Nesteen Pirskerin vanha perhesauna sai uuden elämän – se matkasi erikoiskuljetuksena Emäsalosta Kaarenkylään

Saunan uusi matka alkoi Pirskeristä Emäsalontielle. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon Emäsalossa liikkui keskiviikkona erikoislaatuinen kuljetus, kun Pirskerinä tunnetun alun perin Nesteen virkistysalueen entinen 60-luvun lopulla rakennettu perhesauna siirrettiin rekka-auton lavetilla noin 40 kilometrin matkan uusille sijoilleen Kaarenkylään.

Ammattilaiset käyttivät porvoolaisen Timo Kiman johdolla päivän reitin mittaamiseen, ja lopputulos oli, että saunan siirtäminen on mahdollista, vaikka marginaalit olivat pienimmillään noin 30 senttiä. Vahvasti paikallisin voimin toteutetussa operaatiossa oli mukana myös muun muassa kaarenkyläläinen Koiviston Kuljetus.

Noin seitsemän metriä leveän kuljetuksen tieltä jouduttiin poistamaan liikennemerkkejä vain suojateiden kohdalla Tolkkisissa, eikä aikaakaan mennyt hyvän suunnittelun tuloksena kuin reilu tunti sen jälkeen, kun sauna oli nostettu lavetille.

Välillä mentiin puita hipoen. Jyrki Hämäläinen

Moni kyläläinen seurasi hämmentyneenä saunan matkaa ja ikuisti erikoiskuljetuksen kännykkäänsä. Yleensä saunat ja mökkien ainekset kulkevat Emäsalossa toiseen suuntaan.

Siirto-operaation järjesti Pirskerin alueet EM Groupilta ostanut askolalainen yrittäjä Reijo Wuorio.

– Saunassa jää elämään pala Pirskerin historiaa. Vanha suuri rantasauna on jo purettu. Se oli huonossa kunnossa. Pienessä saunassa oli tuulettuva alapohja ja se oli metrin irti maasta, joten käsin veistetty hirsinen rakennus kannatti säästää, Wuorio kertoo.

Kerrotaan, että Pirskeri oli Nesteen legendaarisen vuorineuvoksen Uolevi Raaden silmäterä.

Perhesaunan paikalle rakennetaan uusi huvila. Uuden Pirskerin alueelle tulee 14 huvilaa ja kaksi saunaa (UM 6.11.20).

– Niihin on ollut yllättävän kovaa kiinnostusta. Puolet on myyty ja osa varattu. Kaikille rakennuksille haetaan rakennusluvat huhtikuuhun mennessä, Reijo Wuorio kertoo.

Tolkkisissa jouduttiin poistamaan liikennemerkkejä, ei kuitenkaan tällä suojatiellä. Jyrki Hämäläinen

Pirskeriä esteltiin avoimien ovien päivässä marraskuun lopussa.

– Seuraava on pääsiäisen jälkeen joskus huhtikuun puolivälissä. Uskon, että kaikki mökit on myyty tämän vuoden kuluessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut