Rivitalojen asukkaat saivat vahvemmat väliseinät vuosien odotuksen jälkeen Monninkylässä – "Betoniseinät ovat myös paloturvallisempia kuin puurakenteet huoneistojen välillä"

Askolalaisten rivitalojen riita-asia väliseinien ääneneristävyydestä on loppusuoralla. Laprip korjasi seinät ja taloyhtiöissä odotetaan vain muutamaa dokumenttia, jolloin asian käsittely päättyy. Kuvituskuva. arkisto/Jenni Kivimäki

Tanja Kuisma

Kolme askolalaista taloyhtiötä Monninkylästä päätyi sopuratkaisuun askolalaisen rakennusliikkeen kanssa asuntojen väliseinien korjauksesta, josta niillä oli vuosia kestänyt riitatilanne. Käräjöinnissä ehdittiin ennen sovintoa Helsingin hovioikeuteen asti (UM 13.3.).

Taloyhtiön edustaja kertoo, mitä rivitaloille nyt kuuluu.

– Väliseinät on nyt korjattu ja ne täyttävät määräykset ja mittaukset, muutama dokumentti puuttuu enää tehdyistä töistä yhdestä äänieristetystä seinästä, että tiedämme tarkasti mitä ja millä tavalla korjaukset on tehty. Keittiöitä, saunoja ja olohuoneita on eri kohdissa vastakkain ja niitä käytiin korjaamaan loppuvuonna vähän eri aikaan, taloyhtiön osakkaiden edustaja kertoo.

Rakennus Laprip Oy rakensi vuosina 2005, 2008 ja 2009 Pokemäentien 7–9 rivitaloyhtiöt, joissa on 18 asuntoa. Suurin osa niistä on kaksioita. Taloyhtiöiden korvausvaatimukset virheiden korjaamisesta nousivat liki 580 000 euroon.

Taloyhtiön edustajan mukaan ensimmäisten asukkaiden aikana ei tullut tarkemmin selville, että mitkä kahdestatoista väliseinästä läpäisivät ääntä, koska niitäkin oli, joiden määräykset täyttyivät.

– Eihän ihminen voi kerros- tai rivitaloasuntoon muuttaessaan tietää minkä verran naapurista saa kuulua ääntä ja täyttävätkö rakenteet määräykset. Toiset meistä ovat myös hiljaisempia asukkaita luonnostaan. Se oli kinkkinen paikka lähteä purkamaan, mutta onneksi löytyi firma, joka erikoistunut äänijuttuihin.

Lapripin mukaan äänieneristeongelmista ei ollut mainintaa missään ensimmäisistä vuosikatselmuksista.

– Olemme rakentaneet rivitaloyhtiössä yleensä tavanomaisia puurakenteisia huoneistojen välisiä seiniä, kuten Pokemäen yhtiöissäkin on, toimitusjohtaja Lasse Penttilä mainitsee.

– Pornaisiin viimeksi rakennettuun yhtiöön on huoneistojen väliseinät rakennettu betonista, jolloin puurakenteen eläminen vaihtelevissa ilmanmuutoksissa ei lisää niin paljon riskiä ääneneristävyyden osalta. Lisäksi betoniseinät ovat myös paloturvallisempia kuin puurakenteet huoneistojen välillä, hän lisää.

Korjauskustannukset jakautuvat asunto-osakeyhtiössä tasaisesti kaikkien kesken riippumatta siitä, mitä asuntoa ne koskevat. Samoin käräjöintikulut, joiden maksamisesta taloyhtiö ja rakennusliike tekivät sopimuksen, eivätkä sen vuoksi ota kantaa siihen, minkä verran kumpikin osapuoli maksaa niistä. Oikeudelle taloyhtiöt ilmoittivat oikeudenkäyntikulujensa olleen noin 50 000 euroa.

Käräjäoikeuden päätöksen piti tulla hovioikeuden käsittelyyn jo vuosi sitten keväällä, mutta koronan takia se siirtyi alkuvuodelle 2021. Sovinto tuli ennen hovioikeuden käsittelyä.

Pitkittynyt tilanne on taloyhtiön edustajan mukaan ollut kaikkiaan haastava asuntojen jälleenmyymiselle, vuokraamiselle ja isännöinnille.

– Ei kukaan ole uskaltanut ostaa taloyhtiöstä asuntoa niin kauan, kun virhe on ollut olemassa. Isännöintitodistukseen tuli merkintä ääniongelmasta. Kustannuksistakaan ei ollut tietoa, joten asuntojen myynti oli pysähdyksissä muutaman vuoden. Korjaamisen ajankohta ei ollut tiedossa, mikä toi haasteen vuokraamiselle, koska siitä ei ollut tietoa joutuisiko vuokralaiset laittamaan pois sitten, kun korjaukset alkavat. Niiden laajuudesta kun ei siinä vaiheessa ollut tietoa, osakas tarkentaa.

– Sovintotilanteessa ei ole silti voittajia eikä häviäjiä. Kaikkien kannalta oli hyvä asia, että rakennusliike halusi tulla korjaamaan jälkensä. Tästä olisi voinut tulla mainehaittaa ja lisäkulujakin riippuen siitä, miten asia olisi hovioikeudessa edennyt.

Väliseinien korjaus käynnistyi heti hovioikeuden päätettyä käsittelyn, ja äänimittaukset valmistuivat tämän vuoden puolella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut