Muistokirjoitus: Rovasti Veikko Klemola tunnettiin vähäosaisten porvoolaisten auttajana

Veikko Klemola 1951-2021 Ulla Mether

Pontus Salmi, Porvoon suomalaisen

Helmikuun alkupuolella saimme kuulla suru-uutisen, että elokuusta 1984 lähtien Porvoossa monella tapaa merkittävästi vaikuttanut rovasti Veikko Klemola on kuollut 30.1.2021. Hän oli syntynyt 11.1. 1951 Helsingissä. Hänen perheensä asui Veikon kouluvuosina myös Kemissä, josta ajasta hän mielellään puhui viimeisinä vuosinaan.

Veikko lähti veljensä kanssa vain 16-vuotiaana merille ja nämä kokemukset tekivät häneen merkittävän vaikutuksen. Viimeisinä vuosinaankin hän seurasi säännöllisesti Itämeren kauppalaivojen liikkeitä ja puhui merenkäynnistä. Nuoruuden kokemukset auttoivat häntä tulemaan toimeen pappina monenlaisten, myös elämän kolhimien, ihmisten kanssa.

Koulunkäynti ja teologian opinnot saivat kuitenkin nuoresta merimiehestä voiton ja hänet valmistumisen jälkeen vihittiin lokakuussa 1977 papiksi. Ennen Porvooseen tuloa hän ehti toimia pappina Tikkurilan ja Töölön seurakunnissa. Vuonna 1984 hänet valittiin kappalaiseksi Porvoon suomalaisen seurakuntaan, jonka vt. kirkkoherrana hän toimi vuosina 2006 – 2007. Tuomiokirkon palo ja jälleenrakennus osuivat juuri tähän ajankohtaan.

Veikko teki merkittävän elämäntyön vähäosaisten porvoolaisten auttamiseksi. Päihdeongelmaisten ja asunnottomien keskuksen Koivulan synnyssä ja toiminnan käynnistämisessä oli hänellä merkittävä rooli. Hän edusti toiminnassaan lähimmäisen rakkautta ja yhteisöllisyyttä, jota hän viimeisinä työvuosinaan toteutti vaikuttavasti Länsi-Porvoon aluetyössä. Eläkkeelle jäätyään Veikko piti kiinteästi yhteyttä moniin avuntarvitsijoihin ja hän oli kantavana voimana mm. Karijärven kesätoiminnassa.

Hänellä oli valtavat verkostot koko kaupungissa ja hän osasi löytää oman paikkansa monenlaisista eri seurueista. Hän istui yhtä luontevasti tehtaan ylimmän johdon kuin elämässään kaiken menettäneen vieressä.

Veikko luki koko elämänsä ajan laajasti kirjallisuutta. Pappismatrikkeliin hän kertoi harrastuksekseen: ”maailman parantaminen, mietiskely, maailman meret, laivat ja merenkulkijat, kirjat”. Hänellä oli laaja sivistys, jota hän ei kuitenkaan tuonut väärällä tavalla esille. Hän ei myöskään tuominnut ketään, vaan otti ihmiset tasaveroisina vastaan sellaisina kuin he olivat.

Veikko menetti pitkään sairastaneen puolisonsa Marjatan jo vuonna 2011. Tämän jälkeen hän kantoi erityistä huolta perheestään ja perehtyi myös kodin sekä puutarhan hoitoon. Hänelle olivat pojat Petteri ja Panu sekä neljä lastenlasta erityisen tärkeitä.

Veikon äkillinen kuolema on koskettanut monia ja seurakuntaan on tullut useita suruvalitteluja sen johdosta. Hänet siunattiin läheisten saattamana perjantaina 5.3.2021.

Veikon muistokseen on seurakunnan kotisivuille ladattu valokuvaaja Seppo Sirkan eri yhteydessä ottamia kuvia. Seurakunnan Facebook seinälle voi jokainen kirjoittaa oman muistonsa ja surunvalittelunsa. Hänen muistoansa vaalimme parhaiten siten, että jatkamme hänen esikuvansa mukaisesti työtä kotikaupungissamme inhimillisyyden, yhteisöllisyyden ja hädänalaisten ihmisten puolesta.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut