Kiusaamista on, mutta Askolan koulun arki on tilastoa parempi – "Tilanne on nyt niin erinäköinen"

Koulukiusaamisen todellinen tilanne on rehtorin viestin mukaan Askolan koulussa tällä kertaa tilastoa parempi. Kuvituskuva. arkisto/Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Askolan yläkoulu pitää kyseenalaista koulukiusaamisen tilaston kärkipaikkaa. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan Askolan koulun 8.–9.-luokkalaisista 15,5 prosenttia kokee vähintään kerran viikossa kiusaamista. Se on enemmän kuin missään muussa koulussa Suomessa, uutisoi Iltalehti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kysyy joka toinen vuosi lapsilta ja nuorilta näiden hyvinvoinnista. Keväisin tehtävän kyselyn tulokset valmistuivat loppuvuonna 2019 ja alkuvuodesta 2020 korona mullisti suomalaislasten kouluarjen.

Askolan prosenttilukema 15,5 on hälyttävän korkea, sillä kyselyssä kokee kiusaamista kouluissa keskimäärin 5,5 prosenttia ikäluokasta.

Rehtori Kaija Impola-Peltomaan mukaan yläkoulussa tehtiin viime vuoden marraskuussa oma tarkentava kysely kaikille oppilaille, koska THL:n kyselystä on jo niin kauan aikaa. Nykyiset yhdeksäsluokkalaiset olivat seitsemännellä luokalla THL:n kyselyn aikaan, eivätkä siis olleet kyselyssä.

Impola-Peltomaan marraskuussa vahvistui näkemys, että kouluarki on muuttunut parempaan suuntaan.

– Kiusaamisilmoitusten määrä oli pudonnut puolella. THL:n kyselystä on kaksi vuotta, mikä on pitkä aika kolmevuotisen yläkoulun arjessa, eikä kevään 2019 kyselyyn vastanneista nuorista kukaan ole enää yläasteella, hän lisää.

Vaikka kiusaamista voi etenkin sosiaalisessa mediassa jäädä paljon aikuisilta piiloon, on koulun käytävillä koettu varsin toisenlaista kuin pari vuotta sitten. THL:n kyselytuloksesta on rehtorin mukaan keskusteltu kouluyhteisössä löytämättä siihen mitään yksiselitteistä vastausta.

– Keskustelin asiasta viime perjantaina tukioppilaiden kanssa. He sanoivat, että on vaikea keskustella aiheesta, jossa väitetään kiusaamista olevan paljon, koska he eivät tunnista sellaista. Koska tilanne on nyt niin erinäköinen, olemme tehneet tulkinnan, että yksittäisten oppilaiden ja ryhmien levottomuus voi olla heijastunut THL:n kyselyyn kiusaamiskokemuksena, Impola-Peltomaa sanoo.

Rehtori muistuttaa myös muutaman oppilaan isosta vaikutuksesta prosenttilukuihin. Askolan koulussa on noin 250 oppilasta ja yksi ikäluokka on noin 80 oppilasta.

– Mutta me ei täällä katsota vain tulosta vaan sitä, mitä hyviä asioita voimme tehdä ja vahvistaa myönteistä yhteisöllisyyttä, mikä on tänä koronavuonna erityisen tärkeää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut