Rokotusjärjestys herättää paljon kysymyksiä Porvoossa

Korona: Isompia ihmismääriä päästään rokottamaan ehkä maaliskuun loppupuolella.

Osa ikääntyneistä porvoolaisista on epävarma siitä, milloin on heidän vuoronsa saada koronarokote. Epävarmuutta lisää se, että käytännöt kunnissa tuntuvat vaihtelevan.

THL:n suosittelemassa rokotusjärjestyksessä on mainittu, että yli 80-vuotiaiden, samassa taloudessa asuvien yli 65-vuotiaiden rokottaminen on mahdollista. Niinpä esimerkiksi omaishoitajat ovat ihmetelleet, milloin he ovat rokotusvuorossa.

– Meillä on Porvoossa niin vähän rokotteita saatavilla, että tällä hetkellä pystytään turvaamaan iän perusteella pahimmassa riskissä olevien rokotukset. Siksi rokotuksia ei ole annettu alle 80-vuotiaille samassa taloudessa asuville, rokotuksista vastaava kehittämisjohtaja Katja Blomberg selittää.

Hän kertoo, että kyselyjä rokotusten etenemisestä tulee paljon sote-henkilöstölle ja terveysasemalle. Sen lisäksi kaupunki on avannut sähköpostiosoitteen kysymyksille. Siihenkin tulee todella paljon tiedusteluja.

– Emme ehkä osaa kaikkea kertoa riittävän tarkasti, kun kysymyksiä herää. Paljon on myös sellaisia kysymyksiä, joilla halutaan varmistella, kuuluuko esimerkiksi oikeaan ryhmään.

Omaishoitajille on tällä hetkellä samat ikärajat kuin yli 80-vuotiaille, joita rokotetaan parhaillaan.

Haluaisimme äkkiä päästä rokottamaan.

Katja Blomberg, kehittämisjohtaja

– Jos rokotteiden saatavuuteen tulee parannusta, niin toki voidaan ikärajoja lähteä alentamaan. Tällä hetkellä siihen ei ole kuitenkaan mahdollisuutta, Blomberg jatkaa.

– Meillä ei edelleenkään ole tietoa ensi viikon rokoteannoksista kuin vain tehosterokotteiden osalta, Blomberg kertoi tiistaina.

– Tämä on tosi haasteellista.

Omaishoitajista kaupungilla on lista. Heihin ei ole kuitenkaan vielä otettu yhteyttä.

– Meillä on soittolinjalla niin paljon rokotetta odottavia yli 80-vuotiaita, että omaishoitajia aletaan katsoa ikäluokittain seuraavassa vaiheessa kun tuo jono on purettu.

Blomberg kertoo, että omaishoitajissa on kaikenikäisiä.

Yli 80-vuotiaiden rokotukset ovat Porvoossa vielä kesken. Heille turvataan ensi sijassa Pfizer BioNTechin tai Modernan rokote. Astra Zenecan rokote on alle 70-vuotiaille.

Viime perjantaina porvoolaisista yli 80-vuotiaista oli rokotettu 55 prosenttia ja kaikista yli 18-vuotiaista porvoolaisista 5,8 prosenttia.

Keskiviikkona tuli tieto, että ensi viikolla Porvooseen saadaan Pfizerin tehosterokotteiden lisäksi 500 annosta Modernan rokotetta ja 500 annosta Astra Zenecan rokotetta.

– Vielä joudutaan odottamaan viikkoja, että suurempia massoja päästään rokottamaan Astra Zenecan rokotteella. Arvio on, että se menee maaliskuun loppuun. Rokotemäärät vain ovat pienempiä mitä oletus oli alkuun.

Vaikka tiedetään, miten paljon rokotteita saadaan Suomeen, THL määrittelee, miten rokotteet jaetaan eri alueille. Sen jälkeen HUS saa tietää oman osuutensa ja lopulta rokotteet lähetetään rokotuspisteisiin.

Rokotteiden määrät suhteutetaan väestömäärään.

Käytössä on mallinnuksia, miten paljon kussakin kunnassa on riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. THL:n monimutkaisen mallinnuksen avulla lasketaan, mikä on kuntakohtainen keskimääräinen lukumäärä riskiryhmään 1 kuuluvia. Sen mukaan saadaan rokotteita. Ajanvarauksessa ja rokotukseen tultaessa vielä tarkistetaan, että henkilö todella kuuluu riskiryhmään.

Kuntien omista potilastietojärjestelmistä ei suoraan pystytä poimimaan riskiryhmiin kuuluvia.

– Meillä on sama tahtotila kuin kuntalaisillakin, eli haluaisimme äkkiä päästä rokottamaan, urakkaa etenemään.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut