Päätösvaltaa Porvoon kaupunginhallitukselle tartuntatautilain muutoksen seurauksena – valtuusto käsittelee kiireellisenä jo keskiviikkona

Tartuntatautilain muutos mahdollistaa päätöksiä, joilla voi olla merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kuvituskuva. Arkisto/Tanja Kuisma

Porvoon kaupunginhallitus käsittelee ylimääräisessä kokouksessaan huomenna keskiviikkona tartuntatautilain muutokseen liittyvää hallintosäännön muutosta, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Muutosesityksen mukaan tartuntatautien torjunnasta vastaavan toimielimen päätösvalta siirretään sosiaali- ja terveyslautakunnalta kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus voi lain sallimissa rajoissa delegoida toimivaltaansa alaiselleen viranhaltijalle tai jaostolle. Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula esittää, että kaupunginvaltuusto ottaa asian käsiteltäväksi kiireellisenä kokouksessaan 24. helmikuuta.

– Päätöksillä voi myös olla merkittäviä taloudellisia tai yhteiskunnallisia vaikutuksia, ja ne sisältävät merkittävää julkisen vallan käyttöä. Tämän vuoksi on luontevaa, että toimivalta siirretään myös Porvoossa kaupunginhallitukselle hallintosääntöä päivittämällä. Kaupunginhallitus pystyy luontevimmin yhteensovittamaan kaupungin tarpeellisia toimintoja epidemian torjumiseksi, kaupunginjohtaja perustelee tiedotteessa.

Tartuntatautilain muutos tuli voimaan tämän viikon maanantaina. Muutos antaa kunnille ja aluehallintovirastolle joitakin uusia keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseen. Suurin osa muutoksista on voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Lain mukaan viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Velvoitteet ja rajoitukset perustuvat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen. Viranomainen voi tehdä päätöksen, että toiminta on järjestettävä niin, että lähikontakteja on mahdollista välttää.

Kunta tai aluehallintovirasto voi jatkossa sulkea asiakkaiden käyttöön tarkoitetut elinkeino- tai muun toiminnan tilat kahdeksi viikoksi. Sulkeminen voi koskea ainoastaan laissa määriteltyjä tiloja, joissa on erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle. Näitä tiloja ovat muun muassa sisäliikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

– Suurista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Turku ovat siirtäneet tartuntatautien torjunnasta vastaavan toimielimen toimivallan hallintosäännössään kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallituksen toimivaltaa on perusteltu päätöksenteon luonteella sekä sillä, että tartuntatautilain mukaiset toimenpiteet koskevat useita toimialoja sekä mahdollisesti myös yksityishenkilöitä tai yrityksiä, kaupunginlakimies Olli Ojanperä kertoo kaupungin tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut