Koronarokote jopa seitsemälle "ylimääräiselle" päivässä – Porvoossa etsitään jämäannoksilla rokotettavia joka iltapäivä

Anita Johansson sai koronarokotuksen Näsin terveysasemalla tiistaina. Outi Paappanen

Marita itävuori

Koronarokoteampulleista saattaa saada yhdestä seitsemään ylimääräistä rokoteannosta päivittäin. Siksi joka iltapäivä Porvoossa etsitään ylimääräisiä rokotettavia nopealla aikataululla.

– Esimerkiksi Modernan yhdestä rokoteampullista saa 10-11 annosta. Sitä ei pysty tietämään ennakolta, saako kaikista vai vain osasta ampulleista kymmenen vai yksitoista annosta. Se on hieman tuurista kiinni. Vaikka olisi kuinka taitava vetäjä, kaikista ampulleista ei välttämättä saa sitä yhtätoista, koronarokotuksista vastaava kehittämisjohtaja Katja Blomberg kertoo.

– Meillä on toimintamalli, jonka avulla kaikki hyödynnetään, ettei mitään jää yli.

Ylijäämäannoksia on Yle Uutisten tietojen (1.3.) mukaan annettu ainakin Espoossa ja Vantaalla sellaisille henkilöille, jotka eivät ole olleet rokotusvuorossa eivätkä ole kyseisen kunnan asukkaita.

Porvoossa näin ei rokotusjärjestelyistä vastaavan kehittämisjohtaja Katja Blombergin mukaan toimita.

Vetämiseksi kutsutaan rokotteen ottamista ampullista ruiskuun.

Kaikki hyödynnetään.

Katja Blomberg, kehittämisjohtaja

– Päivän mittaan aina varmistuu, paljonko ollaan saatu vedettyä. Aikoja on pakko avata kymmenen annoksen mukaan, jotta varmistutaan siitä, että kaikille ihmisille sinä päivänä on rokote olemassa. Emme voi avata aikoja enemmän, koska jos joutuisimme avaamaan yhden ihmisen takia ampullin yli, siitä jäisi kymmenen annosta. Siksi aikoja avataan minimin mukaan.

Niinpä iltapäivällä ylimääräisiä annoksia on yhdestä seitsemään.

– Joku (ylijäämärokote) voi olla Modernaa, joku AstraZenecaa, joku Pfizeria. Emme heitä niitä tietenkään roskiin, vaan siinä vaiheessa alamme etsiä ihmisiä, joita voidaan rokottaa iltapäivällä nopeasti.

Porvoossa ja koko Itä-Uudellamaalla on linjattu, että myös ylimääräiset rokotteet menevät ensi sijassa asiakkaille.

– Ensisijaisesti Näsin osastolla olevat potilaat ja Wilhelminassa kartoitetaan päivittäin asiakkaat, jotka eivät ole saaneet vielä rokotetta ja heistä pidetään listaa.

– Potilaat eivät osastoilla vaihdu päivittäin, eli aina ei löydy asiakkaita, jotka kuuluvat eri rokotteilla rokotettavien ikäryhmiin tai riskiryhmiin, tai asiakas ei halua rokotetta.

Rokotettavia saadaan lisäksi kotihoidon henkilökunnasta.

– Kotihoidon henkilökunta on luokiteltu työn takia kriittiseen henkilöstöön. Heistä kolmannes on jo rokotettu, kun he ovat olleet rokotusvuorossa.

Lisäksi ylimääräisillä rokotteilla rokotetaan Näsin terveysaseman kolmella osastolla vielä rokottamattomia henkilökuntaan kuuluvia.

– Muissa kunnissa Hus-alueella on rokotettu enemmän henkilökuntaa. Porvoossa on oltu aika tarkkoja, että ollaan ensi sijassa alusta saakka keskitytty asiakkaiden rokottamiseen, mutta hiljalleen on yritetty turvata myös henkilökunnan rokotukset.

Blombergin mukaan ylijäämärokotteilla rokotettavien ryhmät voidaan miettiä etukäteen, mutta se vaatii paljon työtä.

Korona

Rokotukset

Tiistaiaamuun mennessä porvoolaisia oli rokotettu yhteensä 3 488, eli 8,3 %. Tehosterokotuksen oli saanut 1 035. Yli 80-vuotiaista oli rokotettu 80 %.

Ensi viikolla on tulossa 500 annosta Modernan rokotetta ja 500 AstraZenecaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut