Korona nosti asuntojen hintoja Porvoossa – Hypon mukaan Porvoon asuntomarkkinat eivät yllä kovimpaan A-luokkaan

Porvoon osakeasuntojen hinnat ovat koronan aika poikenneet normaalitrendistä ylöspäin kuudenneksi kovinta vauhtia Suomessa, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT tutkimuksessaan. Kärjessä ovat Kuopio ja Kotka, joissa kehitys on ollut erityisen vahvaa.

PTT tarkasteli, miten osakeasuntojen reaalihinnat muuttuivat pandemian aikana, ja tätä verrattiin kunkin kaupungin 10 vuoden keskiarvokasvuun.

Porvoossa hintojen nousu ylitti viime vuoden kolmella viimeisellä neljänneksellä keskikasvun 1,3 prosenttiyksiköllä. Erityisen vahvasti asunnot kallistuvat Porvoossa viime vuoden loka–joulukuussa.

– Yksi selitys havaittuihin positiivisiin poikkeamiin kasvukeskuksien ulkopuolella voi löytyä koronapandemian aiheuttamasta asumisvalintojen muutoksesta. Ihmiset ovat pandemian aikana ehkäpä painottaneet asunnon valinnassaan omaa rauhaa, etätyömahdollisuuksia ja kulkuyhteyksiä autolla.

– Esimerkiksi kehyskunnat, Porvoo ja Kotka ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupunkiseudulta, jossa osakeasuntojen neliöhinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin muualla maassa, PTT pohtii.

PTT:n mukaan asuntomarkkinoiden myönteinen kehitys oli poikkeus viime vuoden negatiivisten talousuutisten joukossa.

Hypo: Porvoon Asuntoluottoluokitus on neljänneksi korkein BBB.

– Se on poikkeuksellista myös kun katsotaan, miten aiemmat talouskriisit ovat asuntomarkkinoihin vaikuttaneet, PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen sanoo.

– Tarkastelun tavoite on havainnollistaa sitä, miten pandemian vaikutukset alueellisille asuntomarkkinoille ovat eronneet toisistaan. Yleisesti voidaankin sanoa, että asuntomarkkinoiden polarisaatio on jatkunut myös pandemian aikana.

Vuonna 2020 vanhojen kerrostaloasuntojen nimellishinnat nousivat koko maassa 2,1 prosenttia, mutta alueelliset erot ovat erittäin suuria – myös kaupunkien sisällä.

Tilastokeskuksen mukaan vuoteen 2019 verrattuna hinnat nousivat viime vuonna suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista eniten Porvoossa, Tampereella ja Helsingissä. Hinnat laskivat eniten Kouvolassa, Mikkelissä ja Lahdessa. Porvoossa keskihinta oli vuoden lopussa 5,2 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Vanhoista osakehuoneistoista tehtiin Porvoossa viime vuonna 576 kauppaa, mikä on 13 kauppaa edellisvuotta enemmän.

Toinen tuore asuntomarkkinoihin liittyvä uutinen on asuntorahoittamiseen erikoistuneen Hypo-konsernin Asuntoluottoluokitus, jossa Suomen kunnat on luokiteltu luottoluokitusmaailmasta tutulla kymmenportaisella asteikkoa parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan.

AAA:han ei yllä yksikään kunta. Helsingin Hypo-luokitus on ainoana kaupunkina AA-luokassa.

A-tasolle yltävät Espoo, Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Oulu, Pirkkala, Sipoo, Tampere, Turku ja Vantaa.

Porvoo on Suomen 32 parhaan kunnan joukossa vähintään neljänneksi korkeimmassa BBB-luokassa, eli yltää vähäriskiseksi. Puolet kunnista on C-sarjassa ja 100 kuntaa häilyy hyvän ja heikon välimaastossa. D-luokassa ei ole ketään.

Muut Itä-Uudenmaan kunnat ovat kuudenneksi korkeimmassa yhden B:n luokassa.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että tavoitteena on antaa asunnon ostoa harkitseville sekä kaikille asuntomarkkinoista kiinnostuneille kansalaisille yksiselitteinen kuva alueellisten markkinoiden toiminnasta.

Hypo-luokituksen tarkasteltavat teemat ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike ja tulevaisuus. Tilastotietojen valossa arvioidaan asuntovakuudellisen rahoituksen riskejä, joita ovat muun muassa velallisen maksukykyyn, asuntovakuuden likviditeettiin ja asunnon arvonkehitykseen liittyvät riskit.

– Tarjoamme tietoa ja turvaa kansalaisille, kun he suunnittelevat asuntokauppaa. Ehkä Hypo-luokitus myös kirittää kuntapäättäjiä parantamaan alueellisia asuntomarkkinoita, Juhana Brotherus pohtii.

Hypo ennakoi vauhtivuotta asuntokauppaan ja -hintoihin. Hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia koko maassa, ensi vuodelle ennustetaan puolen prosentin laskua. Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevan tänä vuonna 4,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

– Työllisyys toipuu ja arki palaa tehokkaiden rokotteiden avulla kesään mennessä. Samalla historian matalimmalle tasolle valuneet lainakorot rohkaisevat yhä useampia kaupoille. Tällä hetkellä markkinat käyvät kuumina kasvukolmion kärjissä, joissa hinnat nousevat, myyntiajat lyhenevät ja pyyntihintojen yli tehtävät tarjoukset yleistyvät, Juhana Brotherus kertoo.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut