”Muuten oltaisi oltu vaan kotona, eikä tehty mitään” – Porvoon kaupunki avasi nuorisotilat talvilomaviikolla rajoitetusti

Oliver Gattusa haluaisi lähteä ystäviensä kanssa pienelle matkalle, mutta suunnitelmat ovat koronan vuoksi jäissä. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Nuorisotila Zentran sohvilla loikoili talvilomaviikolla kourallinen nuoria. 17-vuotias Oliver Gattusa irrottautui hetkeksi tyttöystävän kainalosta vaihtaakseen pari sanaa.

– Tultiin kavereiden kanssa tänne vähän seiskan jälkeen. Ei ollut oikein muutakaan paikkaa minne mennä. Muuten oltais varmaan oltu vain kotona, eikä tehty mitään. Vapaa-aikaa olen viettänyt lähinnä kotona tai laskettelemassa. Eilen oli Futuran futistreenit Uusimaa-areenalla.

Porvoolainen Gattusa opiskelee ensimmäistä vuottaan Careerian rakennuslinjalla Askolassa. Ennen koronarajoituksia hän oli harva se ilta Zentrassa.

– Yleensä biljardia tai pleikkaa pelaten ja kavereiden kanssa jutellen.

Nuorisotiloja avattiin talvilomaviikolla rajoitetusti pienille ryhmille. Toimintaa on voinut järjestää maanantaista lähtien alle kymmenen hengen ryhmissä parin tunnin ajan, ja mukaan on päässyt ilmoittautumalla ennakkoon.

– Tämä on sekä meille että nuorille täysin uusi systeemi. Moni on epävarma tulemisestaan, kun ei olla varmoja, miten saadaan kaveriporukkaa kasaan ja pystytäänkö sitoutumaan viikon päähän. Välillä tuntuu, että hyvä kun pystyvät sitoutumaan seuraavaan päivään. Etenkin yläkoulussa ja toisella asteella nuorten elämässä tapahtuu paljon, vaikka onkin korona. Kokoontumispaikoista on suuri pula, nuorisotyöntekijä Lasse Yrjölä sanoo.

Kivaa, että tänne pääsee taas.

Zentrassa nuorille halutaan tarjota mahdollisimman tavallista toimintaa koronaturvallisesti. Isompien ryhmätoimintojen järjestäminen tai vaikkapa leipominen ei kuitenkaan ole nyt mahdollista. Myös kioski ja kahvitarjoilu ovat koronan vuoksi pois pelistä.

– Toki maskien käyttö voi olla joillekin rajoite, mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta, että käsienpesut ja muut turvatoimet on omaksuttu hyvin jo koulussa. Tila myös mahdollistaa levittäytymisen laajalle pieniin porukoihin, Yrjölä sanoo.

Toimintaa voidaan jatkaa tällä tavoin rajoitetusti 7. maaliskuuta asti, mutta tilanne voi muuttua jälleen nopeasti.

– Toiseen vaiheeseen siirtyminen (koronastrategiassa) tarkoittaisi, että tämä oli tässä ja siirrymme digitaaliseen ja jalkautuvaan nuorisotyöhön.

Kuudesluokkalaiset Tilda Tauriainen, Tiia Lehtinen ja Helmi Nikula penkoivat kynsilakkalaatikkoa Kevätkummun Kanteletalon Nuokalla.

– Kivaa, että tänne pääsee taas. Kun Nuokka on ollut kiinni, ollaan leikitty lumihangessa. Ihan tyhmää, kun liikuntasali ei ole käytössä, tytöt juttelivat.

Iltapäivän parin tunnin aikaikkuna oli varattu 5.–6. -luokkalaisille, illemmalla tulisivat yläkoululaiset.

– Kun harrastustoiminta on ollut seis, nuorilla on ollut tarve nähdä kavereita ja kokoontua. Lundissa on oleskellut paljon nuoria, nuorisotyöntekijä Merja Sevilä sanoo.

– Yleinen levottomuus ja epätietoisuus kuuluu nuorten puheissa. Ei ole oikein tekemistä, ollaan paljon kotona ja paikkoja tärkeille sosiaalisille kontakteille on vähän. Kaikki eivät lähteneet talvilomalla reissuun, joten monet ottivat ilolla vastaan mahdollisuuden tulla Nuokalle.

Nuokalla oli viime tiistaina yhdeksän alakoululaista. Ruokasalissa pelattiin videopelejä ja aina välillä joku kävi koettamassa biljardia.

– Jos on sekaryhmiä, myös alle 12-vuotiailta edellytetään maskeja. Pesemme käsiä, yritämme huolehtia turvaväleistä ja putsailemme pelivälineitä. Oireisena ei saa tietenkään tulla, Sevilä listasi varotoimenpiteitä.

Nuorisotyöntekijät kiertävät

Nuorisotilat ovat yhä kiinni, mutta niissä on voinut järjestää ryhmätoimintaa alle 10 hengen ryhmissä ennalta ilmoittautuen, terveysturvallisesti toimien. Se on tarkoittanut yli kahden metrin turvavälejä, käsihygieniaa ja kaikki yli 12-vuotiaat ovat käyttäneet maskia.

Porvoossa on kolme nuorisotilaa: Zentra keskustassa, Nuokka Kevätkummussa ja Kertsi Gammelbackassa.

Valtioneuvosto tiukensi torstaina koronarajoituksia. Nuorisotilojen käytöstä Porvoossa jatkossa saat ajantasaista tietoa nettisivuilta: porvoo.fi/nuoret

Nuorisotyöntekijät jalkautuivat jo talvilomaviikolla kaupunginosiin, kiersivätpulkkamäkiä ja oleskelupaikkoja ja jatkavat toimintaansa eri puolilla ulkona, kouluilla ja digitaalisesti. He myös tapaavat erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria turvallisesti ja ennalta sovitusti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut