Koska olet viimeksi selvittänyt kaivosi veden laadun? – Kohta voisi olla sen aika

Nyt alkaa olla hyvä aika tutkituttaa kaivoveden laatu. Mirja Laukka-Kiikkala

Kaivoveden laatu olisi hyvä tutkituttaa kolmen vuoden välein ja laajemmin aina kuuden vuoden välein. Kaikkia epäpuhtauksia ei voi havaita käytössä pelkästään aisteihin luottamalla.

Keväällä alkaa kaivovesitutkimusten sesonki. Kymen Ympäristölaboratorio ottaa kaivovesiä vastaan Porvoossa osoitteessa Tekniikankaari 1.

– Porvoossa ei ole enää vuoden 2015 jälkeen ollut omaa kuntalaboratoriota. Porvoon palvelupisteeseen tuodut näytteet toimitetaan meille Kuusankosken laboratorioon, Kymen Ympäristölaboratorion kemisti Riikka Pöntinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) on määrittänyt kaivoista saatavalle talousvedelle laatuvaatimukset ja -suositukset. Asetuksen mukaan veden tulee olla terveydelle vaaratonta eikä se saa sisältää haitallisia määriä mikrobiologisia tai kemiallisia epäpuhtauksia.

Kaivovesi ei välttämättä ole juotavaksi kelpaavaa, vaikka siinä ei olisikaan havaittavissa virheellistä hajua tai makua. Useat aineet ja bakteerit eivät ole aistinvaraisesti todettavissa.

Kaivoveden laatu tulisi tutkia aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa, tai jos veden epäillään aiheuttavan terveysoireita, tai jos kaivoveden väri, maku tai haju on muuttunut.

Lisäksi kaivoveden laatu tulisi tutkia myös silloin, kun perheeseen on syntymässä lapsi. Veden laadun selvittäminen on tarpeellista myös kiinteistön osto- ja myyntitilanteessa sekä hankittaessa vedenkäsittelylaitteita.

– Askola on porakaivovesien radonpitoisuuksien osalta Suomen radioaktiivisin kunta. Korkeat radonpitoisuudet koskevat erityisesti porakaivoja, joista vesi johdetaan suoraan kiinteistöön, jolloin radon pääsee haihtumaan huoneilmaan. Rengaskaivojen kohdalla radon ei aiheuta ongelmaa, Pöntinen muistuttaa.

Kymen Ympäristölaboratorio laboratoriosta voi noutaa ilmaiseksi näytteenottopullot ja -ohjeet kaivoveden tutkimiseen.

Mikrobiologisiin tutkimuksiin tarvitaan puolen litran steriili pullo ja kemiallisiin tutkimuksiin yhden litran pullo. Eräät tutkimukset, kuten radon, vaativat omat erikoispullonsa.

Näytteet toimitetaan mahdollisimman nopeasti laboratorioon, mieluiten 8 tunnin sisällä, kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluessa näytteen ottamisesta. Radonnäyte on toimitettava laboratorioon viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta.

Porvoon palvelupisteestä on maksuton näytteiden vakiokuljetus maanantaisin ja torstaisin klo 12.

Tarvittaessa näytteenottopullot voi tilata postitse suoraan laboratoriosta.

Näytteenottopulloja voi noutaa ilmaiseksi näistä toimipisteistä itäisellä Uudellamaalla:

Porvoon palvelupiste, Tekniikankaari 1 A, Porvoo, 05 544 3300

Askolan kunnantoimisto, Askolantie 30, Askola 019 529 100

Pornaisten kunnantoimisto, Kirkkotie 176, Pornainen, 019 5294 500

Sipoon pääkirjasto, Pohjoinen Koulutie 2, Sipoo, 09 2353 6003

Loviisan kaupungin asiakaspalvelutoimisto, Mariankatu 12 A, Loviisa, 019 555 555

Lapinjärven kunnantalo, Lapinjärventie 20 A, Lapinjärvi, 019 510 860

Pernajan kirjasto, Kiesitie 3, Pernaja, 044 723 0243

Liljendalin yhteispalvelupiste, Bäckasinkuja 1 A, Liljendal, 044 055 5338

Katso lisää ohjeita: http://kymlab.fi/kaivovesitutkimukset.html

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut