Porvoon Energia ryhtyy hyvittämään aurinko- ja tuulisähköä tuottavien talouksien oman pientuotannon netotuksen laskutuksessa

Porvoon Energia ryhtyy hyvittämään kuluttaja-asiakkaiden oman sähköntuotannon kuten aurinko- tai tuulisähkön loppulaskutuksessa. Kuvituskuva. Eino Rissanen

Porvoon Energia ottaa käyttöön pientuotannon netotuksen niiden asiakkaidensa laskuttamisessa, jotka sekä kuluttavat että myyvät sähköenergiaa, energiayhtiö tiedottaa.

Käytännössä tämä tulee koskemaan aurinko- ja tuulisähkön pientuottajia.

Muutos perustuu vuodenvaiheessa voimaan tulleeseen valtioneuvoston asetukseen. Sen mukaan sähkönkulutuksen ja -tuotannon taseselvitysjakson sisäinen netotus on toteuttava sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon niin sanotun Datahub-yksikön palveluna viimeistään 1. päivänä̈ tammikuuta 2023.

Jakeluverkon haltija voi kuitenkin jo ennen sitä järjestää itse netotuksen jakeluverkossaan. Niin aikookin Porvoon Energian verkkoyhtiö tehdä, Porvoon Sähköverkon toimitusjohtaja Magnus Nylander kertoo yhtiön tiedotteessa.

– Aloitamme järjestelmän luomisen tänä vuonna, tähtäimenä, että se olisi meillä käytössä viimeistään vuoden päästä. Meillä on nyt asiakastietojärjestelmän päivitystyö menossa ja kun se on valmis ryhdytään rakentamaan tätä tuntinetotusjärjestelmää.

Taseselvitysjakso on tunnin pituinen. Kaikesta sen aikana ostetusta ja myydystä sähköstä tehdään nettolaskelma, jolloin lopputuloksena saadaan joko netto-osto tai -myynti riippumatta siitä, miten sähkö on liikkunut hetkittäin tarkasteltuna.

Jos samalle tunnille on siis tullut yhteensä vaikka neljä kilowattituntia ostoa ja kaksi kilowattituntia myyntiä, lopputulos on nettona kaksi kilowattituntia ostoa, minkä mukaan asiakasta laskutetaan.

Kulutusta ja tuotantoa rekisteröidään jatkossakin tunnin tarkkuudella, mutta laskutuksessa siirrytään tuntinetotukseen, joka uuden asetuksen tavoitteen mukaan hyödyntää pientuottajia.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut