Kosken pientalotontit Monninkylässä voivat tulla keväällä myyntiin – Yrittäjiä varten Askolassa suunnitellaan uuden 29 hehtaarin alueen kaavoittamista

Askolaan tarvittaisiin lisää hiihtäjiä, mutta kunnan tonttien kysyntä on ollut vaatimatonta. Monninkylään on tulossa uusi alue pian myyntiin. Yrittäjiä varten aiotaan kaavoittaa 29 hehtaarin teollisuustonttien alue. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Kunnanhallitus saa keskiviikkona eteensä aluearkkitehti Pertti Östermanin laatiman kaavoituskatsauksen Askolan kaavoitusohjelmaan vuosille 2021–2025.

Askolan, Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän yhteisen, kymmenen vuotta vanhan rakennusjärjestyksen päivittäminen on kiireisin työ, jota ryhdytään tekemään heti. Sille on tullut toiveita myös naapurikunnista.

Kylien rakentamispaineita on selvitetty yleiskaavoittamista varten, mutta Östermanin mukaan välitöntä tarvetta laajoihin osayleiskaavoihin ei ole. Huuvari-Särkijärvi -alueen osayleiskaava on valtuuston linjauksen mukaan ohjelmassa 2022 alkaen, muiden sen jälkeen tarpeen mukaan.

– Toinen vaihtoehtoinen tapa saada uusia rakennuspaikkoja on määritellä uudessa rakennusjärjestyksessä kartalla kylien ne alueet, joilla voidaan rakentamista tiivistää, Österman lisää.

Omakotitonteille on monessa naapurikunnassa ollut kysyntää korona-aikana, mutta kunnan omistamista tonteista ei Askolassa ole viime vuonna ollut juuri kysyntää, eikä kauppoja ole tehty kuin yksi vuokratontin lunastus.

Kunnalla on parhaillaan Etuovessa OP Kodin kautta myynnissä seitsemän omakotitonttia Kirkonkylältä Kairaisrinteestä, yhdeksän Vakkolan Lakeakalliosta ja yhdeksän Monninkylän Monsala III -alueelta.

Monninkylässä valmistuu uuden asuinalueen tontit myyntiin Kosken alueelta, kunhan asemakaavasta tehty valitus ratkeaa hallinto-oikeudesta saatujen tietojen mukaan kevättalven aikana.

Kosken alueella on 32 omakotitalon rakennuspaikkaa ja kahdeksan AP-tonttia, mitkä sopivat siis esimerkiksi rivitalorakentajille. Östermanin mukaan alueelle aletaan tehdä asemakaavan varmistuttua kunnallistekniikkaa ja tontit saadaan myyntiin.

Maanomistajat, joiden maiden läpi kevyenliikenteen väylä kulkee Kosken alueelta Pornaistentien varteen Monninkylän keskustaan, valittivat valtuuston hyväksymästä asemakaavasta.

Yritystontteja Askolassa löytyy kunnalla vielä Leppämäentien alueelta. Punahiekan ja Teollisuustie II:n väliin aiotaan ensi vuoden loppuun mennessä saada lisää teollisuustontteja, koska siellä kaikki on myyty.

Teollisuustonttien varanto Askolassa alkaa pitkällä tähtäimellä olla vähissä, joten maankäytön suunnittelussa ovat katseet teollisuusalue II:n takana olevassa 29 hehtaarin kallioalueessa.

Alueelle tulee tehdä ensin kaavarunko. Asemakaavan laadinnan jälkeen alue voidaan louhia valmiiksi oikeaan korkoon.

Sorvasuontien asemakaava, jossa on kaksi maanomistajaa, on mukana 2018–2022 kaavoitusohjelmassa. Porvoon entisen kaavapäällikkö Johan Pfeiferin tekemän kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma hyväksyttiin loppuvuonna 2018, mutta kaavaa varten on tehtävä maankäyttösopimus.

Askolan kunta omistaa vain kapean kaistaleen alueen itälaidassa. Osapuolet eivät kahdessa vuodessa ole vielä päässeet yhteisymmärrykseen maan arvonnousun suuruudesta ja kehittämiskorvauksesta. Kunta pyrkii jatkamaan neuvotteluja.

Yksi maanomistajista on vuosikymmen sitten kunnanhallituksen puheenjohtajana istunut rakennusalan yrittäjä Teemu Hopia.

Kirkonkylän ja Monninkylän keskusta-alueiden vanhoja asemakaavoja jopa 1960-luvulta ryhdytään yksitellen tuomaan tähän päivään. Ajantasaisuus pitäisi lain mukaan tarkistaa 13 vuoden välein.

Monninkylässä työ alkoi Helkamäentien länsipuolelta Careerian alueelta, jossa järkeistetään kiinteistöjen rajoja ja asemakaavamerkintöjä ja lisätään rakennusoikeutta myös asunnoille.

Asemakaava pyritään saamaan tänä vuonna lainvoimaiseksi. Ennen muutoksen hyväksymistä valtuustossa tekee kunta ja Careeria maankäyttösopimuksen.

Monninkylästä kunta hankki vuonna 2019 kahden hehtaarin kiinteistön, jossa on tulipalossa tuhoutunut hirsitalo. Alueella aiotaan laatia tiivis asemakaava lähivuosina.

Monninkylässä tehdään muitekin pieniä asemakaavamuutoksia, joista yksi on Matinkujan pienen puistoalueen muuttaminen rivitalotontiksi. Lähellä on suurempi puistoalue alueen lapsille.

Lisäksi ala-asteen ja päiväkodin välistä Koulutien ja Kerätien välistä kulkuyhteyttä aiotaan selkeyttää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut