Timo Koivisto kokeili lentävän jäämeteoriitin veistämisessä uutta tekniikkaa, mutta aurinkoa oli SM-kilpailussa liikaa

Lappajärven jäällä veistetty Lappajärveen syöksyvä jäämeteoriitti sumeni kevätauringosta, joten SM-mitali jäi porvoolaisella Timo Koivistolla tällä kertaa saamatta. Kotialbumi

Tanja Kuisma

Auringonpaiste oli liikaa meteoriitille, jonka porvoolainen jäänveistäjä Timo Koivisto kokosi viikonloppuna jääpalikoista ja muotoili Pohjanmaalla. Porotuksesta harmaantunut jääveistos ei päässyt SM-kilpailun mitaleille asti.

Haastavista olosuhteista huolimatta porvoolainen on tyytyväinen reissuun, koska jäänveistokilpailuja on tänä aikana varsin vähän. Osallistujia oli Lappajärvellä yhdeksän.

– Oli hieman haastavat olosuhteet, koska kisa järjestettiin jääkarusellin päällä, koska samalla oli tarkoitus rikkoa maailmanennätys isoimmasta jääkarusellista. Jäälle nousi vettä ja lämpötila oli vahvasti plussan puolella, mutta näin se kevät vain etenee, Koivisto kertoo.

Veistäjiä oli avaruusaiheisessa kilpailussa yksi per teos. Porvoolaisen aihe liittyy Lappajärven ympärille sijoittuvan 3 000 asukkaan pohjalaiskunnan syntyhistoriaan.

– Kraatterijärvi syntyi noin 78 miljoonaa vuotta sitten, kun meteoriitti pasahti siihen avaruudesta 60 000 kilometrin tuntivauhdilla. Kuvasin jääveistoksessani tuota maata kohti syöksyvää meteoriittia, Timo Koivisto kertoo.

Idea oli loistava, mutta auringon ansiosta lopputulos ei onnistunut.

Puusepän veistoraudat ovat tähän hommaan riittävän teräviä.

– Kokeilin uutta tekniikkaa, jossa veistän teoksen jääpalan sisään. Siinä olisi ollut ehdotonta, että jää pysyy kirkkaana. Aurinko halkaisi nyt pinnan ja tikutti sen harmaaksi. Siellä se on meteori nyt sameuden sisällä.

Koiviston työ eteni siten, että hän jyrsi kuvion jääpalakuution sisälle ja jäädytti tulevaan meteoriveistokseen kiinni jääpalikka kerrallaan.

– Niitä oli toista sataa palikkaa, joista kaiversin jatkumoa syöksylle taivaalta. Kuulostaa vaikealta ja sitä se olikin vielä, kun työtä ei saanut suojattua millään auringon poltteelta.

Työvälineet Koivistolla ovat perinteisiä puusepän työkaluja, kuten moottori- ja sähkösaha, jyrsimet ja taltat ja niin sanottu japaninsaha, jossa on pienihampainen saha.

– Puusepän veistoraudat ovat tähän hommaan riittävän teräviä.

Meteoriittimies aikoo siirtyä seuraavaksi hiekkahommiin.

– Koska on aika vähän noita kilpailuja nykyisellään. Jääkausi on muutenkin päättymäisillään. Maaliskuussa on auringon takia hankala jo veistellä. Lappeenrantaan seuraavaksi.

Porvoossa Koivisto veisti viimeksi tammikuun lopussa avopuolisonsa Paula Saulaman kanssa ankkuria pitelevän muumin Hamarin rantakahvilan terassille tilaustyönä. Myös Saulama oli mukana Lappajärvellä. Nyt hän ei yltänyt SM-mitaleille, viime vuonna hän oli kolmas.

– Hiekkateoskin on suunnitteilla jonnekin Porvoossa, mahdollisesti se tulee Sombyn hiekkarannalle tai keskustaan, muitakin vaihtoehtoja on, Timo Koivisto miettii.

Jäänveistosta lisää kuvia Instagramissa: instant_artmakers

Jääkarusellilla kohti Guinness-ennätystä

Lappajärvellä järjestetyt SM-jäänveistokisat kutistuivat koronan vuoksi, koska tapahtumaa ei voitu järjestää yleisölle. Olavinlinnassa 2019 järjestetyssä jääveiston SM-kisassa oli noin 20 000 kävijää.

SM-kisojen yhteydessä tavoitteli Lappajärvi, Alajärvi ja Vimpeli entisen NASA-insinöörin ja keksijä Janne Käpylehdon kanssa Guinnesin ennätystä rakentamalla maailman suurimman, yli 230-metrisen jääkarusellin tai hoijakan tai napakelkan, joilla sitä myös kutsutaan.

Käpylehto on rakentanut maailman suurimman jääkarusellin neljästi, mutta ennätys 225,58 metriä on nyt Chuck Zwillingin hallussa Yhdysvalloissa. Käpylehden tekemä suurin karuselli on 186-metrinen

Nilsiän Tahkovuoressa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut