Koivukari: Unissasaarnaaja, romaani

2015: Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni, romaani

2014: Hannu Raittila: Terminaali, romaani

2013: Olli-Pekka Tennilä: Yksinkeltainen on kaksinkeltaista, runoja

2012: Katja Kettu, Kätilö, romaani

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut