Asumisen ohjelma on valmistumassa Porvoossa – kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta 8. maaliskuuta

Porvoon asuntopoliittinen ohjelma on valmistumassa korjattuna palautteella, mikä tuli A-yhtiöihin liittyen. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Asumisen ohjelma on tarkentunut saatujen palautteiden perusteella ja siirtyy nyt ehdotuksena kaupunginhallituksen käsittelyyn ja päätöksentekoon, Porvoon kaupunki tiedottaa.

Kuntalaiset ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet ohjelman valmisteluun kolmessa eri vaiheessa. Asumisen kysely ja kaikille avoin asumisen työpaja järjestettiin vuoden 2020 alkupuolella.

Ohjelmaluonnos oli nähtävillä syksyllä 2020 ja siitä pyydettiin palautetta mielipiteiden ja lausuntojen muodossa.

Kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta 8. maaliskuuta. Tavoitteena on, että ohjelma etenisi vielä kevään kuluessa kaupunginvaltuustoon hyväksyttäväksi.

Asumisen ohjelman tarkoituksena on kaupungin tiedotteen mukaan edistää asukkaiden hyvinvointia Porvoossa.

Tavoitteena on mahdollistaa asukkaalle vähintään perustarpeisiin nähden hyvä ja tarkoituksenmukainen asunto tai parhaimmillaan täsmällisiäkin asumistoiveita vastaava unelmien koti, riippuen asukkaan ja myös tulomuuttajan omasta yksilöllisestä elämäntilanteesta.

Kuntalaiset kiittivät palautteessaan valmisteluun käytettyjen taustamateriaalien määrää ja laatua, järjestettyä osallistamista sekä ilmastotyöhön liittyvää sisältöä.

Kehitettävää löytyi muun muassa keskustan sekä kylien kehittämisessä. Keskustan ja kylien asumista edistetään ohjelmassa kysyntää vastaavalla tontti- ja asuntotuotantotarjonnalla.

Tavoite asuntotuotannolle on apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultzin mukaan viritetty niin, että se mahdollistaa Porvoon kestävän kasvun. Myös itäradan tuloon varaudutaan.

– Tavoitteisiin pääseminen edellyttää aktiivista maankäyttöpolitiikkaa, raakamaiden hankintaa, kaavoitusta ja tontinmyyntiä. Porvoo tarjoaa jatkossakin monipuolisia asumisen mahdollisuuksia, keskusta-asumista lähellä palveluja sekä asumista kehittyvissä kyläkeskuksissa, von Schoultz jatkaa.

Palaute kohdistui lausunnoissa erityisesti kaupungin asuntokonsernin rooliin ja toiminnan suuntaan sekä turvallisuuden ja erityisasumisen edistämiseen Porvoossa. Näitä aiheita tarkennettiin ohjelmaan.

Sote-uudistuksen myötä erityisasumiseen liittyvä järjestämisvastuu siirtyisi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Vaikka kunnan mahdollisuudet päättää erityisryhmien asumispalvelujen järjestämisestä poistuisivat, ei kuitenkaan tarve asumispalveluille häviä, tiedotteessa todetaan.

Uudistuksen jälkeenkin kaupungin strateginen päämäärä on kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan olla kaikille asukkailleen paras arkenakin.

– Tekeillä oleva sote-uudistus muuttaisi toteutuessaan ratkaisevasti kunnan roolia ja mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi ikäihmisten asumispalvelujen järjestämiseen kaupungissa, hän toteaa tiedotteessa.

Porvoon kaupunki omistaa vuokratalokonsernin, johon kuuluu ns. ARA-yhtiö ja vapaarahoitteinen yhtiö.

Näillä omistuksilla kaupunki haluaa tiedotteen mukaan varmistaa, että sillä on käytössään strateginen työkalu, jolla se voi osaltaan vaikuttaa monipuolisesti ja pitkäjännitteisesti asumisen suotuisaan kehitykseen Porvoossa.

Kaupungin vuokrataloyhtiöt tuottavat kohtuuhintaisia asuntoja Porvooseen. Vuokratalokonserni keskittyy jatkossa toiminnassaan ARA-tuotantoon ja kohtuuhintaisen asuntokannan kunnossapito- ja perusparannushankkeiden toteuttamiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut