Koronarokotuksia annetaan torstaista alkaen Taidetehtaalla – "Mistään suojautumistoimenpiteistä ei pidä joustaa, vaikka toinen osapuoli olisikin jo saanut koronarokotteen"

Suojautumistoimista on pidettävä kiinni senkin jälkeen, kun koronarokotuksen on saanut, terveysviranomaiset muistuttavat. Outi Paappanen/Arkisto

Koronarokotukset siirtyvät Näsin terveyskeskuksesta Taidetehtaalle tämän viikon torstaista 18. maaliskuuta alkaen.

Sisäänkäynti rokotuksiin on Taidetehtaan pääovista eli Läntiseltä Aleksanterinkadulta ja Aleksanterinaukiolta.

Vielä keskiviikkona 17. maaliskuuta kaikki rokotukset annetaan Näsin terveysasemalla, Porvoon kaupunki tiedottaa.

Rokotuksia annetaan edelleen vain ajanvarauksella. Rokotusajasta ja -paikasta tulee tekstiviestimuistutus vuorokautta ennen ja kahta tuntia ennen rokotusaikaa.

Toukokuulle on annettu tehosterokoteaikoja Näsin terveysasemalle. Ajat siirretään Taidetehtaalle, ja siirrosta tulee tekstiviesti.

Yli 75-vuotiaiden rokotusten puhelinjonoa puretaan tämän viikon aikana ja puhelinajanvaraus avataan uudelleen. Lisäksi riskiryhmään 1 kuuluvia kannustetaan hakeutumaan koronarokotuksiin.

Yli 70-vuotiaat rokotetaan huhtikuun puoliväliin mennessä.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on linjannut, että Astra Zenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös yli 70-vuotiaille.

– HUS-alueella jatketaan kuitenkin kuten tähänkin asti, eli Astra Zenecan rokotetta annetaan jatkossakin riskiryhmään 1 kuuluville 18-69-vuotiaille. Tätä rokotetta tulee pieniä määriä, joten se ei merkittävästi nopeuttaisi ikäihmisten rokotuksia, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo kaupungin tiedotteessa.

– Pfizer-Biontechin rokotteen saatavuus näyttää kasvavan huomattavasti lähiaikoina. HUS-alueen tavoitteena on, että yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua huhtikuun puoliväliin mennessä tiedossa olevilla rokotemäärillä, Liukko kertoo.

Tämänhetkisen arvion mukaan rrokotemäärien lisääntyessä päästään pian aloittamaan kaikkien tänä vuonna 70 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien rokotukset.

– Tiedotamme, kun ajanvaraus avataan kaikille vuonna 1951 ja aikaisemmin syntyneille, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Ajanvarauspuhelin avataan uudelleen tiistaina 16. maaliskuuta kello 12. Jos ajanvaraukseen on jo soittanut, numeroon ei tarvitse soittaa uudelleen. Takaisinsoittoa voi joutua kuitenkin odottamaan useita viikkoja. Ajanvarauspuhelimen numero on 040 145 5000.

– Puramme puhelinjonoa tällä viikolla ja avaamme ajanvarauspuhelimen uudelleen niitä varten, joilla ei ole mahdollisuutta varata aikaa sähköisesti. Sähköiseen ajanvaraukseen on tulossa uusia aikoja lähiviikkoina, ja tiedotamme, milloin niitä avataan. Toivomme, että kaikki, joilla on pankkikoodit tai mobiilivarmenne käyttävät sähköistä ajanvarausta. Rokotusaikaa ei saa nopeammin puhelinpalvelun kautta, palvelujohtaja Annika Immonen kertoo.

Riskiryhmään 1 kuuluville 18-69-vuotiaille on hyvin tarjolla koronarokotusaikoja. Aikoja lisätään sähköiseen ajanvaraukseen jatkuvasti, ja myös ilta-aikoja on tarjolla jonkin verran.

Ajanvaraukset tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa www.koronarokotusaika.fi

THL:n tilaston mukaan noin 5 000 porvoolaista, eli noin 10 prosenttia, on tähän mennessä saanut ainakin ensimmäisen koronarokoteannoksen.

–Tähän asti on käytetty muutamaa eri tilastointitapaa. THL tuottaa nyt uutta tilastoa, jota käytetään valtakunnallisesti, ja myös me käytämme jatkossa THL:n tilastoa, johtava lääkäri Liukko kertoo.

Rokotuksista huolimatta suojaustoimenpiteitä ei vielä voi vähentää.

– Rokote estää tehokkaasti vakavaa tautimuotoa. Edelleen on kuitenkin erittäin tärkeää, että noudatetaan turvavälejä, käytetään kasvomaskeja ja pestään käsiä. Mistään suojautumistoimenpiteistä ei pidä joustaa, vaikka toinen osapuoli olisikin jo saanut koronarokotteen, Liukko muistuttaa.

– Haluamme painottaa myös oikeaoppista kasvomaskin käyttöä. Kädet on pestävä tai desinfioitava aina ennen ja jälkeen maskin pukemisen ja riisumisen. Erilaiset kertakäyttömaskit ja kangasmaskit ovat riittävän tehokkaita kansalaisten käytössä, kun niitä pestään ja käytetään oikein. Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että uloshengitysventtiilillä varustetut FFP-maskit eivät suodata virusta hengitysilmasta, eivätkä siis sovellu tähän tarkoitukseen, Liukko sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut