"Räsymatot kestävät ainakin 40 vuotta käytössä" – Tuulikki Saavalainen on kutonut satoja mattoja

Satoja mattoja, eri pituisia, eri levyisiä, eri värisiä, eri kuvioisia, kahdella polkimella tehtyjä, kahdeksalla polkimella tehtyjä. Tuulikki Saavalainen on harrastanut mattojen kutomista 1970-luvulta asti.

– Aloin kutoa aktiivisesti vuonna 1973 kun muutimme omaan kotiin ja hienot parketit piti saada suojattua. Tein ison urakan kutomalla omakotitaloon ison määrän mattoja. Niinpä jäin mattojen kutomisessa koukkuun.

Matot kudottiin 50 vuotta sitten tekstiiliteollisuuden jämistä, mutta myös vanhat vaatteet ja lakanat hyödynnettiin.

– Ensimmäiseen kotiin kutomani pisin matto oli 7,5 metriä pitkä ja se ulottui keittiöstä varaston ovelle. Se oli 80 senttiä leveä ja toiselle puolella mattoa oli takkahuone ja toisella puolella keittiö. Lisäksi kudoin neljä 2,5 metrin mittaista, samaa sarjaa olevaa mattoa.

Tuulikki muistaa edelleen maton värirytmityksen, joka tuli omasta päästä ja ideapankki ei ole tyhjentynyt vuosikymmenien saatossa, päin vastoin.

– Ensimmäisissä matoissa oli yksi palkki yhtä väriä 30 sentin mitalta, sitten tuli raitaryhmä punaista, mustaa ja vähän keltaista.

Räsymatto kestää ainakin 40 vuotta käytössä

Mattoja tarvittiin paljon, ja ennen kutomista piti varmistaa, että tarveaineet riittivät.

Myöhemmin Saavalaiset rakensivat uuden talon ja ensimmäiseen kotiin kudotut matot jäivät ylimääräisiksi. Tuulikki korjasi rispaantuneet päät ja laittoi matot myyntiin kirpputorille.

– Sitten tulee nuori nainen, näkee matot ja huudahtaa: ”Ihanat matot! Ihan uudet!” Kerroin hänelle, etteivät ne ihan uudet enää olleet, vaan 25 vuotta olivat olleet käytössä, eläväinen Tuulikki kertoo.

Räsymatot kestävät hyvin kulutusta, ja niinpä nainen osti matot ja vei mukanaan kesäpaikkaansa.

– Räsymatot kestävät ainakin 40 vuotta käytössä.

Muutama vuosi sitten Tuulikki ynnäsi loimien määrän metreinä eli kilometreinä, joita kertyi noin kolme. Siitä on määrä kasvanut entisestään.

Tuulikki arvioi, että jos hänen kutomansa matot laitettaisiin peräkkäin hän voisi kävellä mattoja pitkin lähikauppaan ja takaisin toista kaistaa.

– Räsymatto on siitä hyvä keksintö, että – ja nyt lainaan Simo Frangenin sanoja: ”Räsymattoa käyttäessä voi tuntea olevansa jonkun yläpuolella”. Se on kyllä hyvin sanottu.

Lukuisat mattonäyttelyt ovat tehneet Saavalaisen taitoa matonkutojana tunnetuksi. Sitä kautta ovat mittatilauksena tehdyt matot puhuttaneet muitakin kuin perheeseen ja sukuun kuuluvia, ja tilauslistaan on kirjoitettu yhä uusia nimiä.

Mutta, arvannette, tilauslista on täynnä.

Fakta

Vanhin tieto räsymatoista on vuodelta 1798 Varsinais-Suomesta.

Lattiamatot yleistyivät ensin säätyläiskodeissa ja 1800-luvun loppukymmenillä talonpoikaiskodeissa.

Mattojen materiaali oli enimmäkseen muuta kuin tekstiiliä: tekstiilit käytettiin loppuun tai myytiin lumppureille paperin raaka-aineeksi, joten matoksi niistä ei riittänyt.

Talonpoikaistuvissa matot olivat yleisiä vasta 1900-luvun alkupuolella.

Matoilla on ollut myös esteettinen merkitys kylmältä suojaamisen lisäksi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut