Jos kaadut taloyhtiön jäisessä pihassa ja loukkaannut – Kenen on vastuu? Kuka maksaa?

Tällaisella jäätikköpihalla on varsin helppo menettää tasapainonsa. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Näin kevään korvilla taloyhtiöiden pihamaat voivat ajoittain olla petollisen jäisiä etenkin silloin, jos jään päälle on satanut tuoretta lunta.

Jos asukas tai talossa vieraillut kaatuu jäisellä pihamaalla, kenen onkaan vastuu?

Vakuutusyhtiö If:n mukaan vastuiden selvittelyssä pätee seuraava peruskaava: jos kiinteistön omistaja on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan, hän on vastuussa laiminlyönnistä aiheutuneista vahingoista.

– Jos liukastuminen johtui mielestäsi hiekoituksen laiminlyönnistä, pyri dokumentoimaan tilanne mahdollisimman hyvin. Ota liukastumispaikasta kuva ja kirjaa mahdollisten todistajien yhteystiedot ylös. Esitä korvausvaatimus kiinteistön omistajalle mahdollisimman pian, vakuutusyhtiön nettisivulla opastetaan.

Vastuu on ensisijaisesti juuri taloyhtiöllä, joko kiinteistön omistajan tai haltijan roolissa. Silloin se tarkoittaa, että jos joku liukastuu ja loukkaantuu, ensisijaisesti vastuussa on taloyhtiö. Taloyhtiöt sopivat kuitenkin huoltoyhtiön kanssa talvikunnossapidosta, ja kun se on huoltoyhtiö, joka on laiminlyönyt sopimuksessa olevat velvollisuudet, niin he joutuvat korvaamaan taloyhtiölle sen aiheutetun vahingon. Jos on joku sopimuskumppani, niin silloin arvioidaan, onko käyty hiekoittamassa, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

– Jos jäisellä taloyhtiön pihamaalla joku kaatuu ja loukkaantuu vakavasti, saattavat ne henkilöt, jotka ovat taloyhtiön hallituksessa mielessään pohtia, ovatko he henkilökohtaisesti vastuussa onnettomuudesta.

Tämä on aina mielenkiintoinen aihe tämä talvi kunnossapito

– Se, tuleeko henkilökohtainen vastuu edellyttää hallituksen jäseneltä tuottamusta, esimerkiksi hallitus olisi päättänyt, että ette ota sitä huoltoyhtiötä, olisitte päättäneet, että te huolehditte itse talvikunnossapidosta eikä siitä olisi huolehdittu. Kun te olette pyrkineet huolehtimaan, niin se vapauttaa henkilökohtaisesta vastuusta. Vastuu edellyttää sitä, että on jonkintyyppisiä laiminlyöntejä, Pynnönen sanoo.

Porvoolainen Kristel Pynnönen kertoo, että soittoja tästä liukastumisaiheesta on tullut hänellekin viime aikoina runsaasti.

– Tämä on aina mielenkiintoinen aihe tämä talvi kunnossapito. Jonkin verran on noussut keskustelua siitä, johtuuko se kaatuminen osittain sitä henkilöstä, joka siellä on kävellyt. Ajatellaan, että tulee nainen vaikka korkokengissä, tai mies Reinot jalassa, niin onhan se ihan totta että jos henkilö sellaisessa tapauksessa kaatuu, niin se osittain johtuu hänen toiminnastaan, jos on vaikka juostu ne Reinot jalassa. Nämä ovat hankalia, että miten ne näytetään toteen.

– Usein suositus on, että jos taloyhtiölle tulee ilmoitus siitä, että joku on ilmoittanut kaatuneensa ja loukkaantuneensa, taloyhtiön kannattaa tehdä ilmoitus vakuutusyhtiölle. Jos yhtiö sitten joutuu jotain korvaamaan, katsotaan, että onko siinä joku sopimuskumppani, joka ei ole käynyt hiekoittamassa.

– Eli jos teidän taloyhtiön pihassa nyt joku liukastuu, kun siinä ei ole hiekoitettu, ja teillä on huoltoyhtiön kanssa sopimus, että he hoitavat talvikunnossapidon, niin kyllä he vastuussa ovat jos velvollisuutta laiminlyövät. Ensin taloyhtiölle vaatimus, ja sitten taloyhtiö lähettää huoltoyhtiölle vaatimuksen, että te ette ole hiekoittaneet tuota kohtaa.

Entäpä jos joku liukastuu jalkakäytävällä, talon edustalla?

– Keskusta-alueella myös jalkakäytävät kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Kadut kuuluvat kaupungille. Tästä on puhuttu aika paljon, koska laki määrää, että vastuu kuuluu kiinteistönomistajalle, mutta kaupunki voi tehdä sellaisen päätöksen, etteivät taloyhtiöt vastaisi niistä jalkakäytävistä. Entistä enemmän on siirrytty siihen, että kiinteistönomistaja vastaa ja usein löytyvät myös vakuutukset, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiön pihan turvallisuudesta ei siis todellakaan kannata tinkiä, vaan huoltoon tulee varata talousarviossa riittävästi rahaa. Asukkaiden puolestaan on hyvä seurata, miten huolto käytännössä toteutuu. Jos parantamisen varaa on, isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle pitää ilmoittaa asiasta.

– Vahinkotapauksessa taloyhtiön tulee pystyä osoittamaan, että pihan hiekoituksesta on turman sattumisen aikoihin huolehdittu asianmukaisesti. Korvausvaatimuksia voi tulla pitkään jälkikäteenkin. Vahingonkorvausvelvollisuus vanhenee vasta kolmen vuoden kuluttua siitä, kun vahingonkärsijä on saanut tietää vahingosta. Vahingon sattuessa taloyhtiön on näytettävä, että se on huolehtinut huoltovelvoitteensa kuntoon. Vahingon kärsineen täytyy esittää lääkärintodistus ja muut todisteet vahingon sattumisesta ja ajankohdasta, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta kertoo Isännöintiliiton blogissa.

Taloyhtiö voi vaatia korvauksia huoltoliikkeeltä, jos pihan hoidossa on ollut puutteita. Yllättävää kyllä vastuu on taloyhtiöllä, vaikka turman kokenut olisi ollut humalassa tai kävellyt jäällä korkokengissä.

– Tämä kohta on ihmetyttänyt taloyhtiöissä, ja se on koettu vääryydeksi. Humalatila voi alentaa korvausvelvoitetta, mutta silloin täytyy olla näyttöä alkoholinkäytöstä, esimerkiksi silminnäkijöitä, Furuhjelm sanoo.

Fakta

Talven aikana Suomessa tapahtuu noin 50 000 liukastumistapaturmaa ulkona.

Niistä aiheutuu VTT:n arvion mukaan 2,4 miljardin euron kustannukset, jotka muodostuvat esimerkiksi sairaanhoidon kustannuksista, sairauslomapäivistä ja hyvinvoinnin menetyksestä.

Eniten liukastuvat alle 30-vuotiaat.

Sairaanhoitoa tarvitsevat eniten 50–60-vuotiaat.

Lonkkamurtuman riski kasvaa yli 70-vuotiaana.

Lähde: Ilmatieteenlaitos.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut