Karijärven entisen kurssikeskuksen purkaminen alkoi ja kestää maaliskuun loppuun –paikalle jää vain tyhjä tontti ja maalämpökaivot, entisille käyttäjille muistot

Karijärven entisen kurssikeskuksen purkutyö käynnistyi tiistaina.

Helsingin Talosiirto Oy:n urakkatyömaa on aidattu ja paikalla työskentelee yksi suurikokoinen kaivinkone, jonka kuljettajana on porvoolainen Marko Tiilikainen, ja hänellä on tarvittaessa apuna rakennusapumies.

– Kohde on työmaata, joten ilman asianmukaisia varusteita ei sinne voi mennä, Porvoon seurakuntayhtymän määräaikainen toimitilainsinööri Rebecca Haaranen muistuttaa.

Seurakuntayhtymä maksaa purkutyöstä 67 500 euroa. Vuonna 1974 rakennettua kurssikeskusta laajennettiin vuonna 1988 saunatiloilla ja talonmiehen talolla. Kerrosneliömetrejä on 1 090. Korjauskelvotonta rakennusta käytettiin viimeksi vuonna 2015–2016 turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.

Karijärven päärakennuksen säilyttämisestä on tehty aloite, vaikka purku-urakka etenee jo vauhdilla

Purkutyö valmistuu Helsingin Talosiirron kehityspäällikkö Tatu Väisäsen mukaan maaliskuun aikana.

– Tontti tasataan ja siistitään. Paikalle jää maalämpökaivot ja muut rakennukset, joita ei pureta.

Kaivurilla puretaan maanpäällisiä runkorakenteita, välillä lajitellaan ja sitten taas jatketaan.

Ennen kaivinkonetta kiinteistöstä purettiin pois vaaralliset jätteet, joista yleisin on asbesti. Haitta-ainepurun jälkeen kohteen irtaimisto ja kiintokalusteet purettiin käsin jätejakeisiin, joita yleensä sisäpurkuvaiheessa ovat puu- ja rakennussekajäte.

Sisäpurun jälkeen alkoi rakennuksen rungon konepurku 30-tonnisella Caterpillar-telakaivinkoneella.

– Kaivurilla puretaan maanpäällisiä runkorakenteita, välillä lajitellaan ja sitten taas jatketaan. Lopuksi puretaan alapohja ja perustukset, jonka jälkeen jätejakeet kuljetetaan vastaanottoasemille ja tontti siistitään, Väisänen erittelee.

Karijärven kesäillat kutsuvat – rannalla on saunottu ja nuotiolla istuttu jo vuosikymmenet

Sekalainen purkupuu, rakennussekajäte, metallit ja betoni- ja kiviaines lajitellaan purkamisen jälkeen erilleen ja ne kuljetetaan paikalta kuorma-autoilla ja yhdistelmäajoneuvoilla.

Väisäsen mukaan lajiteltu rakennusjäte rahdataan ympäristöluvan omaaville jätevastaanottoasemille, joita on myös Porvoossa.

– Rakennussekajäte ja purkupuu menee yleensä energian tuotantoon. Valtaosa purkujätteestä on betonia ja tiiltä, joka käsitellään ja hyödynnetään erilaisissa maarakennuskohteissa esimerkiksi tiehankkeissa, Väisänen lisää.

Helsingin Talosiirto Oy on purkanut perustamisestaan vuodesta 1993 lähtien lukuisia julkisia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja.

– Puramme myös toimistoja ja asuinkerrostaloja. Lisäksi puramme vuosittain kymmeniä vanhoja omakotitaloja, Tatu Väisänen kertoo.

Porvoolaiset-ryhmässä muistellaan rippileirien ja kurssien aikaa Karijärven purettavassa kurssikeskuksessa

Karijärven käytöstä ei ole päätetty

Seurakuntayhtymällä ei ole Rebecca Haarasen mukaan Karijärven alueen jatkokäytölle vielä tarkempia suunnitelmia.

– Kevättä ja alkukesää alueella leimaa purkuun liittyvät työt. Alueen luontoarvot ja alueen käyttö virkistyskäytössä ovat meille tärkeä asia. Kiinteistöstrategia-työryhmä jatkaa työtään, jotta eri alueille ja rakennuksille löydetään paras mahdollinen toiminta, hän sanoo.

Kiinteistö on seurakuntayhtymän myyntilistalla.

Honkalasta tai Kappalaisen talosta voi pian tehdä ostotarjouksia

Seitsemän rakennusta menee myyntiin tai puretaan – seurakuntayhtymän listalla muun muassa Honkalan talo, Kappalaisentalo ja Ruotsalainen seurakuntakoti

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut