Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anette Karlssonin aloite: Lapsivaikutusten arvioinnilla turvataan ja valvotaan lasten edun toteutumista

Kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson (sd.) on tehnyt valtuustoaloitteen lapsibudjetoinnin ottamisesta osaksi kaupungin vuosittaista talousarvioprosessia sekä lapsivaikutusten arviointia.

Lapsivaikutusten arviointi on työkalu, jonka avulla voidaan turvata ja valvoa lapsen edun toteutumista, tuoda esiin lasten oikeuksia ja vahvistaa lasten kuulemiseen ja osallistumiseen liittyviä käytäntöjä. Lapsibudjetoinnin tavoitteena puolestaan on lapsiin kohdistettujen panostusten ja niiden vaikuttavuuden tekeminen läpinäkyväksi julkisessa päätöksentekoprosessissa.

Karlsson toteaa aloitteessaan, että lapsivaikutusten arviointi on kustannustehokasta, sillä usein on huomattavasti helpompaa vaikuttaa valmisteilla olevaan suunnitteluun kuin korjata lasten kannalta vahingollisia seurauksia.

– Juuri nyt talouspäätösten lapsi- ja perhevaikutusten arviointi on erityisen keskeistä, jotta haitalliset päätökset voidaan välttää ja koronakriisin pitkäaikaiset elinkaarivaikutukset torjua, Karlsson sanoo aloitteessaan.

Lapsibudjetointi puolestaan liittyy läheisesti siihen, että Porvoo on päättänyt hakea Unicefin Lapsiystävällinen kunta -statusta.

– Lapsibudjetointi on edellytys YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kokonaisvaltaiselle toteuttamiselle. Lapsibudjetoinnin avulla selvitetään, mikä osuus julkista varoista käytetään lapsiin ja mitä vaikutuksia niillä saadaan aikaan, Karlsson sanoo.

Unelmien Porvoo 2030 kaupunkistrategian yksi tavoite on tehdä Porvoosta lapsiystävällinen kaupunki.