Ilolassa sivakoidaan uusilla laduilla ja lisää on tulossa – kyläläiset hankkivat oman latuhöylän, yhdessä tehden saa paljon aikaan

Ville Taskinen auttaa Tatulle sukset jalkaan ja sitten mennään. Sanni on jo valmiina. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Lumiset pellot synnyttivät idean. Miksi lähteä kauemmas, kun kotinurkilta aukeavat valtavat mahdollisuudet?

– Mietimme, että olisi mukava lähteä hiihtämään, kun kerrankin on kunnolla lunta. Tässä lähellä ei vain oikein ollut latuja. Peltoja on vaikka kuinka, joten kysyimme maanomistajalta luvan, olisiko mahdollista tehdä tänne latuja, kertoo Ilolassa asuva Natalia Trofast.

Kun maanomistaja näytti vihreää valoa, pistettiin mylly käyntiin.

Nyt Vanhan Viipurintien ja Myllykyläntien risteyksen tuntumassa sijaitsevan seuratalo Sommardalin pihapiiristä lähtee 2,2 kilometrin mittainen peltolenkki, jossa voi hiihdellä perinteisellä tyylillä, sekä puolentoista kilometrin mittainen luistelulatu.

– Sommardalin pihassa on laavu, jossa voi grillata makkaraa hiihtolenkin päätteeksi. Pihapiirissä on myös parkkipaikka, mihin voi jättää auton, joten hiihtoretkelle voi lähteä kauempaakin, Trofast vinkkaa.

Myös hotelli Villa Mollbyn edustalle on tehty pieni hiihtolenkki.

Hyviä asioita tapahtuu, kun pistetään tapahtumaan.

Hiihtoretken jälkeen on kiva laittaa tulet laavulle ja nauttia eväitä. Outi Paappanen

Laduilla on riittänyt vilskettä. Ne ovat oiva osoitus siitä, että hyviä asioita tapahtuu, kun pistetään tapahtumaan.

– Muutimme tälle kylälle vasta kesällä, emmekä tunne täältä vielä kovin paljon ihmisiä. Kuulumme Ilolan kylän Facebook-ryhmään ja sitä kautta on syntynyt ajatus, että täällä on aika aktiivista porukkaa, Trofast kertoo.

Trofastin puoliso Ville Taskinen oli kuullut tuttavaltaan Pohjois-Karjalasta, että siellä oli toteutettu latu talkoovoimin niin, että kyläyhdistys ja kunta olivat sponsoroineet latuhöylän hankinnan.

– Mietimme tätä hetken ja laitoimme Facebook-ryhmään kyselyn, olisiko täällä vastaavaan kiinnostusta. Ehdotimme, että meillä on moottorikelkka ja voimme ajaa ladut, jos jostain löytyy latuhöylä, Trofast kertoo.

Ilolan koti- ja kouluyhdistys lähti siltä istumalta talkoisiin mukaan ja lupautui kustantamaan latuhöylän.

– Yllätyimme, miten innokkaaksi latukeskustelu ryöpsähti heti kyläläisten keskuudessa. Höylä tilattiin saman tien ja Ville ajoi viime viikolla latuja monta päivää. Hiihtolomaviikolla on tarkoitus tehdä vielä vähän lisää latuja, Trofast kertoo.

Sanni, 5, ja Natalia Trofast tapasivat ladulla Mika Kalakosken ja Jaska-koiran. Outi Paappanen

Ilolan koulun luona on pieni kaupungin tekemä hiihtolatu.

– Koululta on kävelymatka myös näille uusille laduille. Jatkamme myös pellolla latua vielä koulun suuntaan niin, että sieltä tulee lyhyempi matka ladulta toiselle. Valitettavasti välissä on joki, joka pitää ylittää siltaa pitkin, joten aivan yhteen näitä latuja ei saa, Trofast jatkaa.

Trofast iloitsee uuden kotikylänsä aktiivisuudesta.

– Täällä on myös luistelukenttä, jota pidetään kunnossa talkoovoimin. Siihen on saatu tukea myös kaupungilta. Yhteisvoimin on saatu hyvät talviaktiviteetit aikaan!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut