Pitääkö aina ajaa oikealla? – Samansuuntaisilla kaistoilla ei voi Porvoossakaan seilata edestakaisin, neuvoo liikenneopettaja

Moottoritien lähistöllä on useampi kaista, mutta missä tilanteessa niistä vasemmalla saa ajaa? Porvoon Autokoulu

Kun on kaksi samansuuntaista kaistaa, esimerkiksi Porvoossa Kuninkaanportista keskustaan päin, niin pitääkö ajaa oikeanpuoleista kaistaa? Pitääkö silloinkin ajaa oikealla, vaikka olisi lopulta menossa suoraan Mannerheiminkatua Porvoon läpi, johon tarvitaan vasen kaista?

Tieliikennelaki määrää, että mikäli ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa, on ajoneuvoa kuljettava ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta yleensä eniten oikealla olevalla vapaalla kaistalla.

Tämä koskee myös muita nelikaistaisia teitä kuin moottoriteitä. Oikeanpuoleinen kaista on pääasiallinen ajokaista. Mikäli kuljettaja aikoo kääntyä hetken päästä vasemmalle, tulee hänen valita vasen kaista.

Kyseisessä tilanteessa, jossa Kuninkaanportista ajetaan kohti Porvoon Keskustaa, on mielestämme järkevää pitää oikeanpuoleinen kaista. Tällöin vasen kaista jää vapaaksi vasemmalle kääntyville, mahdolliseen ruuhkan purkuun ja hälytysajoneuvoille. Matka on sen verran pitkä, että ajokaistan vaihtaminen lähellä keskustaa vasemmanpuoleiselle kaistalle ei ole tarpeetonta kaistanvaihtoa.

Jos ajoradalla, jonne ollaan kääntymässä, on samaan ajosuuntaan useampia kaistoja, saa viime kesänä voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan kääntyä omaan käyttötarkoitukseen sopivimmalle kaistalle. Muu liikenne tulee tällöin huomioida.

Tämä tarkoittaa sitä, että poikkeavalla tavalla kääntyvä vastaa siitä, että kääntyminen on turvallista. Hyvää tässä uudistuksessa on se, että liikenne sujuvoituu ja samalla riski, joka aina liittyy kaistanvaihtoon, vähenee.

Mikäli on kaksi tai useampi kääntyvä kaista risteyksessä, on koko käännöksen ajan pysyttävä valitulla kaistalla.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Henrik Lindfors vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut