Porvoon vesitorni odottaa ulkokorjauksien alkamista

Vesitornin väritys ei olennaisesti muutu ulkokorjauksissa, mutta ilme toki ehostuu. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon Myllymäen vesitornin saneerauksen sisätöiden vaihe on päättynyt. Työt jatkuvat keväällä ulkopuolisten rakenteiden saneerauksella, kun sääolot ovat töiden kannalta optimaaliset.

Ennen marraskuussa alkanutta remonttia Porvoon vesi teetti Myllymäen ja Hamarin vesitornien betonirakenteiden kuntotutkimuksen niiden saneeraustarpeen arvioimiseksi. Selvityksiä täydennettiin vesisäiliön sisäpinnan kuntotutkimuksilla.

Sisätyöt keskittyivät vesisäiliön alla olevan huoltotilan saneeraamiseen.

– Teimme muun muassa betonikorjauksia, joilla suojeltiin vesitornin metallirakenteita, Porvoon veden laitospäällikkö Sari Rajajärvi kertoo.

Ulkotyöt eivät näillä näkymin muuta olennaisesti kaupunkikuvaan kuuluvan vesitornin ilmettä.

– Emme ole vielä tehneet materiaalivalintoja, mutta entinen värimaailma jää olemaan, Rajajärvi toteaa.

Sisällä tehtiin metallirakenteita suojelevia betonikorjauksia.

Laitospäällikkö Sari Rajajärvi

Korjauskustannukset lasketaan sadoissa tuhansissa euroissa. Myllymäen vesitornia on vuosikymmenten saatossa uusittu vaiheittain tavoitteena mahdollisimman pitkät huoltovälit.

– Teemme säännöllisesti kuntokartoituksia, joiden perusteella päätämme, missä vaiheessa on tarvetta tehdä jotakin.

112 askelman porrastilojen tai vesitilojen saneeraamiseen ei ollut nyt tarvetta. Katto on uusittu hiljattain. Porvoon vesitorneihin on jo aiemmin asennettu UV-desinfiointilaitteet veden hygieenisen laadun varmistamiseksi.

Myllymäen vesitorni on tärkeä osa Porvoon vedenjakelun varmistamista. Vesitornin tehtävä on varastoida vettä ja pitää yllä tasaista vedenpainetta vesijohtoverkostossa. Vesitornin tilavuus on 2 000 kuutiota eli kaksi miljoonaa litraa.

Porvoon ensimmäinen vesitorni sijaitsi Linnankoskenkadun päässä varsin lähellä nykyistä paikkaa. Se valmistui vuonna 1912 ja oli Suomen suurimmaksi rakennusliikkeeksi kasvaneen YIT:n ensimmäinen urakka.

Vain 400-kuutioinen säiliö ei riittänyt kauan kasvavan kaupungin tarpeisiin (UM 10.11.2017).

Nykyinen torni rakennettiin pitkän jahkailun ja suunnittelukilpailun jälkeen vuosina 1965–1966. Sitä kritisoitiin voimakkaasti. "Rakennettavaksi aiottu vesitorni tulisi olemaan vanhan kaupungin vaikutuspiirissä ja muodostamaan toisen, täysin vieraan ja häiritsevästi hallitsevan elementin siluettiin," Uusimaa kirjoitti tuolloin.

Porvoolaiset olisivat halunneet säilyttää vanhan vesitornin. Sinne ehdotettiin kahvilaa, ravintolaa ja taidegalleriaa. Kunnostaminen olisi tullut kuitenkin liian kalliiksi. Vanha vesitorni kumarsi 4. helmikuuta 1970 kaupunkilaisille ja hävisi katukuvasta, kun siltä räjäytettiin jalat alta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut