Vapaat ajat yli 75-vuotiaiden koronarokotukseen varattiin muutamassa minuutissa torstaiaamuna Porvoossa – jonossa lähes tuhat puhelua

Vapaat ajat 75-80 -vuotiaiden koronarokotukseen varattiin Porvoossa muutamassa minuutissa Porvoossa. Sauvo Jylhä

Marita itävuori

Kaikki tarjolla olleet koronarokotusajat menivät muutamassa minuutissa, kun 75–80 -vuotiaille tarkoitettu kaupungin ajanvaraus aukesi torstaiaamuna kello 8.

Jonoon jäi torstaina peräti 950 puhelua.

– Kaikki varattavissa olleet ajat oli varattu aamulla käytännössä muutamassa minuutissa, kun ajanvaraus aukesi, kehittämisjohtaja Katja Blomberg kertoi.

Rokotusaikoja oli varattavissa ainoastaan ensi viikon maanantaille, tiistaille ja keskiviikolle.

Itäisellä Uudellamaalla rokotetaan tällä hetkellä Modernan rokotteella sekä yli 80-vuotiaita että 75-80 -vuotiaita.

– Emme ole pystyneet avaamaan aikoja pidemmälle. Odotamme taas tietoa, milloin saamme lisää Modernan rokotetta, että voimme taas jatkaa ajanvarausta.

Rokotusaikoja oli varattavissa yli 75-vuotiaille maanantaille 82, tiistaille 80 ja keskiviikolle reilut sata. Tämän viikon perjantaille rokoteaikoja oli kuutisenkymmentä. Luvut sisältävät kotihoitoon kiintiöidyt rokoteannokset.

– Sen pidemmälle aikoja ei voinut avata, koska emme tiedä, milloin saamme seuraavat Modernan rokotteet. Olemme pyytäneet sitä tietoa moneen kertaan, mutta Hus Apteekkikaan ei tiedä, koska sielläkään ei tiedetä, milloin seuraava toimitus tulee.

Siksi on Blombergin mukaan mahdotonta lähteä etukäteen ilmoittamaan, paljonko rokotteita on minäkin päivänä tarjolla.

– Siinä ehtii tapahtua oikeasti muutoksia.

Blomberg toivoo, että ajanvaraus tehtäisiin jatkossa sähköisen ajanvarauksen kautta.

– Luulen kyllä, että kun siellä ajat täyttyvät, osa alkaa soittaa numeroon. Uskon, että tämä näkyy kuntalaisille niin, että kun avaamme ajanvarauksen ja se täyttyy muutamassa minuutissa, niin heille tulee epäilys, toimiiko ajanvaraus. Sitten he lähtevät soittamaan,

– Se on taas meidän haasteemme, kun rokotteita on niin vähän.

Puhelinvarauksen jonoa aletaan purkaa sitä mukaan kun seuraavat rokotemäärät ja rokotuspäivät varmistuvat. Varsinkin ne, jotka ovat puhelinjonon loppupäässä, joutunevat odottamaan aikaa Blombergin arvion mukaan vielä ainakin pari viikkoa.

– Ensi viikolla Porvoossa tulee olemaan alle 500 annosta Modernan rokotetta. Emmekä tiedä, tulevatko rokotteet vasta loppuviikolla.

Niiden, jotka ovat jo soittaneet ajanvarauspuhelimeen, ei tarvitse soittaa enää uudelleen. Ainoastaan silloin, jos takaisinsoittoa ei ole tullut siihen mennessä, kun uusia rokotusaikoja tulee jälleen varattavaksi, kannattaa olla heti yhteydessä.

Ne, jotka ovat yrittäneet varata ajan sähköisesti, joutuvat tekemään ajanvarauksen uudelleen, kun uusia aikoja tulee jälleen tarjolle.

Ainakin osa niistä, jotka yrittivät torstaiaamuna varata rokotusaikaa, saattoivat epäillä vikaa sähköisessä järjestelmässä. Koko Hus-alueella sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä olikin palvelinongelma, joka esti ajan varaamisen toisen henkilön puolesta.

Blomberg ei tiedä, miten moni ajanvaraukseen soittaneista on ollut yli 80-vuotiaita, moniko yli 75-vuotiaita. Koska viime viikolla yli 80-vuotiaista oli rokotettu jo yli 65 prosenttia, Blomberg kuitenkin arvelee, että soittajissa on ollut paljon yli 75-vuotiaita.

Astra Zenecan rokotteen saamiseen oli eilen varattavissa aikoja. Rokote on tarkoitettu 60-69 -vuotiaille, jotka kuuluvat sairautensa puolesta ykkösriskiryhmään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut