Kylmä talvisää näkyy pian myös sähkölaskussa – talven sähkönkulutuksen ennätysviikko takana

Sähkönkulutuksen huippuviikko näkyy seuraavassa laskussa. Etenkin vanhassa talossa asuva tietää, miten laskun loppusummaa saa puulämmityksellä alaspäin. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Talvinen sää ja pakkaset lisäävät sähkönkäyttöä, mikä näkyy pian myös kuluttajan talvikauden sähkölaskussa etenkin sähkölämmitteisissä kodeissa, kertoo Kymenlaakson Sähkö tiedotteessaan.

Tämä vuosi on käynnistynyt eteläistä rannikkoamme myöden hyvin talvisissa merkeissä nähden talveen 2019–2020, joka oli poikkeuksellisen lämmin.

Fingrid tiedotti 18. helmikuuta kuluvan talven sähkönkulutuksen ennätyslukemista. Sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi talven ennätyslukemiin noin 14 267 megawattiin 18.2.2021 kello 9–10 aikaan. Edellinen talven kulutusennätys oli tammikuun puolivälissä.

Lauhan edellisen talven jälkeen voi pakkastalven sähkönkulutuksen määrä yllättää sähkölaskun maksajan.

Sähköä kuluu nyt kotona lämmityksen lisäksi myös muiden sähkölaitteiden käyttöön, kun sisätiloissa oleskellaan koronapandemian rajoitusten vuoksi enemmän kuin yleensä.

Sähkölämmittäjän sähkönkulutus voi nousta lauhan talvikuukauden lukemista 1000–2000 kilowattituntia.

Talviajan sähkönkäyttöään voi kuitenkin tehostaa ja pyrkiä vaikuttamaan omaan sähkönkulutukseen, vaikka siirtohinnat näyttelevätkin sähkölaskussa merkittävää osaa.

Seuraa omaa sähkönkulutusta ja tarkkaile, mihin energiaa eniten kuluu. Mieti, miten voisit vaikuttaa näihin asioihin.

Esimerkiksi säätämällä huonelämpötilaa vähän alemmas, voit säästää lämmityskuluissa, sillä lämmitykseenhän suurin osa sähköstä kuluu monessa kodissa.

Huonelämpötilaa voi alentaa erityisesti niissä huoneissa, joissa ei oleskella, kuten varastoissa ja porraskäytävissä. Suositeltava huonelämpötila on 20-22 astetta.

Ikkunoiden ja ovien tiiveys on hyvä tarkistaa ja tiivistää tarvittaessa.

Kaikkein kylmimmillä ilmoilla tuulettamisen tarvetta kannattaa harkita.

Tulisijallisissa kodeissa tiedetäänkin puulämmityksen hyödyntämisen edut. Mukavan tunnelman lisäksi saat lisälämpöä ja säästöä lämmityskuluihin.

Muista myös huoltaa ja puhdistaa lämmityslaitteet säännöllisesti, sekin tehostaa lämmitystä.

Pattereiden termostaatit toimivat oikein vain silloin, kun niitä ei peitä esimerkiksi huonekaluilla ja verhoilla.

Valaistuksessa on helppo säästää vaihtamalla energiatehokkaisiin led-lamppuihin. Muista myös sammuttaa turhat valot!

Valmiustilassa olevat viihdelaitteet kannatta sulkea, kun niitä ei käytetä.

Vinkkejä energiansäästöön löydät oman sähköyhtiösi nettisivuilta, joilla on myös tarjolla tietoa puulämmitykseen ja linkit online-palveluihin, joissa voi seurata kirjautuneena omaa sähkönkulutustaan.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut