Hiihtolomalla laitetaan reppu selkään ja lähdetään retkelle! Porvoossa on lukemattomia latuja ja muutamia kivoja nuotiopaikkoja

Tulevalla talvilomaviikolla on loistavat mahdollisuudet hiihtämiseen ja retkeilyyn ihan kotinurkilla. Timo Pasanen

Inka Töyrylä

Ulkoilukelit ovat kerrankin hiihtolomaviikolla kohdillaan ja hiihtoreittejä riittää enemmän kuin uskaltaisi toivoa.

Porvoon kaupunki ylläpitää lukemattomia latuja eri puolilla kaupunkia. Näistä varsinaiset kuntohiihtoladut löytyvät netistä www.mski.fi/porvoo -palvelusta karttoineen ja huoltotietoineen.

– Laduista voi yhdistellä eri mittaisia lenkkejä. Joonaanmäki-Kevätkumpu-Humla-Holken -reitillä pääsee lähes 20 kilometrin lenkin, Kokonniemi-Hamari-reiteillä voi hiihtää reilut kahdeksan kilometriä niin, ettei tarvitse samaa uraa hiihtää uudelleen, kaupungin liikuntapaikkamestari Pasi Liitiäinen vinkkaa.

Helpoksi ja mukavaksi perheladuksi Liitiäinen nostaa Humlan.

– Humlan majalle mahtuu kymmenen, viisitoista autoa parkkiin. Siitä voi lähteä tekemään kivan neljän kilometrin hiihtoretken, jossa on vain yksi nousu ja yksi alamäki. Humlan maja on koronan vuoksi kiinni, mutta sen pihapiirissä voi hiihtolenkin jälkeen paistaa vaikka makkarat grillipaikalla. Liitiäinen vinkkaa.

Kaupunki huolehtii, että grillipaikalla on aina polttopuita.

Rannalla on nuotiopaikka ja polttopuita.

Myös Holken on mainio retkipaikka, sillä ladun kääntöpaikalla Hanhilammen rannalla on hieno laavu nuotiopaikkoineen ja polttopuineen. Jos Holkeniin asti ei jaksa hiihtää, voi ajaa autolla Epooseen. Mustarastaantien varrelta löytyy opaste Holkeniin ja kävelymatka laavulle on lyhyt.

– Muiden latujen varsilla ei ole tulipaikkoja. Kokonniemen kansanpuistossa on kuitenkin grillipaikkoja, jotka ovat talvellakin käytössä. Siellä ei ole puita valmiina, joten kätevintä on ottaa pussissa grillihiiliä mukaan, Liitiäinen sanoo.

Kaupungilla ei ole muita laavuja, mutta esimerkiksi Ilolasta sellainen löytyy Sommardal-seuratalon pihalta. Samasta paikasta pääsee kyläläisten tekemää latua pitkin pellolle hiihtämään. Latu sopii pienillekin lapsille ja hiihtolenkin jälkeen laavulla on mukava syödä retkieväitä.

Kaupungin lisäksi latuja ylläpitävät kyläyhdistykset ja yksityiset ihmiset.

– Huhtisten puistossa on latu, samoin Suiston kentällä. Lähes jokaisen koulun ja päiväkodin lähistöltä lähtee jonkinlainen latu, kannattaa käydä kurkkaamassa, Liitiäinen sanoo.

– Vanhamoision seuratalon nurkilta lähtee hieno, pitkä lenkki. Kerkkoon kylällä on ihan erityinen ski-cross-rata, missä voi kokeilla suksicrossia. Siellä on käynyt aika paljon väkeä.

Suksicrossirata löytyy osoitteesta Henttalantie 15, peltoalueelta vastapäätä Vanha Navetta -ravintolaa. Radan ympäri kulkee myös tavallinen hiihtolatu, josta pääsee myös Kerkkoon majalta jatkuvalle ladulle. Suksicrossia hiihdetään tavallisilla maastohiihtosuksilla, joten sen kokeileminen ei vaadi välinehankintoja.

Jäälatuja kaupunki ei tänä talvena tee.

– Se on turvallisuuskysymys. Reitin ylläpitäjä on vastuussa siitä, mihin ihmisiä ohjaa ja jäätilanne on tänä talvena petollinen.

Omalla vastuulla jäälle voi toki lähteä. Hamarin Seolta on noin neljä kilometriä matkaa Mäntysaareen, mikä kuuluu kaupungin virkistysalueisiin.

– Saaren nuotiopaikat ovat olleet kovassa käytössä ja aika paljon sinne menee hiihdettyjä latuja. Vielä siellä on riittänyt polttopuitakin. Puut on viety sinne kesällä ja niitä ei lisätä talven aikana, Liitiäinen kertoo.

Jos suksiminen ei houkuttele, kannattaa suunnata kohti Virvikiä. Virvikin hiekkakuopalta lähtee hyvin merkitty ulkoilureitti, joka on pohjattu, eli ajettu moottorikelkalla. Reitin kartta löytyy Mski-palvelusta.

– Se ei oikein sovellu tavalliseen hiihtoon, mutta erähiihtoon, lumikenkäilyyn ja kävelyyn se on tosi kiva reitti, Liitiäinen sanoo.

Reitti on kaikkiaan noin kuuden kilometrin mittainen.

– Reitin puolivälistä lähtee merkitty pistoura, jota pitkin pääsee frisbeegolf-radalle – sitähän voi harrastaa talvellakin – ja uimarannalle. Rannalla on nuotiopaikka ja polttopuita, Liitiäinen sanoo.

Myös uimarannan parkkipaikka on aurattu, jos retkelle haluaa lähteä autolla.

– Ranta avautuu etelään, joten aurinkoisena päivänä siellä on todella hienoa. Sen verran rinnettäkin löytyy, että rannalla voi laskea vähän pulkallakin, Liitiäinen suosittelee.

Muilla uimarannoilla ei Liitiäisen mukaan ole talvikunnossapitoa, eikä tulipaikoille tuoda talvella puita.

Huikeita rantamaisemia löytyy myös Emäsalon kärjestä Varlaxuddenista. Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen retkipaikalle on parkkipaikalta lyhyt kävelymatka, mutta maasto on hankalaa. Paikalla on polttopuita ja grillauspaikkoja. Maisemat ovat vertaansa vailla, eikä tämän lähemmäs avomerta autolla pääse.

Muita virkistysalueyhdistyksen retkipaikkoja voi etsiä osoitteesta uuvi.fi.

Hiihtolomalla ei pidä unohtaa pallopelejäkään.

– Kokonniemen tekonurmikenttää pidetään kunnossa talvellakin, eli siellä voi käydä vapaasti palloilemassa silloin, kun siellä ei ole varattuja vuoroja, Liitiäinen kertoo.

Jos luistelemaan tahtoo, löytyy luonnonjäitä lähes joka kylältä ja tekojäilläkin on hiihtolomalla paljon yleisövuoroja.

– Lisäksi Tolkkisten tekonurmella palokunnantalon läheisyydessä on pieni, noin 250 metrin ovaali rata, jossa voi käydä kokeilemassa matkaluistelua, Liitiäinen vinkkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut