Christer Kihlman piti Porvoon miljöötä suuressa arvossa – Runoilijakodin pitkäaikainen asukas kuului kirjallisuutemme suuriin nimiin

Christer Kihlman asui Porvoon tuomiokirkon kupeessa Runoilijakodissa 24 vuoden ajan. Arkisto / Juha Perämäki

Vanhan Porvoon Runoilijakodissa 24 vuoden ajan asunut kirjailija Christer Kihlman on kuollut. 90-vuotias Kihlman kuoli Helsingissä maanantaina.

Christer Kihlman oli helsinkiläisen virkamiesperheen kasvatti. Hän asui Porvoossa ensin nuorena aikuisena 1950–60-luvuilla ja jälleen vuodesta 1993, jolloin hän muutti Svenska Litteratursällskapin omistamaan Runoilijakotiin Tuomiokirkon kupeeseen.

Kihlman ravisteli romaaneillaan 1960-luvun Suomea ja etenkin suomenruotsalaista ankkalampea.

Esikoisromaani Varo autuas sijoittui kuvitteelliseen, sisäänlämpiävään ja nurkkakuntaiseen Lexån pikkukaupunkiin, jonka esikuvana oli kotikaupunki Porvoo.

Hänen kiitellyimpiä romaanejaan olivat Kallis prinssi ja G erdt Bladhin tuho. 1970-luvun alun Ihminen joka järkkyi käsitteli aikakausi huomioon ottaen hyvin rohkeasti alkoholismia ja homoseksuaalisuutta.

Kihlman sai jo 1960–70-luvuilla useita kirjallisuuden valtionpalkintoja. Hän oli valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen 1971–1973 ja taiteilijaprofessori 1975–1980. Elämäntyöstään hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 2003.

Koskaan aiemmin en ole nähnyt tällaista tulevaisuudennäkymien ja toiveikkuuden puutetta.

Kihlman viihtyi mainiosti 1990-luvun pikkukaupunki Porvoossa, mutta 2000-luku toi hänen mielestään Helsingistä tutun modernin oravanpyörän tännekin.

– Turistiryhmien määrä on moninkertaistunut, ei tahdo välillä päästä omasta ovestaan ulos, Kihlman harmitteli 80-vuotismerkkipäivähaastattelussaan Uusimaassa 13.6.2010.

Kihlman piti suuressa arvossa Vanhan Porvoon miljöötä ja naapuruston lämpimiä suhteita. Vielä juuri ennen kaupungista muuttoaan hän osallistui vetoomukseen, jolla vastustettiin Citymarket-, hotelli- ja asuntohanketta Porvoonjoen länsirannalle.

Porvoon kulttuurikaupunkistatuksesta hän totesi, että kulttuuriperintöä pitää vaalia.

– Jos sitä yritetään modernisoida, niin se pinnallistuu ja kuolee.

Kihlman muutti Vanhasta Porvoosta Helsinkiin 2017. Hän esiintyi 2010-luvulla julkisuudessa harvakseltaan. Porvoossa hän osallistui vuonna 2014 kahteen yleisötapahtumaan, joista toinen oli ruotsinkielisen kansalaisopiston Människor och Minnen -muisteluilta ja toinen Taidetehtaalla järjestetty Ord & Scen -tapahtuma.

Kihlman ei myöhempinä vuosina halunnut puhua juurikaan omasta maineikkaasta kirjallisesta menneisyydestään. Häntä kiinnostivat nykyhetki ja tulevaisuus.

– Kapitalismi on ahneudessaan ylittänyt rajansa, eikä enää toimi. Kaikkea katsotaan enää pelkästään rahan näkökulmasta, mikä on kuihduttanut ja kutistanut ihmiselämää, Kihlman sanoi 80-vuotishaastattelussaan.

– Koskaan aiemmin en ole nähnyt tällaista tulevaisuudennäkymien ja toiveikkuuden puutetta. Jokainen haluaa tietysti itselleen hyvän työn ja mahdollisimman paljon rahaa, mutta siinä se sitten onkin.

Tieto

Christer Kihlman

Syntyi Helsingissä 14.6. 1930. Kuoli Helsingissä 8.3.2021.

Merkittävimpiä romaaneja: Varo, autuas (1960), Sininen äiti (1963), Ihminen, joka järkkyi (1971), Gerdt Bladhin tuho (1987).

Pro Finlandia 2003.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut