Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hotelleissa on ollut vaihteleva talvilomaviikko – huoneet varataan viime tingassa, etätyön-tekijät paikkaavat talviloman viettäjiä

Kulunut viikko oli monissa hotelleissa koronan kurittama.

– Perheiden lomamatkailu Porvooseen ei valitettavasti ole näkynyt, vaikka meillä oli erityisiä tarjouksia lapsiperheille. Varauskirjassa ei ole ollut piikkiä talviloman aikaan kuten yleensä, kertoo hotelli Sparren yrittäjä Tiina Janhunen.

Sen sijaan Sparressa on huomattu, että viikonlopun mittaiset irtiotot kiinnostavat pariskuntia.

– Halutaan pois kotiympyröistä ihan tavalliseksi viikonlopuksi. Moni viihtyy kaksi yötä, mikä on ilahduttavaa. Turvallisuudesta kysytään paljon ja moni haluaa aamiaisen huoneeseen. Useat kysyvät, saako Porvoosta take away -ruokaa ja tilaavat sitä hotellille, Janhunen kertoo.

Yksi uusi asiakasryhmä ovat etätyöntekijät.

– Moni tulee aamiaiselle ja jatkaa siitä työntekoa. Vuokraamme eri tiloja tätä varten.

Koronan vuoksi monia käytäntöjä on muutettu.

Myös Haikon kartanossa on panostettu etätyöntekijöihin.

– Olemme nyt alkaneet mainostamaan etätyömahdollisuutta ja odotamme, että se alkaa näkyä enemmänkin nyt talviloman jälkeen, liiketoimintajohtaja Jari Ylönen kertoo.

Etätöitä voi tehdä toki hotellihuoneissa, mutta pääasiassa Ylönen uskoo väljien aula- ja ravintolatilojen houkuttelevan etätyöntekijöitä. Tarjolla on lisäksi tiimityötiloja parin-kolmen hengen ryhmille.

– Houkuttimena on se, että työpäivän jälkeen – tai miksei keskenkin – voi poiketa kuntosalilla tai kylpylässä.

Talvilomaviikko on sujunut kartanohotellissa aikaisempien vuosien tapaan.

– Menneiden vuosien huippulauantaisin talo oli täynnä, sitä ei enää ole. Lasku on kuitenkin ollut vain noin 20 prosenttia koko viikon majoitteen määrissä, nykytilanteen huomioiden se on kohtuullinen, Ylönen sanoo.

Etelä-Suomen talvilomaviikko on näkynyt siis mukavasti varaustilanteessa, mutta Keski- ja Pohjois-Suomen hiihtolomaviikot 9 ja 10 eivät Ylösen mukaan aiempinakaan vuosina ole juurikaan tuoneet asiakkaita kartanohotelliin.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevat Hotelli Pariisin Ville ja hotelli Onni ovat olleet keskiviikosta alkaen tupaten täynnä.

– Ihmiset ovat selvästi liikkeellä nyt hiihtolomalla. Aikaisemmin meillä on ollut arkipäivisin hyvin hiljaista, mutta lauantait ovat olleet täynnä. Nyt pitkästä aikaa väkeä on ollut myös arkena, hotellipäällikkö Minja Sjöström iloitsee.

Sjöström kertoo, että varauksia tehdään aivan viime tingassa, päivää tai paria ennen suunniteltua hotellireissua.

– Pitkän aikavälin suunnitelmia ei nyt selvästikään tehdä, Sjöström sanoo.

Pienemmissä majoitusliikkeissä on sen sijaan ollut hiljaista. Esimerkiksi Bed & Breakfast Ida-Marialla olisi tarjota eri rakennuksissa yhteensä kahdeksan huonetta, mutta niistä vain pari on kerrallaan käytössä.

– Joka päivä on onneksi ollut joku perhe tai pariskunta. Ensi viikko näyttää kuitenkin täysin tyhjältä, Maggie Lilja kertoo.

– Perjantain koronauutiset vaikuttivat, heti tuli yksi peruutus. Yksi etätyöntekijä on sentään tulossa muutamaksi yöksi.

Etätyöntekijät ovat löytäneet tiensä myös Ilolassa sijaitsevaan hotelli Villa Molnbyyn.

– Tämä on meille uutta, korona toi uuden asiakasryhmän! Esimerkiksi eräs henkilö tulee joka kuukausi Helsingistä pariksi päiväksi tänne tekemään töitä, koska täällä on niin hiljaista!, yrittäjä Edvard Dektyar kertoo.

Hiihtoloma on tuonut hotelliin joitakin asiakkaita, mutta vuoden takaiseen verrattuna on hyvin hiljaista.

– Syrjäinen sijainti on meille tällä hetkellä kuitenkin etu. Tänne on turvallista tulla. Ympärillä on paljon lunta, vähän ihmisiä. Jokaisessa huoneessa on oma sisäänkäynti ja oma ilmanvaihtokone, Dektyar kertoo.

Koronan vuoksi monia käytäntöjä on muutettu.

– Me tuomme esimerkiksi aamiaisen huoneeseen. Se on tietysti hiukan työlästä, mutta ihmiset eivät halua nyt yhteistiloihin, Dektyar sanoo.

Myös Loviisassa hiihtolomaviikko on sujunut uneliaasti.

– Perhehuoneet olivat kyllä hiihtolomaviikon viikonloput täynnä, mutta muutoin viikko oli hiljainen. Toisaalta lapsiperheet ehkä hakevat toisen tyyppistä talvilomatoimintaa, kuin mitä kaupunkilomalla on antaa. Meillä on täällä aika paljon työperäistä matkustamista, ja se on onneksi jatkunut koko hiihtolomaviikon yli samalla tavalla kuin ennenkin, hotelli Unisen Loviisan operatiivinen johtaja Mirva Moisio sanoo.

Myös Moisio on huomannut, että varaukset tehdään hyvin lyhyellä varoitusajalla.

– Elämme täällä ihan päivä kerrallaan.

Etätyö on tullut osaksi hotelliarkea myös Loviisassa.

– Tämä on ihan koronan ansiota. Etätyöpisteille on ollut kysyntää ja tämä on otettu hyvin vastaan. Nyt talvilomaviikollakin näkyi, että oli perheitä, joista toinen vanhempi saattoi jäädä hotellille etätöihin, kun muu perhe lähti kaupungille, Moisio kertoo.

Hotelli Uninen Loviisa on keksinyt räätälöidä erityisiä etätyöhuoneita.

– Rakennamme niitä asiakkaan tarpeiden mukaan joko yöpymismahdollisuudella tai ilman. Etätyöhuoneissa on aina kunnollinen työpöytä ja työtuoli, Moisio kertoo.