Kaupunginhallitus esittää Porvoon Energian asemakaavasta tehtyjen valitusten hylkäämistä – nelikko merkitsi päätökseen epäilynsä todellisesta kuulemisesta, "Spekulaatiot lausunnoissa asiattomia"

Porvoon Energian asemakaavasta tehdyt valitukset ovat kaupunginhallituksen mukaan perusteettomia, mikä kanta esitetään hallinto-oikeudelle. Pöytäkirjamerkinnässään neljä kaupunginhallituksen jäsentä tuo kuitenkin esille kaavaprosessin kyseenalaisia menettelyjä. Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy

Tanja Kuisma

Porvoon kaupunginhallitus päätti maanantaina yksimielisesti esittää Helsingin hallinto-oikeudelle, että Porvoon Energian asemakaavan hyväksymiseen liittyvät valitukset hylättäisiin perusteettomina.

Johan Söderberg, Matti Valasti, Roope Lenkkeri ja Henrik Rainio eivät osallistuneet asian käsittelyyn. Olli Ojanperä toimi sihteerinä Lenkkerin sijaan.

Anna-Stiina Lundqvist jätti pöytäkirjamerkinnän, johon Jari Oksanen, Nina Uski ja Anne Korhonen yhtyivät.

Valitusten sisällöt ovat perusteltuja, toteavat pöytärkirjamerkinnän tehneet. Perusteena on kaavan mahdollistama rakennusmassa ja kohtuuttoman suuri korkeus ympäristöön nähden.

– Viisikerroksiset rakennukset luovat pohjoisen omakotitaloihin ja etelässä suojeltuun kulttuurirakennukseen (Porvoon Energian talo) nähden liiallisen korkeuskontrastin ja muodostuvat kaupunkikuvassa liian hallitseviksi elementeiksi.

– Asianosaisia on prosessin aikana kyllä kuultu, mutta kaupungin lausunnot eivät tuo riittävällä tavoin esille, kuinka kuuntelun tuloksia olisi käytännössä huomioitu prosessin aikana, Lundqvist, Oksanen, Uski ja Korhonen toteavat merkinnällään.

Porvoon museon lausunto esitettiin pöytäkirjamerkinnän mukaan päättäjille kaavan käsittelyprosessin aikana vasta erillisellä pyynnöllä.

– Museon lausunto on myös korvattu prosessin aikana poikkeuksellisesti kaavaan positiivisesti suhtautuvalla Museoviraston lausunnolla, mikä on ollut omiaan herättämään epäluottamusta kaavatyön läpinäkyvyydestä. Museovirastolla ei lausuntoa antaessa ole ollut tietoa Porvoon Museon aiemmasta lausunnosta, pöytäkirjamerkinnässä todetaan.

Sen allekirjoittaneet kaupunginhallituksen jäsenet eivät koe asiallisina kaupungin lausunnossaan esiin nostamia spekulaatioita valituksen antajien todellisista motivaatioista.

Heidän mukaansa on selvää, että kaavoitus kiinnostaa kaikkein eniten niitä kaupunkilaisia, joiden asuinpaikan lähistölle muutokset kohdistuvat.

– Se, että tämä lähellä asuminen poistaisi kaupungin mielestä automaattisesti uskottavuutta valituksen asiallisilta menettely- ja muilta vaatimuksilta ei vastaa avoimen ja osallistavan viranomaistoiminnan periaatteita, pöytäkirjamerkinnässä todetaan.

Helsingin hallinto-oikeudelta tuli Porvoolle kolme lausuntopyyntöä, kukin eri valitusta koskien.

Alueen kiinteistönomistajat ja asukkaat vetoavat esimerkiksi puutteisiin asemakaavan valmisteluvaiheen vaikutusten selvittämisessä ja vuorovaikutusmenettelyissä sekä siihen, että tärkeänä pidettyä viranomaislausuntoa ei ole riittävässä määrin huomioitu.

Lisäksi he katsovat, että asemakaavan sallimat korkeat rakennukset aiheuttaisivat alueella haitallisia varjo- ja muita vaikutuksia.

Valmistelu on aiheuttanut laajemminkin tyytymättömyyttä.

Kaupunki tuo lausunnoissaan esille lain mukaista asemakaavan vuorovaikutusmenettelyä ja sisältövaatimuksia, jotka ovat prosessissa täytetty, minkä myötä asemakaavan kumoamiselle kunnallisvalitukselle ominaisella perusteella ole edellytyksiä.

Johtopäätöksenään kaupunki viittaa asemakaavapäätöksen ja valmisteluvaiheen lainmukaisuuteen ja toteaa siis, että valitukset tulisi hylätä perusteettomina.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut