Ainakin neljä sai rokotusajan ennen kuin ajanvaraus aukesi – sähköisessä ajanvarauksessa oli aukko jo edeltävänä iltana Porvoossa

Tuula Karlssonia lykästi, kun hän kävi tutustumassa koronarokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen. Outi Paappanen

Marita itävuori

Kun yli 75-vuotiaiden sähköinen ajanvaraus koronarokotukseen aukesi viime viikolla, ainakin neljän porvoolaisen onnistui päästä järjestelmään jo ennen sen virallista avautumista.

Sähköinen ajanvaraus avattiin torstaiaamuna kello 8, mutta yllättäen järjestelmän kautta pääsi varaamaan ajan ainakin hetken ajan jo edellisenä iltana. Ajanvarauksessa on ollut paha ruuhka, ja torstaiaamunakin kaikki vapaat ajat varattiin parissa minuutissa. Vaihtoehtoiseen puhelinajanvaraukseen tuli lähes tuhat soittoa.

Yksi keskiviikkoiltana sähköiseen ajanvaraukseen päässyt oli Tuula Karlsson.

– Menin uteliaisuuttani katsomaan, miten se toimii ja ihan vain siksi, että varauksen tekeminen ei sitten torstaiaamuna hidastu.

– Joskus puoli kahdeksan maissa avasin koneen ja huomasin, että saatoin jatkaa loppuun asti! Perjantaille löytyi muutama aika.

Aikoja löytyi kello 13–14 välillä.

Olin ihan äimän käkenä!

Tuula Karlsson

– Kun sain varattua niin varasin.

Karlsson yritti hetkeä myöhemmin varata koronarokotusajan myös miehelleen, mutta se ei enää onnistunut.

Järjestelmä oli Karlssonin käsityksen mukaan auki ehkä puoli tuntia.

– Oli rakonen, jolloin onnistui! Olin niin onnellinen, koska joka paikassa oli painotettu, että ajanvaraus aukeaa torstaiaamuna. Olin ihan äimän käkenä!

Tapauksia saattaa olla enemmänkin, sillä Karlsson tietää itse kolme muuta ihmistä, jotka saivat varattua ajan ennen varaussysteemin virallista aukeamista.

Rokotettavana hän kävi varattuna aikana.

– Tunnen itseni huomattavasti turvallisemmaksi nyt, vaikka se on vain psyykkistä. Samalla tavalla on elettävä kuin tähän asti, tehosterokotus tulee vasta 21. toukokuuta.

Kehittämisjohtaja Katja Blomberg yllättyi ajanvarauksen onnistumisesta ennen sen virallista avautumista. Blombergin mukaan sen ei pitäisi olla lainkaan mahdollista.

Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus jatkuu Porvoossa sähköisesti. Myös viime viikolla syntynyttä puhelujonoa puretaan hiljalleen.

Yli 75-vuotiaille avataan rokotusaikoja viikoittain, Rokotukset etenevät samaan tahtiin, kuin rokotteita saadaan. Jatkossa rokotteista yli puolet laitetaan varattaviksi sähköisesti ja loput ajat annetaan puhelinpalveluun soittaneille.

Lisäksi riskiryhmän 1 rokotukset laajenevat niin, että 20–69 -vuotiaat pääsevät varaamaan rokotusajan.

Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen toivoo kärsivällisyyttä sekä oman rokotusvuoron odotukseen että ajanvarauksessa.

– Yli 75-vuotiaita ei voida rokottaa nopeammin, koska heille soveltuvia rokotteita ei ole saatavilla enempää. Samasta syystä yli 69-vuotiaiden rokotuksia ei voida vielä käynnistää, hän toteaa kaupungin tiedotteessa.

Ajanvaraus tehdään esisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi Jos aikoja ei siellä näy, aikaa ei saa nopeammin puhelimitse.

Puhelinpalvelu on tarkoitettu niille, joilla ei ole pankkikoodeja tai mobiilivarmennetta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut