Borealis investoi Porvooseen lähes 18 miljoonaa – päästöt ja soihdutus vähenevät

Borealis investoi 17,6 miljoonaa euroa regeneratiivisen termisen hapettimen (RTO) rakentamiseen Porvoon polyolefiinilaitoksille. Borealis Polymers

Porvoo

Borealis investoi 17,6 miljoonaa euroa regeneratiivisen termisen hapettimen (Regenerative Thermal Oxidizer, RTO) rakentamiseen Porvoon polyolefiinilaitoksille.

Yksikkö vähentää merkittävästi tuotantopaikkakunnan CO2-päästöjä ja soihdutusta ja säästää vuosittain noin 60 gigawattituntia energiaa. Projekti käynnistyy helmikuussa 2021 ja sen on tarkoitus valmistua vuonna 2023.

RTO-yksikkö tukee Borealiksen energiaan ja ilmastoon liittyviä kokonaistavoitteita.

Borealis on toteuttanut useita toimenpiteitä ja ohjelmia suojellakseen ilmastoa ja edistääkseen kestävää kehitystä kaikilla toimialoillaan. Borealiksessa on myös tunnistettu useita mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeä.

Lähtövuoteen 2015 verrattuna Borealiksen tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteen mukaan puolet Borealiksen hiilivety- ja polyolefiinituotantojen sähkönkulutuksesta katetaan vuoteen 2030 mennessä uusiutuvista lähteistä.

Rakennettava RTO-yksikkö toimii polyolefiinilaitoksilta johtavan putkiston kanssa ilmapäästöjä vähentävänä laitteistona, jossa sinne johdetuista soihtukaasuista tehdään 16 barin höyryä.

Tämä entistä puhtaammin ja tehokkaammin tuotettu höyry kattaa noin puolet Porvoon polyolefiinilaitosten höyryntarpeesta.

Borealiksen tavoitteena on myös vähentää merkittävästi yhtiön omasta toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

RTO-investointi antaa Porvoon tuotantopaikkakunnalle mahdollisuuden omaan höyryntuotantoon ulkopuolelta hankitun höyryn sijaan.

Yksikön valmistuttua vuonna 2023 epäsuorat hiilidioksidipäästöt pienenevät noin 18 000 tonnia, joka vastaa noin 10 000 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Vuoden 2022 puolivälistä alkaen päästöjä vähentää myös kaksi pitkäaikaista uusiutuvan sähkön hankintasopimusta suomalaisen tuulivoimayhtiön kanssa.

Nämä kaksi sähkönostosopimusta yksinään nostavat uusiutuvan sähkön osuuden 13 prosenttiin Porvoon tuotantopaikkakunnan kokonaiskulutuksesta. Se vie Borealiksen askeleen lähemmäksi tavoitetta, jonka mukaan puolet Borealiksen hiilivety- ja polyolefiinituotantojen sähkönkulutuksesta katetaan vuoteen 2030 mennessä uusiutuvista lähteistä.

Yksi tärkeistä energia- ja ilmastotavoitteista on myös jatkuvan soihdutuksen vähentäminen. Vaikka soihdutusta tarvitaan petrokemian tuotannossa sellaisten poistokaasujen turvalliseen polttamiseen, joita ei voida kierrättää tai muulla tavalla ottaa talteen, siitä aiheutuu myös päästöjä ja melua.

Soihdutus nostaa myös käyttökustannuksia. Uusi RTO-yksikkö vähentää Porvoon tuotantolaitosten soihdutusta noin 6 000 tonnia vuodessa.

– Porvoon tuotantopaikkakunnalla toteutuksessa olevat ilmastonmuutosta ehkäisevät toimenpiteet ovat esimerkillisiä koko konsernin tasolla, Borealiksen peruskemikaali- ja tuotantojohtaja Martijn van Koten toteaa.

– Olemme todella tyytyväisiä, että työ- ja elinkeinoministeriö tukee pyrkimyksiämme kestävämpään toimintaan myöntämällä merkittävän energiahankkeiden investointituen RTO-projektille, Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut