Porvoon kuntavaaleissa eniten ehdokkaita nyt Vihreillä

Kuntavaalit: Vihreiden ehdokaslistalla ehdokkaita on 58, RKP ja SDP ovat aivan kannoilla. Kuntavaaleissa 2017 RKP sai eniten paikkoja, toiseksi suurin puolue oli SDP ja kolmanneksi eniten paikkoja sai Vihreät.

Kuntavaalien siirtoaikeista huolimatta puolueiden ja ryhmien piti toimittaa ehdokaslistansa eiliseen mennessä. Arkisto/Marko Enberg

Puolueiden ehdokaslistat alkavat olla valmiina Porvoossa. Ehdokkaita vaaleihin asettaa 11 puoluetta sekä yksi valitsijayhdistys. Vaaliliittoja on kaksi.

Vihreillä on tällä hetkellä Porvoossa kuntavaaliehdokkaita 58.

Toiseksi eniten ehdokkkaita on RKP:llä, 54. Kolmanneksi eniten ehdokkaita, 51, on SDP:n listalla.

Kokoomus on nimennyt 44 ehdokasta, Vasemmistoliitolla ehdokkaita on 26 ja Perussuomalaisilla 22. Keskustalla ehdokkaita on 14.

Kristillisdemokraateilla ehdokkaita on viisi. Puolue on Porvoossa vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa.

Feministisellä puolueella ehdokkaita on kolme ja Eläinoikeuspuolueella kaksi. Puolueet ovat vaaliliitossa.

Listat jätetään ja vastaanotetaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Piraattipuolueella ehdokkaita on yksi, samoin kuin Valitsijayhdistyksellä.

Puolueet ja kunnat joutuvat toimimaan voimassa olevan lain mukaisesti. Sen mukaan ehdokashakemusten jättöpäivä oli eilen tiistaina. Ja näin myös mentiin, sillä lakia pitää noudattaa.

Puolueet ja ryhmät jättivät ehdokaslistansa kuntaan tiistaina, elleivät olleet niin jo aiemmin tehneet. Tiedossa on kuitenkin, että ehdokashakemusten jättöaika on siirtymässä toukokuun alkuun. Esimerkiksi vaalit.fi-sivustolla kerrotaan jo uudet vaaliaikataulut, vaikka lakia ei ole vielä hyväksytty.

– Oikeusministeriö on ohjeistanut, että listat jätetään ja vastaanotetaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti, Porvoon hallintojohtaja Roope Lenkkeri kertoi.

Ehdokaslistansa jättäneet ryhmät ja puolueet voivat täydentää listojaan viimeiseen jättöpäivään asti. Tämän lisäksi aivan uudet ryhmät voivat jättää ehdokaslistansa 4. toukokuuta asti, mikäli laki vaalien siirrosta hyväksytään.

Vaalikoneisto on siis jo pyörähtänyt käyntiin ja työtä tehdään, mutta mukana on myös odottelua.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty pohtimaan, miten kaksi eri vaaliaikataulua vaikuttaa esimerkiksi ehdokkaiden lupautumiseen puolueiden listoille. Entä jos ehdokas haluaakin maaliskuun 9. päivän ja toukokuun 4. päivän välillä vaihtaa puoluetta?

Porvoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Päivärinnan mukaan siihen on olemassa laissa säädetty menettely.

– Toki on mahdollista vaihtaa, jos menetellään oikein, hän kommentoi.

Uutissuomalainen kysyi kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta kuntavaalien siirrosta.

Pääministeripuolue SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman sanoo ryhmän kannattavan yksimielisesti vaalilain muuttamista. Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo samoin. Suurimman oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmä aikoo vastustaa vaalien siirtoa.

Vaalien siirto

Kuntavaalien aikataulut ovat muuttumassa seuraavasti. Ensin mainittu on tämän hetkisen tilanteen mukainen päivä, jälkimmäinen, mikäli vaalien siirto hyväksytään:

Vaalipäivä 18.4., uusi vaalipäivä 13.6.

Ennakkoäänestys kotimaassa 7.–13.4., uusi 26.5.–8.6.

Ehdokashakemukset sisään 9.3., uusi 4.5.

Ehdokasasettelun vahvistus 18.3., uusi 14.5.

Kunnanvaltuustot aloittavat 1.6., uusi 1.8.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut