Porvoon Asumisen ohjelmassa askelmerkit Unelmien kotikaupunkiin – asuntotuotantoa pitäisi vauhdittaa

Asumisen kyselyyn vastanneista yli 60 prosenttia haluaa asua keskustassa tai sen lähellä, mutta alle 30 prosenttia on valmiita maksamaan asumismieltymyksiään vastaavasta omistusasunnosta Porvoossa yli 300 000 euroa tai vuokra-asunnosta yli 1000 euroa kuussa. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupungin Asumisen ohjelmasta on valmistunut ehdotus. Se sisältää seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi askelmerkkejä, miten Porvoo on tulevaisuudessa strategiaan linjattu Unelmien kotikaupunki.

Porvoon tavoitteena on vuosittain vähintään 350–400 uuden asunnon valmistuminen, mikä on tähänastista enemmän.

Vauhti voi yleiskaavapäällikkö Maija-Riitta Kontion mukaan olla ripeämpikin, jos Itäradan toteutumisesta tulee merkkejä ja jos Porvoo pääsee mukaan pääkaupunkiseudun ja valtion MAL-sopimuksen piiriin, jolloin valtion tuki voisi vauhdittaa erityisesti vuokra-asuntorakentamista.

– Tavoitteisiin pääseminen edellyttää aktiivista maankäyttöpolitiikkaa, raakamaiden hankintaa, kaavoitusta ja tontinmyyntiä, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz toteaa.

Asumisen ohjelman tarkoituksena on edistää asukkaiden hyvinvointia Porvoossa. Tavoitteena on mahdollistaa asukkaille vähintään perustarpeisiin nähden hyvä ja tarkoituksenmukainen asunto tai parhaimmillaan täsmällisiäkin asumistoiveita vastaava unelmien koti taajama-alueilla ja kyläkeskuksissa.

Keskeisiä teemoja ovat monipuolinen ja riittävä asuntotuotanto, ilmastoviisas rakentaminen ja asuminen, hyvä elinympäristön laatu, turvallisuus ja sekä eri asukasryhmien tarpeisiin vastaaminen erityisryhmät mukaan lukien.

Vaikeuskerrointa lisää sote-uudistus, jonka myötä erityisasumiseen liittyvä järjestämisvastuu siirtyisi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

– Se muuttaisi toteutuessaan ratkaisevasti kunnan roolia ja mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi ikäihmisten asumispalvelujen järjestämiseen kaupungissa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan asuminen on tärkeä osa dynamiikkaa, joka tuottaa Porvoolle sen tavoittelemaa kasvua. Sitä varten Porvoon on oltava vetovoimainen tulomuuttajille ja pitovoimainen nykyisille asukkailleen.

– Porvoo on erinomaisessa logistisessa asemassa suhteessa pääkaupunkiseutuun. Sen hyödyntäminen jatkossakin on äärimmäisen keskeistä. Porvoo pärjää mielikuvissa ja todellisuudessa asuinpaikkana erittäin hyvin, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

– Mielestäni Porvoo kuitenkin alisuoriutuu edelleen väestönkasvussa potentiaaliinsa nähden. Ohjelmassa tunnistetaan tarpeita, joita ihmisillä on ja joiden vuoksi Porvoo voisi olla paikka, joihin kaikkien kuntien haluamia tulomuuttajia saapuisi.

Ohjelmaehdotuksessa käsitellään erikseen pientä vääntöä synnyttänyttä kaupungin omistaman vuokratalokonsernin A-yhtiöiden roolia asuntopolitiikan strategisena työkaluna.

Ehdotukseen on kirjattu, että vuokratalokonserni keskittyy jatkossa ARA-korkotukituotantoon ja kohtuuhintaisen asuntokannan kunnossapito- ja perusparannushankkeiden toteuttamiseen. Näin ollen yhtiö ei enää rakentaisi kovan rahan vuokra-asuntoja, joita sillä on omistuksessaan lähinnä tytäryhtiö Porvoon Vuokra-asuntojen kautta.

Ehdotuksen mukaan kaupungin vuokrataloyhtiöiden tuottamaa kohtuuhintaista ARA-tuettua vuokra-asuntotuotantoa pitää lisätä. Kaupunki osoittaa rakentamiskohteen yhtiölle, ja erityisesti silloin, kun muita toteuttajia ei löydy.

Ehdotukseen sisältyy kartta, kuinka paljon ja minne ARA-vuokra- ja asumisoikeusasuntoja tulisi rakentaa.

Porvoon kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta maanantaina. Tarkoitus on, että nykyinen kaupunginvaltuusto hyväksyisi sen vielä kevään aikana.

Ohjelmaehdotus ja sen taustamateriaalit löytyvät kaupungin verkkosivuilta

www.porvoo.fi/asumisen-ohjelma-2030 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut