Kiinteistövinkki: Miten yhtiökokous voidaan järjestää koronan aikana?

Yhtiökokous voidaan järjestää esimerkiksi osittain lähietäisyydellä ja osittain etäyhteydellä. Vesa Vuorela

On valitettavaa, että koronapandemia tulee tänäkin vuonna vaikuttamaan taloyhtiöiden yhtiökokousten järjestämiseen.

Taloyhtiön vastuuhenkilöiden on kiinnitettävä erityistä huomiota kokoontumisrajoitusten seuraamiseen, turvalliseen osallistumiseen sekä etäosallistumismahdollisuuksien hyödyntämiseen. Tässä jutussa on lyhyesti tärkeimpiä huomioon otettavia seikkoja ja lopussa osoite laajempaa tietopankkiin.

Harkittaessa yhtiökokouksen järjestämistä on seurattava tarkasti kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. Tällä hetkellä kaikki yli kuuden hengen yleiset kokoukset on kielletty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin alueella. Kielto koskee siis myös yhtiökokouksia.

Osakkeenomistajia ei voida kieltää tulemasta yhtiökokouksen kokouspaikalle, mutta jos paikalle saapuisi yli kuusi henkilöä, on kokous siirrettävä tai peruttava tai varattava lisätila. Yhtiökokouskutsussa tulisikin suositella etäosallistumista, johon on monia eri tapoja.

Laki ei edelleenkään mahdollista yhtiökokouksen järjestämistä kokonaisuudessaan etäkokouksena, vaan aina on järjestettävä myös perinteinen yhtiökokous.

Fyysisellä kokouspaikalla voi olla paikalla esimerkiksi vain kaksi henkilöä, toinen kokouksen puheenjohtajana ja samalla sihteerinä, toinen pöytäkirjan tarkastajana. Myös etänä voi toimia kokousvirkailijana.

Etäyhteyksien käyttöön on laadittu paljon erilaisia ohjeita. Reaaliaikaisten kokousjärjestelmien lisäksi yhtiökokoukseen osallistuminen voidaan hoitaa etukäteen annetuilla ennakkokannoilla postitse tai sähköpostitse.

Tämä edellyttää riittävän selkeitä päätösesityksiä. Päätöksen käytettävistä etäyhteyksistä tekee hallitus. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava kokouskutsussa.

Kutsuun on liitettävä myös riittävät ohjeet valittujen etäosallistumistapojen käyttöön. Myös valtakirjan antaminen voi olla joillekin helpoin tapa osallistua.

Äänestystapa voi vaihdella valittujen etäosallistumistapojen mukaan. Usein käytetyn suljetun lippuäänestyksen järjestäminen ei onnistu kaikissa osallistumistavoissa.

Viime kädessä päätöksen äänestystavasta tekee yhtiökokous enemmistöpäätöksellä. Äänestystavoista lisää tekstin lopussa olevilla nettisivuilla.

Yhtiökokous voidaan lain mukaan jättää pitämättä, jos kaikki taloyhtiön osakkaat ovat yksimielisiä siitä, että asiasta päätetään kokousta pitämättä. Osakkaiden tulee myös olla yksimielisiä varsinaisesta päätösasiasta.

Yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Toisin kuin viime vuonna, toistaiseksi ei ole tiedossa mahdollisuutta yhtiökokousten siirtämiseen yli lakisääteisen takarajan.

Valtaosalla taloyhtiöistä tilikausi on kalenterivuosi, jolloin varsinainen yhtiökokous on pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Mikäli määräaikaa jatkettaisiin tästä virustilanteesta johtuen, tullaan siitä kertomaan välittömästi eri tiedotusvälineissä sekä yhdistyksen tiedotuskanavissa.

Marika Sipilä

Kirjoittaja Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja. Aiheesta lisää osoitteessa www.ukl.fi/taloyhtio-ja-korona/

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut